Przepis na marynata do łopatki krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, czosnek
To będzie niezbędne
duża miska

Imbir zetrzyj na tarce.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Posiekaj natkę pietruszki.

Umieść wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszaj.

W marynacie umieść pokrojone na plastry mięso i marynuj przez kilka godzin.

Jeśli marynujesz mięso w całości, pozostaw je w marynacie na dobę.

Marynata do łopatki podana na łopatce leżącej w naczyniu do zapiekania.
Marynata do łopatki
Koszt przygotowania dania
11.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
698 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
54

Marynata do łopatki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o marynacie do łopatki

Marynata do łopatki to bardzo dobry pomysł na pyszne mięso wieprzowe. Marynaty pozwalają na przygotowanie mięsa w dowolnych przyprawach. Wybierać możemy te, które lubimy lub akurat mamy pod ręką. Marynować można na sucho lub na mokro przygotowując marynaty na bazie oleju, jogurtu lub alkoholu. Przepis na marynatę do łopatki wieprzowej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia marynaty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, whisky, cebula, imbir, czosnek, miód, sól, pieprz, sos sojowy, natka pietruszki.

Jak zrobić marynatę do łopatki? Imbir zetrzyj na tarce. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj natkę pietruszki. Umieść wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszaj. W marynacie umieść pokrojone na plastry mięso i marynuj przez kilka godzin. Jeśli marynujesz mięso w całości, pozostaw je w marynacie na dobę.

Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także składniki mineralne takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Wapń jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji kości oraz pracy mięśni.

Podsumowując najlepsza marynata do pieczonej lub grillowanej łopatki. Domowa marynata nie zawiera konserwantów i można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Marynata jest dobra do użycia od razu po przygotowaniu.

Wartości odżywcze marynaty do łopatki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
232.91 kcal
698.72 kcal
Białko
1.32 g
3.96 g

Węglowodany w marynacie do łopatki

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
11.50 g
34.50 g
Węglowodany przyswajalne
10.67 g
32.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.83 g
2.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
12.63 g
37.90 g
Tłuszcze nasycone
0.94 g
2.82 g
Tłuszcze nienasycone
11.69 g
35.08 g
Tłuszcze jednonasycone
8.28 g
24.84 g
Tłuszcze wielonasycone
3.41 g
10.24 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na marynata do łopatki

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
26.31 µg (mcg)
78.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
10.67 mg
32.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.01 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.34 mg
1.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
16.94 µg (mcg)
50.81 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
315.94 µg (mcg)
947.81 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na marynata do łopatki

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
520.41 mg
1561.22 mg
Potas
126.53 mg
379.59 mg
Wapń
19.47 mg
58.41 mg
Fosfor
29.88 mg
89.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.38 mg
40.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.64 mg
1.92 mg
Cynk
0.23 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do łopatki 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marynacie do łopatki

Lista alergenów dla marynaty do łopatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania marynaty do łopatki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Whisky
100 ml
2 kieliszki
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 100 ml
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Miód
30 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Koszt składników
84.00
Jak oceniasz przepis na marynata do łopatki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób