Marynaty do karkówki z grilla
- Musztarda miodowa - 4 płaskie łyżki stołowe (50 g)
- Miód (50 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Przepis na marynaty do karkówki z grilla krok po kroku
Do miski dodaj musztardę, miód, oliwę z oliwek, płaską łyżeczkę przyprawy do mięs oraz szczyptę soli i pieprzu.
Składniki dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.
Karkówkę zamarynuj w marynacie i odstaw w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki.
Więcej informacji na temat marynat do karkówki z grilla
Marynaty do karkówki z grilla to doskonały pomysł na smaczną marynatę do mięsa. Marynowane mięso jest bardziej kruche i soczyste. Wyróżnić możemy dwa rodzaje marynaty: suchą i mokrą. Sucha marynata to połączenie przypraw, którymi naciera się mięso. Mokra marynata to natomiast połączenie suchych przypraw, które rozprowadza się w roztworach (np. mleku, wodzie czy oleju). Przepis na marynatę do karkówki z grilla jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jej wykonanie niezbędne będą następujące produkty spożywcze: musztarda miodowa, miód, oliwa z oliwek oraz przyprawy (sól, pieprz, a także przyprawa do mięs). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla? Do miski dodaj musztardę, miód, oliwę z oliwek, płaską łyżeczkę przyprawy do mięs oraz szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy. Karkówkę zamarynuj w marynacie i odstaw w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki.
Oliwa z oliwek to produkt wysokokaloryczny, ale dostarczający do organizmu wielu cennych składników odżywczych. Jest to produkt pochodzenia roślinnego, dlatego w swoim składzie nie zawiera cholesterolu. Oliwa z oliwek stanowi źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy, obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi oraz obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w niej również pokaźną ilość witaminy A, E oraz K (czyli witamin rozpuszczalnych w tłuszczach). Obecność tych witamin działa przeciwzakrzepowo oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Podsumowując pyszna domowa marynata do karkówki z grilla jest bardzo prosta do wykonania. Smaczna marynata jest dobra od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Przyprawy możesz dowolnie modyfikować w zależności do swoich preferencji smakowych. Mięso w marynacie najlepiej zostawić na całą noc w lodówce, aby przyprawy wniknęły w karkówkę.
Alergeny w marynatach do karkówki z grilla
Lista alergenów dla marynat do karkówki z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda miodowa
- przyprawa do mięs
Wartości odżywcze marynat do karkówki z grilla
Marynata do karkówki z grilla jest bardzo prosta. Marynowane mięso staje się delikatne oraz pełne smaku.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.