Mazurek wegański
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Olej kokosowy (200 ml)
- Cukier (200 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Mleczko kokosowe (300 ml)
- Czekolada gorzka - (wegańska) (200 g)
- Migdały (200 g)
Przepis na mazurek wegański krok po kroku
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej olej kokosowy, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Od ciasta odkrój kawałek wielkości 1/4 całości. Na spód blachy wyłóż rozwałkowane ciasto, z pozostałego ciast zrób brzegi tak aby powstał dookoła pasek.
Ciasto piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystygnięcia.
W rondlu podgrzej mleko kokosowe, dodaj do niego gorzką czekoladę i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
Migdały podpraż na suchej patelni i dodaj do sosu kokosowo czekoladowego.
Masę wylej na wystudzony spód i wstaw do lodówki, aby stężała.
-
Mazurek wielkanocny
-
Mazurek czekoladowy
-
Mazurek kajmakowy
-
Mazurek ciasto
-
Mazurek tradycyjny
-
Mazurek orzechowy
-
Mazurek pomarańczowy
-
Mazurek z kajmakiem
-
Mazurek cytrynowy
-
Mazurek chałwowy
-
Mazurek bezglutenowy
-
Mazurek bez pieczenia
-
Mazurek różany
-
Mazurek makowy
-
Mazurek pistacjowy
-
Mazurek czekoladowy z bakaliami
-
Masa do mazurka
-
Mazurek z mlekiem w proszku
-
Mazurek
Więcej informacji na temat mazurka wegańskiego
Mazurek wegański to alternatywa dla osób, które nie spożywają mleka i jajek żyjąc wobec założeń diety wegańskiej lub dla osób uczulonych na te składniki pokarmowe. Przepis na wegańskiego mazurka jest prosty do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Pyszny wielkanocny wegański mazurek zrobisz z następujących produktów spożywczych: mąki pszennej, oleju kokosowego, proszku do pieczenia, cukru, mleka kokosowego, czekolady gorzkiej, migdałów.
Jak zrobić wegańskiego mazurka? Na początek przygotuj ciasto. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę, dodaj do niej cukier, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto, owiń je folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Odkrój od ciasta 1/4 całości. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, spód wyłóż ciastem z mniejszego kawałka zrób pasek dookoła całości. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut. Przygotuj masę: w rondlu podgrzej mleko kokosowe, dodaj do niego połamaną na mniejsze części czekoladę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Migdały podpraż na rozgrzanej patelni i pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj do masy kokosowo czekoladowej i wymieszaj. Wylej masę na wystudzony spód i wstaw do lodówki aby stężała. Możesz przygotować także mazurek bezglutenowy, zamiast mąki pszennej użyj mieszaniny mąki ryżowej i gryczanej w proporcjach 1:1 reszta składników pozostaje bez zmian.
Olej kokosowy jest produktem zawierającym kwasy tłuszczowe nasycone, jest jednak pozbawiony cholesterolu, gdyż jest produktem pochodzenia roślinnego. Olej kokosowy zawiera krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które posiadają właściwości wchłaniania się bezpośrednio z układu pokarmowego bez potrzeby rozkładu. Łatwo przyswajalne kwasy są dobrym źródłem energii u osób z problemami z woreczkiem żółciowym.
Podsumowując pyszny mazurek wegański jest super pomysłem na święta dla osób nie spożywających jaj i masła. Smaczny i słodki mazurek nie odbiega smakiem od wersji tradycyjnej. Dobry mazurek możesz przygotować także na co dzień.
Alergeny w mazurku wegańskim
Lista alergenów dla mazurka wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze mazurka wegańskiego
Mazurek wegański to doskonała alternatywa dla osób z różnych powodów nie spożywających mleka i jajek. Wersja wegańska jest również wyrobem wysokokalorycznym. Powinniśmy ograniczać spożywanie produktów z dużą ilością cukru.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.