Makosernik
- Mak niebieski (230 g)
- Miód (50 g)
- Skórka z pomarańczy (40 g)
- Orzechy włoskie (50 g)
- Jajko (4 szt.)
- Białko jajka (4 szt.)
- Cukier - 1,5 szklanki (250 g)
- Twaróg sernikowy (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
Przepis na makosernik krok po kroku
Mak zalej gorącą wodą i odstaw pod przykryciem na 30 minut.
Zmiel trzykrotnie, odciśnij z wody.
Ubij białka na sztywną pianę.
Do maku dodaj miód, skórkę z pomarańczy oraz orzechy włoskie i wymieszaj z pianą z białek.
W misce umieść jajka.
Ubij razem z cukrem, aż masa zbieleje.
Dodaj twaróg, śmietanę, budyń i połącz składniki.
Wykładaj masę twarogową i masę makową po łyżce na spód na przemian.
Układaj na przemiennie masy, aż wypełnisz całą blaszkę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat makosernika
Makosernik to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto sprawdzi się podane jako dodatek do kawy lub herbaty. Makosernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny. Ciasto przypadnie do gustu fanom makowca oraz sernika. Dobrym pomysłem jest gotowa masa makowa, która znacznie przyspieszy wykonanie ciasta. Przepis na makosernik jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mak niebieski, miód, skórka pomarańczy, orzechy włoskie, jajka, cukier, twaróg sernikowy, śmietana kremówka, białka jaj.
Jak zrobić makosernik? Mak zalej gorącą wodą i odstaw pod przykryciem na 30 minut. Zmiel trzykrotnie, odciśnij z wody. Ubij białka na sztywną pianę. Do maku dodaj miód, skórkę z pomarańczy oraz orzechy włoskie i wymieszaj z pianą z białek. W misce umieść jajka. Ubij razem z cukrem, aż masa zbieleje. Dodaj twaróg, śmietanę i połącz składniki. Wykładaj masę twarogową i masę makową po łyżce na spód na przemian jedną łyżkę masy twarogowej, jedną łyżkę masy makowej. Układaj na przemiennie masy, aż wypełnisz całą blaszkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego. Ser twarogowy jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Tłusty twaróg gwarantuje przygotowanie kremowego ciasta. Twaróg ponadto zawiera dużą ilość wapnia oraz innych substancji mineralnych.
Podsumowując domowy seromak to najlepszy pomysł na ciasto na święta oraz w dni powszednie. Placek z dodatkiem maku będzie idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Sprawdzony przepis gwarantuje upieczenie doskonałego ciasta. Najlepszy kremowy sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Ciasto można przygotować na spodzie z herbatników lub biszkoptu.
Alergeny w makoserniku
Lista alergenów dla makosernika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze makosernika
Makosernik to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość kalorii oraz cukru. Cukier podnosi gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie jest zalecany dla osób z problemami metabolicznymi.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
-
miód,
pomarańcze,
orzechy włoskie,
orzechy,
jajka,
jajka,
cukier,
twaróg,
śmietana,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.