Przepis na lobio krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, kolendra świeża, papryka ostra, czosnek, koper
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Fasolę namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Obierz marchew i pokrój w kostkę.

Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i podsmaż.

Dodaj fasolę, wlej wodę (aby zakrywała fasolę) i gotuj na małym ogniu przez około 40-45 minut.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz paprykę ostrą.

Posiekaj koper, natkę pietruszki i kolendrę.

Dodaj sok z granatu i zioła, wymieszaj.

Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie.

Lobio z czerwonej fasoli podane w brązowej miseczce.
Lobio
Koszt przygotowania dania
20.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1198 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
23

Lobio - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o lobio

Lobio to wywodząca się z kuchni gruzińskiej pyszna zupa na bazie czerwonej fasoli. Podawać ją można na obiad lub jako przystawkę podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na lobio z fasoli jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czerwona fasola, marchew, cebula, czosnek, orzechy włoskie, papryka ostra, sok z granatu, kolendra świeża, koper, natka pietruszki, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić gruzińską zupę lobio? Fasolę namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i podsmaż. Dodaj fasolę, wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez około 40-45 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz paprykę ostrą. Posiekaj koper, natkę pietruszki i kolendrę. Dodaj sok z granatu i zioła, wymieszaj. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie. Podawaj w miseczkach z dodatkiem świeżego pieczywa.

Fasola czerwona jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Marchew to warzywo korzeniowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit. Błonnik ponadto zapobiega zaparciom oraz pomaga usuwać nadmierny poziom cholesterolu z naszej krwi. Marchewka ponadto zawiera dużą ilość beta-karotenu będącego prowitaminą A czyli substratem do syntezy witaminy A. Marchew jest także dobrym źródłem wapnia i potasu.

Podsumowując gruzińska zupa z czerwonej fasoli to świetny pomysł na danie obiadowe. Zupa jest daniem jarskim, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić ją dodatkiem boczku lub piersi kurczaka. Zupę możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Wartości odżywcze lobio

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
299.57 kcal
1198.26 kcal
Białko
10.17 g
40.70 g

Węglowodany w lobio

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
27.54 g
110.16 g
Węglowodany przyswajalne
20.59 g
82.35 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.95 g
27.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
17.65 g
70.61 g
Tłuszcze nasycone
1.98 g
7.91 g
Tłuszcze nienasycone
15.68 g
62.70 g
Tłuszcze jednonasycone
6.94 g
27.76 g
Tłuszcze wielonasycone
8.73 g
34.94 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: sok z granatu 100%.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na lobio

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
145.35 µg (mcg)
581.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
1.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.06 mg
16.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.32 mg
1.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
1.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.09 mg
4.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
158.52 µg (mcg)
634.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1442.61 µg (mcg)
5770.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na lobio

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
17.91 mg
71.65 mg
Potas
630.22 mg
2520.87 mg
Wapń
52.35 mg
209.39 mg
Fosfor
198.43 mg
793.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
73.04 mg
292.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.80 mg
11.22 mg
Cynk
1.45 mg
5.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.47 mg
1.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lobio 23
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lobio

Lista alergenów dla lobio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania lobio

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
400 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Sok z granatu 100%
100 ml
13.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.30
Za 100 ml
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Koszt składników
42.50
Jak oceniasz przepis na lobio
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób