Marynata do łopatki
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Whisky - 2 kieliszki (100 ml)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Miód (30 g)
- Sos sojowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na marynata do łopatki krok po kroku
Imbir zetrzyj na tarce.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Posiekaj natkę pietruszki.
Umieść wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszaj.
W marynacie umieść pokrojone na plastry mięso i marynuj przez kilka godzin.
Jeśli marynujesz mięso w całości, pozostaw je w marynacie na dobę.
Więcej informacji na temat marynaty do łopatki
Marynata do łopatki to bardzo dobry pomysł na pyszne mięso wieprzowe. Marynaty pozwalają na przygotowanie mięsa w dowolnych przyprawach. Wybierać możemy te, które lubimy lub akurat mamy pod ręką. Marynować można na sucho lub na mokro przygotowując marynaty na bazie oleju, jogurtu lub alkoholu. Przepis na marynatę do łopatki wieprzowej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia marynaty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, whisky, cebula, imbir, czosnek, miód, sól, pieprz, sos sojowy, natka pietruszki.
Jak zrobić marynatę do łopatki? Imbir zetrzyj na tarce. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj natkę pietruszki. Umieść wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszaj. W marynacie umieść pokrojone na plastry mięso i marynuj przez kilka godzin. Jeśli marynujesz mięso w całości, pozostaw je w marynacie na dobę.
Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także składniki mineralne takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Wapń jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji kości oraz pracy mięśni.
Podsumowując najlepsza marynata do pieczonej lub grillowanej łopatki. Domowa marynata nie zawiera konserwantów i można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Marynata jest dobra do użycia od razu po przygotowaniu.
Alergeny w marynacie do łopatki
Lista alergenów dla marynaty do łopatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze marynaty do łopatki
Marynata do łopatki to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Marynata zawiera alkohol, więc nie powinny jej spożywać osoby w wieku poniżej 18 roku życia. Marynata zawiera sporą ilość kalorii ogółem.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.