Makaron ze szpinakiem mrożonym
- Makaron spaghetti - 1 szklanka (250 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Szpinak mrożony - 1 szklanka (250 g)
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 sztuka (200 g)
Przepis na makaron ze szpinakiem mrożonym krok po kroku
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i krótko zeszklij.
Dodaj mięso pokrojone w kostkę i dopraw do smaku.
Na samym końcu dodaj mrożony szpinak i duś pod przykryciem do miękkości składników.
Dodaj makaron i wymieszaj. Do dania dodaj pomidorki przekrojone na pół.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
-
Penne ze szpinakiem
-
Szpinak nowozelandzki
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem
Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem mrożonym
Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy.
Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.
Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji. Pasta to zawsze idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makaron ze szpinakiem mrożonym, czyli smaczne danie pełne makaronu w tym przypadku z dodatkiem chudego mięsa, czyli piersi z kurczaka.
Makaron ze szpinakiem mrożonym to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.
Aby przygotować to danie będziesz potrzebować kilku ogólnodostępnych składników, czyli makaron spaghetti, szpinak mrożony, cebula, pierś z kurczaka i odrobina oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego.
Użyty w przepisie makaron jest wykonany z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten.
Zatem, jak zrobić makaron ze szpinakiem mrożonym?
W pierwszej kolejności zacznij od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie.
Oliwę z oliwek rozgrzej mocno na patelni, zeszklij krótko czosnek i cebulę. Dodaj mięso pokrojone na mniejsze kawałki, delikatnie smaż, a następnie dodaj szpinak, dopraw do smaku i duś pod przykryciem.
Ja wykorzystałam wersję mrożoną, którą zawsze możesz przechowywać w zamrażalniku, ale
śmiało możesz wykorzystać też wersję świeżą szpinaku. Jedna i druga idealnie się sprawdzą.
Moje dzisiejsze danie jest szybkie i proste, można powiedzieć nawet, że zahacza o minimalizm. Sam widzisz, jak mało składników jest nam potrzebnych do jego przygotowania. To samo dotyczy przypraw, wystarczy, postaw na wyraziste, świeże zioła takie jak: rozmaryn, tymianek, oregano, zioła prowansalskie.
Skoro już wiesz, jak zrobić ten domowy posiłek najlepszy na obiad lub na kolację, wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny.
Alergeny w makaronie ze szpinakiem mrożonym
Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem mrożonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem mrożonym
Do mojej propozycji możesz włączyć dodatek mięsa, postaw na chude gatunki np. drób.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.