Przepis na media luna krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, stolnica, wałek

Ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj łyżkę maki i łyżkę cukru, odstaw do wyrośnięcia.

W misce umieść mąkę pszenną, roztopione masło, cukier, jajka i zaczyn drożdżowy.

Zagnieć gładkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.

Pokrój ciasto na trójkąty i każdy kawałek zwiń w rulon zaczynając od szerszego brzegu.

Roztrzep 1 jajko z wodą.

Rogaliki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj ich wierzch jajkiem.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.

Do miski wsyp cukier puder i wymieszaj z sokiem cytrynowym, do powstania lukru.

Wystudzone rogaliki polej lukrem.

Media luna podane na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Media luna
Koszt przygotowania dania
10.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
203 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Media luna - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o media luna

Media luna to doskonała propozycja na pyszny deser pochodzący z Argentyny. Drożdżowe ciasto popularne jest na całym świecie i jest szeroko wykorzystywane. Można je podawać na słodko i na słono, faszerować i podawać samo posypane jedynie cukrem pudrem. Przepis na media luna jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia drożdżowych rogalików potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, masło, jajka, cukier, cukier puder, sok z cytryny, drożdże świeże.

Jak zrobić media luna? Ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj łyżkę maki i łyżkę cukru, odstaw do wyrośnięcia. W misce umieść mąkę pszenną, roztopione masło, cukier, jajka i zaczyn drożdżowy. Zagnieć gładkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Podsypuj mąką w razie potrzeby. Pokrój ciasto na trójkąty i każdy kawałek zwiń w rulon, zaczynając od szerszego brzegu. Roztrzep jajko z wodą. Rogaliki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj ich wierzch jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Do miski wsyp cukier puder i wymieszaj z sokiem cytrynowym, do powstania lukru. Wystudzone rogaliki polej lukrem.

Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm w naszym organizmie. Jest też źródłem składników mineralnych takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Potas jest pierwiastkiem odpowiadającym za prawidłową pracę serca oraz obniżenie ciśnienia krwi. Bierze także udział w prawidłowym skurczu mięśni. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk.

Podsumowując pyszne drożdżowe rogaliki świetnie sprawdzą się jako deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Rogaliki możesz także podać posypane cukrem pudrem, jeśli nie lubisz tych polanych lukrem. Drożdżowe rogaliki można przygotowywać z różnymi farszami takimi jak dżemy, konfitury lub kremy orzechowe.

Wartości odżywcze media luna

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kalorie)
312.93 kcal
203.40 kcal
Białko
7.59 g
4.94 g

Węglowodany w media luna

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany
49.93 g
32.46 g
Węglowodany przyswajalne
49.67 g
32.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz
9.73 g
6.33 g
Tłuszcze nasycone
6.60 g
4.29 g
Tłuszcze nienasycone
3.14 g
2.04 g

Witaminy w przepisie na media luna

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina B6
0.07 mg
0.05 mg
Tiamina
0.45 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.18 mg
Niacyna
3.00 mg
1.95 mg
Foliany
86.95 µg (mcg)
56.52 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na media luna

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód
21.80 mg
14.17 mg
Potas
111.22 mg
72.29 mg
Wapń
35.00 mg
22.75 mg
Fosfor
95.04 mg
61.78 mg
Magnez
18.75 mg
12.19 mg
Żelazo
2.46 mg
1.60 mg
Cynk
0.92 mg
0.60 mg
Miedź
0.09 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny media luna 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w media luna

Lista alergenów dla media luna przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania media luna

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 3,2%
200 ml
niecała szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Sok cytrynowy
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na media luna
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób