Leczo z patisona
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Patison - 1 sztuka (300 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Passata pomidorowa - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na leczo z patisona krok po kroku
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
Dodaj drobno pokrojoną cebulę i krótko podsmaż.
Wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki warzywa i duś pod przykryciem.
Całość zalej bulionem, a następnie dodaj passatę pomidorową.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza z patisona
Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może zabraknąć cebuli, papryki, cukinii i pieczarek.
Jak się domyślacie, leczo już nie jest znane tylko na terenie Węgier. Danie stało się popularne, także w Polsce i u naszych sąsiadów, czyli w Czechach, w Niemczech i na Słowacji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na leczo z patisona. Tym razem moja wersja będzie bezmięsna, czyli idealna nie tylko na tradycyjny obiad, ale też dla wegetarian.
Jeśli jednak masz ochotę na mięsny dodatek postaw na dowolny kawałek mięsa, świetnie sprawdzi się zwykła karkówka lub delikatnie pikantna i twarda kiełbasa chorizo. Leczo możesz też śmiało przygotować z kiełbasą.
Leczo z patisona sprawdzi się nie tylko na chłodne wieczory, ale też jako obiad w ciągu dnia, dlatego koniecznie poznaj moje pyszne i sprawdzone przepisy, które nasycą Ciebie i Twoją rodzinę na długi czas.
Zatem, jak zrobić leczo z patisona?
Danie jest niesamowicie dobre, ale też szybkie. Przekonaj się sam.
Wystarczy, że na patelni zeszklisz cebulę, po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Dodatkowo postaw na aromatyczne i lekko ostre przyprawy – czerwona ostra papryka, czerwona wędzona papryka, czarny pieprz i odrobina soli. Przykryj patelnię i duś warzywa do momentu, aż będą miękkie. Podczas duszenia wytworzy się sos, do którego dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz mieć bardziej myśliwską wersję leczo, zamiast koncentratu pomidorowego możesz podlewać warzywa, bulionem warzywnym lub wołowym, a później delikatnie zaciągnąć sos. Wykorzystaj do tego odrobinę mąki, którą dokładnie wymieszaj z wodą i dodaj do sosu. Po chwili zagęści się i będzie miał idealną konsystencję, która połączy wszystkie składniki z mięsem.
Każda wersja leczo to pomysł na smaczne danie, które nada się jako propozycja na obiad lub na kolację.
Już wiesz, jak ugotować najlepsze leczo według mojego przepisu, koniecznie go wykorzystaj. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w leczu z patisona
Lista alergenów dla lecza z patisona przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze lecza z patisona
Do leczo możesz dodać mięso, jeśli nie jesteś na diecie wegetariańskiej lub postawić na dodatek makaronu, który zapewni uczucie sytości na dłużej.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.