Przepis na media luna krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g
- Drożdże świeże 40 g
- Mleko 3,2% 200 ml niecała szklanka
- Jajko 2 szt.
- Cukier 100 g pół szklanki
- Sok cytrynowy 50 ml
- Masło 120 g
- Cukier puder 150 g
Ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj łyżkę maki i łyżkę cukru, odstaw do wyrośnięcia.
W misce umieść mąkę pszenną, roztopione masło, cukier, jajka i zaczyn drożdżowy.
Zagnieć gładkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
Pokrój ciasto na trójkąty i każdy kawałek zwiń w rulon zaczynając od szerszego brzegu.
Roztrzep 1 jajko z wodą.
Rogaliki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj ich wierzch jajkiem.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.
Do miski wsyp cukier puder i wymieszaj z sokiem cytrynowym, do powstania lukru.
Wystudzone rogaliki polej lukrem.
-
Ciasto drożdżowe
-
Racuchy drożdżowe
-
Chanuka
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kulebiaki
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Lahmacun na drożdżach
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Chałka drożdżowa
-
Knedliki
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Babka drożdżowa
-
Ciasta drożdżowe

(liczba kalorii)
Media luna - cechy przepisu
Więcej o media luna
Media luna to doskonała propozycja na pyszny deser pochodzący z Argentyny. Drożdżowe ciasto popularne jest na całym świecie i jest szeroko wykorzystywane. Można je podawać na słodko i na słono, faszerować i podawać samo posypane jedynie cukrem pudrem. Przepis na media luna jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia drożdżowych rogalików potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, masło, jajka, cukier, cukier puder, sok z cytryny, drożdże świeże.
Jak zrobić media luna? Ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj łyżkę maki i łyżkę cukru, odstaw do wyrośnięcia. W misce umieść mąkę pszenną, roztopione masło, cukier, jajka i zaczyn drożdżowy. Zagnieć gładkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Podsypuj mąką w razie potrzeby. Pokrój ciasto na trójkąty i każdy kawałek zwiń w rulon, zaczynając od szerszego brzegu. Roztrzep jajko z wodą. Rogaliki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj ich wierzch jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Do miski wsyp cukier puder i wymieszaj z sokiem cytrynowym, do powstania lukru. Wystudzone rogaliki polej lukrem.
Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm w naszym organizmie. Jest też źródłem składników mineralnych takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Potas jest pierwiastkiem odpowiadającym za prawidłową pracę serca oraz obniżenie ciśnienia krwi. Bierze także udział w prawidłowym skurczu mięśni. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk.
Podsumowując pyszne drożdżowe rogaliki świetnie sprawdzą się jako deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Rogaliki możesz także podać posypane cukrem pudrem, jeśli nie lubisz tych polanych lukrem. Drożdżowe rogaliki można przygotowywać z różnymi farszami takimi jak dżemy, konfitury lub kremy orzechowe.
Wartości odżywcze media luna
Energia i białka
(65g)
Węglowodany w media luna
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy w przepisie na media luna
(65g)
Składniki mineralne w przepisie na media luna
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w media luna
Lista alergenów dla media luna przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko