Miodownik z kajmakiem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier wanilinowy - 2 łyżki (20 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 3 kostki (600 g)
- Miód - 2 łyżki (20 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 2% - 1 szklanki (500 ml)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Kajmak - 1 puszka (400 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na miodownik z kajmakiem krok po kroku
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i sodę oczyszczoną.
Dodaj kostkę masła i wyrób ciasto.
Dodaj miód i wbij jajko, zagnieć ciasto w rękach.
Podziel ciasto na 3 równe części.
Każdy z kawałków ciasta rozwałkuj i upiecz osobno w piekarniku przez 7 minut w 180 st. C.
Połowę mleka zagotuj w garnku, w drugiej połowie mleka wymieszaj budyń i wlej do gotującego się mleka. Odstaw do ostygnięcia.
Drugą kostkę masła ubij z ostudzonym budyniem i odstaw na bok.
Trzecią kostkę masła ubij z kajmakiem.
Przygotowanymi masami przełóż wcześniej upieczone ciasta.
Odstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
-
Miodownik z kaszą manną
-
Miodowiec z kaszą manną
-
Ciasto miodownik
-
Ciasto miodowe
-
Miodownik z orzechami
-
Ciasto z miodem
-
Ciasto czeskie
-
Miodownik królewski
-
Szybki i prosty miodownik
-
Miodownik tradycyjny
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Miodownik z masą budyniową
-
Miodownik z orzechami i budyniem
-
Miodownik z serem
-
Miodownik thermomix
-
Masa grysikowa do miodownika
-
Lekach
-
Miodownik
Więcej informacji na temat miodownika z kajmakiem
Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na miodownik z kajmakiem, które przygotujesz w krótkim czasie.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, mleko, budyń, cukier waniliowy, soda oczyszczona, masa kajmakowa.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Do tego ciasta idealnie sprawdzi się budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym. Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.
Zatem, jak zrobić miodownik z kajmakiem?
W pierwszej kolejności mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i sodę oczyszczoną. Dodaj kostkę masła i wyrób ciasto. Dodaj miód i wbij jajko, zagnieć ciasto w rękach. Następnie podziel ciasto na 3 równe części. Każdy z kawałków ciasta rozwałkuj i upiecz osobno w piekarniku przez 7 minut w 180 stopniach. Połowę mleka zagotuj w garnku, w drugiej połowie mleka wymieszaj budyń i wlej do gotującego się mleka. Odstaw do ostygnięcia. Drugą kostkę masła ubij z ostudzonym budyniem i odstaw na bok. Trzecią kostkę masła ubij z kajmakiem. Przygotowanymi masami przełóż wcześniej upieczone ciasta. Odstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. Nasz pyszny miodownik z kajmakiem jest dobry do podania. Koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i przekonaj się, jak smaczny jest placek w połączeniu z kajmakiem i miodem.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w miodownikiem z kajmakiem
Lista alergenów dla miodownika z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- kajmak
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze miodownika z kajmakiem
Dodatkowo możesz przygotować polewę czekoladową i posypać ciasto orzechami.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.