Przepis na makaron ze szpinakiem mrożonym krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i krótko zeszklij.

Dodaj mięso pokrojone w kostkę i dopraw do smaku.

Na samym końcu dodaj mrożony szpinak i duś pod przykryciem do miękkości składników.

Dodaj makaron i wymieszaj. Do dania dodaj pomidorki przekrojone na pół.

makaron ze szpinakiem mrożonym
Makaron ze szpinakiem mrożonym
Koszt przygotowania dania
10.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
332 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Makaron ze szpinakiem mrożonym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie ze szpinakiem mrożonym

Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy.

Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.

Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji. Pasta to zawsze idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makaron ze szpinakiem mrożonym, czyli smaczne danie pełne makaronu w tym przypadku z dodatkiem chudego mięsa, czyli piersi z kurczaka.

Makaron ze szpinakiem mrożonym to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.

Aby przygotować to danie będziesz potrzebować kilku ogólnodostępnych składników, czyli makaron spaghetti, szpinak mrożony, cebula, pierś z kurczaka i odrobina oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego.

Użyty w przepisie makaron jest wykonany z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten.

Zatem, jak zrobić makaron ze szpinakiem mrożonym?

W pierwszej kolejności zacznij od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie.

Oliwę z oliwek rozgrzej mocno na patelni, zeszklij krótko czosnek i cebulę. Dodaj mięso pokrojone na mniejsze kawałki, delikatnie smaż, a następnie dodaj szpinak, dopraw do smaku i duś pod przykryciem.

Ja wykorzystałam wersję mrożoną, którą zawsze możesz przechowywać w zamrażalniku, ale

śmiało możesz wykorzystać też wersję świeżą szpinaku. Jedna i druga idealnie się sprawdzą.

Moje dzisiejsze danie jest szybkie i proste, można powiedzieć nawet, że zahacza o minimalizm. Sam widzisz, jak mało składników jest nam potrzebnych do jego przygotowania. To samo dotyczy przypraw, wystarczy, postaw na wyraziste, świeże zioła takie jak: rozmaryn, tymianek, oregano, zioła prowansalskie.

Skoro już wiesz, jak zrobić ten domowy posiłek najlepszy na obiad lub na kolację, wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny.

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem mrożonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
166.36 kcal
332.72 kcal
Białko
10.98 g
21.96 g

Węglowodany w makaronie ze szpinakiem mrożonym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
25.01 g
50.03 g
Węglowodany przyswajalne
20.79 g
41.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.22 g
8.44 g
Sacharoza (cukier)
0.26 g
0.52 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza
0.14 g
0.27 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza
0.12 g
0.23 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Skrobia
17.72 g
35.43 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
2.90 g
5.79 g
Tłuszcze nasycone
1.07 g
2.15 g
Tłuszcze nienasycone
1.82 g
3.65 g
Tłuszcze jednonasycone
1.07 g
2.15 g
Tłuszcze wielonasycone
0.75 g
1.50 g

Witaminy w przepisie na makaron ze szpinakiem mrożonym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.35 mg
0.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.19 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.00 mg
9.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
67.53 µg (mcg)
135.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron ze szpinakiem mrożonym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
37.84 mg
75.68 mg
Potas
320.25 mg
640.49 mg
Wapń
52.22 mg
104.44 mg
Fosfor
159.88 mg
319.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
63.40 mg
126.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.73 mg
3.46 mg
Cynk
1.10 mg
2.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem mrożonym 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem mrożonym

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem mrożonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti

Cena przygotowania makaronu ze szpinakiem mrożonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Szpinak mrożony
250 g
1 szklanka
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 250 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem mrożonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób