Makowa panienka
- Białko jajka (8 szt.)
- Cukier - Pół szklanki (100 g)
- Mąka pszenna typ 750 (150 g)
- Mak niebieski (100 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
- Likier wiśniowy (150 ml)
- Konfitura wiśniowa (300 g)
- Mascarpone (300 g)
- Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
- Cukier drobny (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Czekolada biała - Jedno opakowanie (100 g)
- Suszona żurawina (100 g)
Przepis na makową panienkę krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną panię, następnie dodawaj do niej po łyżce cukru ciągle mieszając białka. Gdy dodasz już cały cukier masę ubijaj jeszcze około 2-3 minut.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, mak, 75 gram wiórek kokosowych oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
Stopniowo do masy z białek dodawaj suche składniki i masę mieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki. Czynność wykonuj do momentu połączenia wszystkich składników.
Gotową masę wylej do wcześniej przygotowanej formy, wyrównaj powierzchnie i piecz przez około 20 minut w nagrzanym piekarniku (do suchego patyczka).
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia, następnie przekrój je na dwa blaty. Jeden z nich nasącz likierem oraz posmaruj konfiturą wiśniową.
Następnie przygotuj masę z mascarpone. Schłodzony serek mascarpone ubij z chłodną śmietanką 36%, pod koniec miksowania dodaj opakowanie śmietan-fixu.
Do tak ubitej masy dodawaj stopniowo drobny cukier ciągle miksując masę.
Gotową masę przełóż na wierzch konfitury i wyrównaj ją. Na wierzch połóż drugi plac ciasta.
Śmietankę 30% zagotuj, odstaw ją z ognia i dodaj do niej połamaną w kostkę czekoladą. Składniki dokładnie wymieszaj, aby czekolada całkowicie rozpuściła się. Masę pozostaw do przestudzenia.
Przestudzoną masą czekoladową polej wierzch ciasta, następnie posyp wiórkami kokosowymi i kawałkami żurawiny.
Gotowe ciasto przechowuj w lodówce, aby masa i polewa stężały.
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Tort makowy
-
Sernik z makiem
-
Rolada makowa
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Mrowisko ciasto
-
Makowiec z jabłkiem
-
Serniko makowiec
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Ciasto cycki murzynki
-
Ciasto z makiem
Więcej informacji na temat makowej panienki
Makowa panienka to przekładane ciasto makowe. Ciasto jest wilgotne i pyszne. Jest to prosty przepis, do którego nie musisz mieć dużego doświadczenia w kuchni. Przepis na makową panienkę zachwyci każdego, kto go spróbuje w swojej kuchni. Przepis na ciasto możemy przygotować kiedy spodziewamy się gości lub na deser dla całej rodziny. Potrzebne produkty spożywcze na ciasto to białko z jajek, cukier, mąka pszenna, mak, wiórki kokosowe, likier wiśniowy, konfitura, mascarpone, śmietana 36%, cukier, śmietanka 30%, czekolada biała, suszona żurawina, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i śmietan-fix.
Jak przygotować ciasto makowa panienka z mascarpone? Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru. W osobnej misce wymieszaj mąkę, mak, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Stopniowo do masy z białek dodawaj suche składniki delikatnie mieszając. Gotową masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez 20 minut (do momentu suchego patyczka) nagrzanym do 180 stopni C. Upieczone ciasto pozostaw do ostudzenia. Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Jeden z blatów nasącz likierem i posmaruj konfiturą wiśniową. Następnie przygotuj masę z mascarpone.Mascarpone ubij ze śmietanką 36%, pod koniec miksowania dodaj śmietan-fix. Do ubitej masy dodaj cukier ciągle miksując. Gotową masę przełóż na konfiturę. Na wierzch połóż drugi blat ciasta. Śmietankę 30% zagotuj z czekoladą. Przestudzoną masę czekoladową polej wierzch ciasta i posyp wiórkami kokosowymi i żurawiną. Gotowe ciasto włóż do lodówki aż masa stężeje.
Podsumowując ciasto to możesz przygotować z wieloma dodatkami, np. morelami. Makowa panienka z morelami i orzechami to pyszne ciasto do kawy lub herbaty, na spotkania ze znajomymi lub z rodziną. Przepis na ciasto możemy modyfikować i zrobić z dodatkiem owoców do masy np. z brzoskwiniami lub z wiśniami. Jest to doskonała propozycja na smaczne ciasto w okresie świątecznym lub jako słodka przekąska na imprezy okolicznościowe. Ciasto ma bardzo ładny wygląd, dlatego warto wypróbować naszego przepisu.
Alergeny w makowej panience
Lista alergenów dla makowej panienki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada biała
Wartości odżywcze makowej panienki
Ciasto makowa panienka to doskonała propozycja na smaczny deser. Pamiętaj jednak, że jest to wypiek dość kaloryczny.
Energia i białka
(205g)
Węglowodany
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy
(205g)
Składniki mineralne
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.