Makowiec gwiazda
- Mąka pszenna typ 550 (500 g)
- Mleko 2% (250 ml)
- Masło (100 g)
- Drożdże suche (7 g)
- Cukier (50 g)
- Masa makowa (500 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na makowiec gwiazdę krok po kroku
Mleko podgrzej do temperatury 35 C i wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz maki i z drożdżami. Zostaw na 15 minut, w ciepłym miejscu.
Mąkę wsyp do miski i dodaj wyrośnięty zaczyn, cukier i 1 jajko. Dokładnie wyrób ciasto.
Gdy ciasto będzie jednolite stopniowo dodawaj masło, cały czas zagniatając ciasto.
Odstaw ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie podziel ciasto na 2 części i uformuj kule.
Rozwałkuj je i połóż pierwsze koło na blasze z papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto masą makową.
Przykryj masę makową drugim kawałkiem ciasta i zlep brzegi.
Na środku połóż małą miseczkę i pokrój ciasto od miseczki do brzegów, tworząc około 16 trapezów/trójkątów.
Trójkąty/trapezy z ciasta z makiem skręcaj w przeciwne strony, tj. jeden w lewo, kolejny w prawo, znowu w lewo itd.
Po skręceniu wszystkich kawałków ciasta zdejmij miseczkę i odstaw makowiec do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Roztrzep jajko i posmaruj nim wyrośnięte ciasto.
Piecz około 40 minut w 180 C.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec
Więcej informacji na temat makowca gwiazdy
Przepis na makowiec gwiazdę to świetny przepis na bardzo łatwe i pyszne ciasto drożdżowe z makiem, które jest idealne na święta Bożego Narodzenia. Jest to sprawdzony przepis na pyszny makowiec w kształcie gwiazdy, który zrobiony jest z ciasta drożdżowego. Taki makowiec przez swój wyjątkowy kształt zachwyci wszystkich gości.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz mąki, drożdży, mleka, cukru, masła i jajek. Na początek bierzemy się za zrobienie rozczynu z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 1 łyżki mąki. To dokładnie mieszamy i zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. W tym czasie jajka ucieramy z cukrem i przesiewamy do miski mąkę oraz przygotowujemy blachę do pieczenia — smarujemy blachę olejem. Gdy zaczyn podrośnie, dodajemy go do mąki, razem z jajkami. Teraz dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę. Ciasto zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki. Na jednym z nich rozsmarowujemy masę makową i przykrywamy drugim plackiem. Na środku układamy niedużą miseczkę i tniemy ciasto od miseczki do brzegu, najlepiej tak, aby uzyskać 16 trójkątów. Powstałe trójkąty skręcamy w naprzemiennie, przeciwnych kierunkach, czyli jeden w lewo, kolejny w prawo i znowu w lewo. W ten sposób pośrodku powstanie gwiazda. Gotowy makowiec gwiazda przekładamy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej na 20-30 minut. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Nasze wyrośnięte ciasto pieczemy około 40 minut, aż uzyska złoty kolor. Po tym czasie delikatnie uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na 5 minut w ciepłym piekarniku. Teraz już makowiec jest gotowy i możesz wyjąć go z piekarnika. Opcjonalnie po wystygnięciu możesz udekorować go lukrem, ale i bez tego wygląda on zachwycająco. Ten smaczny, drożdżowy makowiec jest bardzo dobry nawet jako ozdoba na Bożonarodzeniowym stole. Dokładną instrukcję jak zrobić makowca gwiazdę, znajdziesz powyżej.
Alergeny w makowcu gwieździe
Lista alergenów dla makowca gwiazdy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze makowca gwiazdy
Makowiec gwiazda to ciasto o wysokim indeksie glikemicznym, ale od święta możesz zjeść kawałek ;)
Energia i białka
(76g)
Węglowodany
(76g)
Tłuszcze
(76g)
Składniki mineralne
(76g)
-
mąka pszenna,
mleko,
masło,
cukier,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.