Leczo z patisona

Opublikowano: 24.05.2022 r., 9:57 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
leczo z patisona
Leczo z patisona
Leczo to tradycyjne danie kuchni węgierskiej, które zyskało na popularności w ostatnich czasach. Poznaj mój przepis na leczo z patisona i przekonaj się jakie jest pyszne.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
76 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Patison 1 sztuka (300 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (200 g)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Passata pomidorowa 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na leczo z patisona krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Dodaj drobno pokrojoną cebulę i krótko podsmaż.

Wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki warzywa i duś pod przykryciem.

Całość zalej bulionem, a następnie dodaj passatę pomidorową.

Jak oceniasz przepis na leczo z patisona
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat lecza z patisona

Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może zabraknąć cebuli, papryki, cukinii i pieczarek.

Jak się domyślacie, leczo już nie jest znane tylko na terenie Węgier. Danie stało się popularne, także w Polsce i u naszych sąsiadów, czyli w Czechach, w Niemczech i na Słowacji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na leczo z patisona. Tym razem moja wersja będzie bezmięsna, czyli idealna nie tylko na tradycyjny obiad, ale też dla wegetarian.

Jeśli jednak masz ochotę na mięsny dodatek postaw na dowolny kawałek mięsa, świetnie sprawdzi się zwykła karkówka lub delikatnie pikantna i twarda kiełbasa chorizo. Leczo możesz też śmiało przygotować z kiełbasą.

Leczo z patisona sprawdzi się nie tylko na chłodne wieczory, ale też jako obiad w ciągu dnia, dlatego koniecznie poznaj moje pyszne i sprawdzone przepisy, które nasycą Ciebie i Twoją rodzinę na długi czas.

Zatem, jak zrobić leczo z patisona?

Danie jest niesamowicie dobre, ale też szybkie. Przekonaj się sam.

Wystarczy, że na patelni zeszklisz cebulę, po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Dodatkowo postaw na aromatyczne i lekko ostre przyprawy – czerwona ostra papryka, czerwona wędzona papryka, czarny pieprz i odrobina soli. Przykryj patelnię i duś warzywa do momentu, aż będą miękkie. Podczas duszenia wytworzy się sos, do którego dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz mieć bardziej myśliwską wersję leczo, zamiast koncentratu pomidorowego możesz podlewać warzywa, bulionem warzywnym lub wołowym, a później delikatnie zaciągnąć sos. Wykorzystaj do tego odrobinę mąki, którą dokładnie wymieszaj z wodą i dodaj do sosu. Po chwili zagęści się i będzie miał idealną konsystencję, która połączy wszystkie składniki z mięsem.

Każda wersja leczo to pomysł na smaczne danie, które nada się jako propozycja na obiad lub na kolację.

Już wiesz, jak ugotować najlepsze leczo według mojego przepisu, koniecznie go wykorzystaj. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w leczu z patisona

Lista alergenów dla lecza z patisona przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze lecza z patisona

na 100g gotowej potrawy

Do leczo możesz dodać mięso, jeśli nie jesteś na diecie wegetariańskiej lub postawić na dodatek makaronu, który zapewni uczucie sytości na dłużej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
38.44
76.88
Białko (g)
1.02
2.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.96
9.91
Węglowodany przyswajalne (g)
3.74
7.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
2.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.00
3.99
Tłuszcze nasycone (g)
0.25
0.49
Tłuszcze nienasycone (g)
1.75
3.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.19
2.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
1.11
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
39.20
78.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
30.71
61.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.76
1.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.66
1.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.79
37.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
415.31
830.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
114.38
228.75
Potas (mg)
222.86
445.71
Wapń (mg)
12.28
24.55
Fosfor (mg)
27.01
54.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.21
26.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
1.21
Cynk (mg)
0.23
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z patisona 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza z patisona

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Patison
300 g
1 sztuka
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 300 g
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Passata pomidorowa
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
41.50