Melba
- Truskawki (300 g)
- Maliny (300 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Lody waniliowe (600 ml)
- Brzoskwinie w syropie (300 g)
Przepis na melba krok po kroku
Truskawki oczyść z szypułek i umieść w garnku.
Dodaj cukier i maliny.
Gotuj przez 20 minut.
Do pucharków wlej sos malinowo truskawkowy.
Dodaj dwie gałki lodów waniliowych.
Na wierzch wyłóż połówkę brzoskwini i posyp płatkami migdałów.
Więcej informacji na temat melba
Melba to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Deser popularny jest w kuchni francuskiej i świetnie sprawdzi się w ciepły letni dzień. Deser jest bardzo prosty. Przepis na deser melba jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: brzoskwinie w puszce, lody waniliowe, truskawki, maliny, cukier, płatki migdałów.
Jak zrobić deser melba? Truskawki oczyść z szypułek i umieść w garnku. Dodaj cukier i maliny. Gotuj przez 20 minut. Do pucharków wlej sos malinowo truskawkowy. Dodaj dwie gałki lodów waniliowych. Na wierzch wyłóż połówkę brzoskwini i posyp płatkami migdałów.
Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo — naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Truskawki są owocami bardzo popularnymi, chętnie jest spożywamy, gdy nadchodzi na nie sezon. Truskawki są źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz składnikiem potrzebnym do syntezy kolagenu w naszym ciele. Truskawki są owocami z niskim indeksem glikemicznym, zawierają też mało kalorii i dużo błonnika, dlatego są idealne w dietach redukcyjnych.
Podsumowując pyszny deser z brzoskwiniami z puszki to łatwy deser dla całej rodziny. Prosty przepis można zmodyfikować, także dodając do niego sos z porzeczek lub jagód. Deser z lodami waniliowymi jest orzeźwiający. Szybki deser jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać zbyt długo, gdyż lody się rozpuszczą.
Alergeny w melba
Lista alergenów dla melba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Lody waniliowe
Wartości odżywcze melba
Melba to słodki deser zawierający dużą ilość cukru, który podnosi gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Deser nie jest wysokokaloryczny, sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.