Marynaty do karkówki z grilla

Opublikowano: 06.06.2022 r., 17:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowana karkówka z marynatami
Marynaty do karkówki z grilla
Marynata do kartkówki z grilla to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do mięsa. Marynata pozwala zachować świeżość mięsa na dłużej i zapobiega jego wysychaniu. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
536 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Musztarda miodowa - 4 płaskie łyżki stołowe (50 g)
  • Miód (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na marynaty do karkówki z grilla krok po kroku

Do miski dodaj musztardę, miód, oliwę z oliwek, płaską łyżeczkę przyprawy do mięs oraz szczyptę soli i pieprzu.

Składniki dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.

Karkówkę zamarynuj w marynacie i odstaw w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki.

Jak oceniasz przepis na marynaty do karkówki z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat marynat do karkówki z grilla

Marynaty do karkówki z grilla to doskonały pomysł na smaczną marynatę do mięsa. Marynowane mięso jest bardziej kruche i soczyste. Wyróżnić możemy dwa rodzaje marynaty: suchą i mokrą. Sucha marynata to połączenie przypraw, którymi naciera się mięso. Mokra marynata to natomiast połączenie suchych przypraw, które rozprowadza się w roztworach (np. mleku, wodzie czy oleju). Przepis na marynatę do karkówki z grilla jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jej wykonanie niezbędne będą następujące produkty spożywcze: musztarda miodowa, miód, oliwa z oliwek oraz przyprawy (sól, pieprz, a także przyprawa do mięs). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla? Do miski dodaj musztardę, miód, oliwę z oliwek, płaską łyżeczkę przyprawy do mięs oraz szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy. Karkówkę zamarynuj w marynacie i odstaw w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki.

Oliwa z oliwek to produkt wysokokaloryczny, ale dostarczający do organizmu wielu cennych składników odżywczych. Jest to produkt pochodzenia roślinnego, dlatego w swoim składzie nie zawiera cholesterolu. Oliwa z oliwek stanowi źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy, obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi oraz obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w niej również pokaźną ilość witaminy A, E oraz K (czyli witamin rozpuszczalnych w tłuszczach). Obecność tych witamin działa przeciwzakrzepowo oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Podsumowując pyszna domowa marynata do karkówki z grilla jest bardzo prosta do wykonania. Smaczna marynata jest dobra od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Przyprawy możesz dowolnie modyfikować w zależności do swoich preferencji smakowych. Mięso w marynacie najlepiej zostawić na całą noc w lodówce, aby przyprawy wniknęły w karkówkę.

Alergeny w marynatach do karkówki z grilla

Lista alergenów dla marynat do karkówki z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda miodowa
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze marynat do karkówki z grilla

na 100g gotowej potrawy

Marynata do karkówki z grilla jest bardzo prosta. Marynowane mięso staje się delikatne oraz pełne smaku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
382.93
536.10
Białko (g)
1.62
2.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
31.32
43.85
Węglowodany przyswajalne (g)
29.71
41.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.61
2.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
29.78
41.69
Tłuszcze nasycone (g)
5.92
8.29
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
1.43
2.00
Witamina B6 (mg)
0.03
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.32
0.45
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
4.24
5.93
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.10
Ryboflawina (mg)
0.04
0.06
Niacyna (mg)
0.24
0.34
Foliany (µg (mcg))
3.21
4.50
Beta karoten (µg (mcg))
11.07
15.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
394.86
552.80
Potas (mg)
72.43
101.40
Wapń (mg)
24.93
34.90
Fosfor (mg)
40.00
56.00
Magnez (mg)
17.86
25.00
Żelazo (mg)
0.88
1.23
Cynk (mg)
0.31
0.43
Miedź (mg)
0.04
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny marynat do karkówki z grilla 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynat do karkówki z grilla

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Musztarda miodowa
50 g
4 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 50 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
38.00