Melba

Opublikowano: 10.05.2022 r., 7:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser melba podany w białych miseczkach.
Melba
Melba to tradycyjny deser kuchni francuskiej. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny i prosty deser dla całej rodziny.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
468 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Truskawki (300 g)
  • Maliny (300 g)
  • Cukier 1,5 szklanki (300 g)
  • Lody waniliowe (600 ml)
  • Brzoskwinie w syropie (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, pucharki

Przepis na melba krok po kroku

Truskawki oczyść z szypułek i umieść w garnku.

Dodaj cukier i maliny.

Gotuj przez 20 minut.

Do pucharków wlej sos malinowo truskawkowy.

Dodaj dwie gałki lodów waniliowych.

Na wierzch wyłóż połówkę brzoskwini i posyp płatkami migdałów.

Jak oceniasz przepis na melba
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat melba

Melba to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Deser popularny jest w kuchni francuskiej i świetnie sprawdzi się w ciepły letni dzień. Deser jest bardzo prosty. Przepis na deser melba jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: brzoskwinie w puszce, lody waniliowe, truskawki, maliny, cukier, płatki migdałów.

Jak zrobić deser melba? Truskawki oczyść z szypułek i umieść w garnku. Dodaj cukier i maliny. Gotuj przez 20 minut. Do pucharków wlej sos malinowo truskawkowy. Dodaj dwie gałki lodów waniliowych. Na wierzch wyłóż połówkę brzoskwini i posyp płatkami migdałów.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo — naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Truskawki są owocami bardzo popularnymi, chętnie jest spożywamy, gdy nadchodzi na nie sezon. Truskawki są źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz składnikiem potrzebnym do syntezy kolagenu w naszym ciele. Truskawki są owocami z niskim indeksem glikemicznym, zawierają też mało kalorii i dużo błonnika, dlatego są idealne w dietach redukcyjnych.

Podsumowując pyszny deser z brzoskwiniami z puszki to łatwy deser dla całej rodziny. Prosty przepis można zmodyfikować, także dodając do niego sos z porzeczek lub jagód. Deser z lodami waniliowymi jest orzeźwiający. Szybki deser jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać zbyt długo, gdyż lody się rozpuszczą.

Alergeny w melba

Lista alergenów dla melba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Lody waniliowe

Wartości odżywcze melba

na 100g gotowej potrawy

Melba to słodki deser zawierający dużą ilość cukru, który podnosi gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Deser nie jest wysokokaloryczny, sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
156.00
468.00
Białko (g)
1.54
4.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
29.99
89.98
Węglowodany przyswajalne (g)
28.14
84.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.85
5.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.89
11.67
Tłuszcze nasycone (g)
2.64
7.91
Tłuszcze nienasycone (g)
1.25
3.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.01
3.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.24
0.73
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.67
44.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
44.00
132.00
Witamina B6 (mg)
0.04
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.39
Witamina C (mg)
14.82
44.45
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.20
Witamina E (mg)
0.17
0.53
Retinol (µg (mcg))
38.67
116.00
Tiamina (mg)
0.02
0.07
Ryboflawina (mg)
0.10
0.29
Niacyna (mg)
0.28
0.85
Foliany (µg (mcg))
9.67
29.00
Beta karoten (µg (mcg))
50.00
150.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
27.67
83.00
Potas (mg)
72.50
217.50
Wapń (mg)
50.00
150.00
Fosfor (mg)
45.33
136.00
Magnez (mg)
11.33
34.00
Żelazo (mg)
0.27
0.81
Cynk (mg)
0.34
1.01
Miedź (mg)
0.04
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny melba 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania melba

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Lody waniliowe
600 ml
15.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
9.00
Za 600 ml
Brzoskwinie w syropie
300 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 300 g
Koszt składników
57.50