Montélimar nougat

Opublikowano: 24.11.2021 r., 8:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Montélimar Nougat ułożony na kwiecistej ścierce kuchennej.
Montélimar Nougat
Montélimar Nougat to tradycyjny francuskie deser przygotowany na bazie karmelu i białek jajka. Dodatkiem do słodkiego nugatu są orzechy i różne bakalie. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas ubijania 12 min
406 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Migdały (150 g)
  • Orzechy laskowe (150 g)
  • Pistacje (100 g)
  • Miód (300 g)
  • Jadalny papier do ciast (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, miska metalowa

Przepis na montélimar nougat krok po kroku

Orzechy upraż w piekarniku i posiekaj drobniej.

Na patelnię wsyp cukier i wlej 120 ml wody, gotuj, aż powstanie gęsty syrop cukrowy.

Następnie do syropu dodaj miód i gotuj, aż karmel nabierze plastycznej konsystencji.

Ubij białka na sztywną pianę.

Ubite białka postaw na garnek z wrzącą wodą.

Cały czas mieszając wlewaj powoli gorący karmel.

Do masy dodaj orzechy i wymieszaj.

Wyłóż masę na jadany papier a na wierzch ułóż kolejny i lekko dociśnij.

Odstaw do wystygnięcia i pokrój.

Jak oceniasz przepis na montélimar nougat
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat montélimar nougat

Montélimar Nougat to tradycyjny francuski deser. Przygotowuje się go na bazie białek jajka i karmelu z dodatkiem orzechów. Można go wzbogacić także owocami suszonymi. Nugat nie jest prostym do wykonania deserem, lecz warto przebrnąć przez przepis, aby cieszyć się smakiem tego rarytasu. Największą trudnością w zrobieniu nugatu jest odpowiednia temperatura składników a także ich odpowiednia konsystencja. Do zrobienia nugatu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: orzechy laskowe, migdały, pistacje, białka jaj, cukier, miód, wafle lub jadalny papier.

Jak zrobić montélimar nougat? Potrzebna Ci będzie patelnia oraz mikser z dużą mocą, aby odpowiednio ubić gęstą masę. Orzechy upraż w piekarniku i posiekaj drobniej. Na patelnię wsyp cukier i wlej wodę, gotuj aż powstanie gęsty syrop cukrowy. Syrop musi mieć plastyczną konsystencję powinien cienką strużką skapywać z łyżki. Następnie do syropu dodajemy miód i gotujemy aż oba składniki się połączą a karmel nabierze plastycznej konsystencji. Można to sprawdzić poprzez wlanie odrobiny do zimnej wody, po wyjęciu karmel powinien łatwo dać się wyrabiać w palcach. Kolejnym krokiem jest ubicie białek na sztywną pianę. Ubite białka postaw na garnek z wrzącą wodą, aby ubijać nugat nad parą wodną. Cały czas mieszając wlewaj po woli gorący karmel. Gdy masa będzie już gotowa dodaj do niej orzechy i wymieszaj. Wyłóż masę na wafel a na wierzch ułóż kolejny i lekko dociśnij. Krój dopiero po wystygnięciu masy, powinno to potrwać około 6 godzin.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Podsumowując pyszny nugat z orzechami to dość skomplikowany deser. Wart jest jednak każdej poświęconej mu minuty. Nugatu nie trzeba przechowywać w lodówce. Można dodać do niego także suszone owoce lub kwiaty.

Alergeny w montélimar nougat

Lista alergenów dla montélimar nougat przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
    • Orzechy laskowe
    • Pistacje

Wartości odżywcze montélimar nougat

na 100g gotowej potrawy

Montelimar Nougat to kaloryczny i słodki deser. Zawiera sporą ilość kwasów tłuszczowych nienasyconych. Jest także źródłem cukru i łatwo przyswajalnych węglowodanów. Powinniśmy unikać częstego spożywania tego typu wyrobów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
369.35
406.29
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Białko (g)
8.77
9.64
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
47.23
51.95
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
43.32
47.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.91
4.30
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
18.83
20.71
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
2.54
2.79
Tłuszcze nienasycone (g)
16.29
17.92
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: białko jajka, jadalny papier do ciast.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
1.28
1.41
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.14
Brak danych dla: orzechy laskowe, jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.02
Brak danych dla: orzechy laskowe, jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.40
0.44
Brak danych dla: orzechy laskowe, jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
5.59
6.14
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.19
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.31
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.89
0.98
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.63
12.79
Brak danych dla: orzechy laskowe, jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.66
17.23
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
32.75
36.03
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Potas (mg)
321.13
353.25
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Wapń (mg)
63.38
69.72
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
147.70
162.47
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Magnez (mg)
69.70
76.67
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.61
1.77
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.01
1.11
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.50
0.55
Brak danych dla: jadalny papier do ciast.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny montélimar nougat 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania montélimar nougat

Koszt składników
106.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Migdały
150 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
11.25
Za 150 g
Orzechy laskowe
150 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.75
Za 150 g
Pistacje
100 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Miód
300 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
12.86
Za 300 g
Jadalny papier do ciast
20 g
35.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 20 g
Koszt składników
106.50