Co zrobić z patisona?

Co zrobić z patisona
Co zrobić z patisona
ikona podziel się
Opublikowano: 07.06.2023 r., 2:13 | Autor: Magda Panek

Patisony posiadają bardzo charakterystyczny kształt, dlatego możesz wykorzystać je jako ozdobę wielu dań. Z patisonów możesz przygotować przetwory na zimę, ponieważ młode, niewielkich rozmiarów okazy świetnie nadają się do kiszenia oraz marynowania. Patisony możesz wykorzystać jako składnik sałatek. Dojrzałe patisony świetnie sprawdzą się jako składnik zup. Możesz je również wykorzystać do przygotowania warzyw faszerowanych różnymi farszami, jako dodatek do lecza lub mięs.

Co zrobić z patisona? Co jeszcze warto wiedzieć?

Patison to odmiana dyni zwyczajnej. Należy do roślin z rodziny dyniowatych. Patison ma delikatny smak, dlatego świetnie uzupełni wiele dań. W dalszej części dowiesz się co przyrządzić z patisonów. Patisony mają delikatną skórkę, której nie musisz obierać przed przygotowaniem - starsze patisony mogą mieć bardziej twardą skórkę i starsze patisony warto obrać. Młode patisony są bardzo małe, dlatego można spożyć je w całości. Przepis na potrawy z wykorzystaniem patisona jest przeważnie prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Proste dania z patisona stanowią doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Na naszej stornie dowiesz się jak zrobić łatwe dania z wykorzystaniem patisonów.

A więc co zrobić z patisona? Patisony posiadają bardzo charakterystyczny kształt, dlatego możesz wykorzystać je jako ozdobę wielu dań. Z patisonów możesz przygotować przetwory na zimę, ponieważ młode, niewielkich rozmiarów okazy świetnie nadają się do kiszenia oraz marynowania. Patisony możesz wykorzystać jako składnik sałatek. Dojrzałe patisony świetnie sprawdzą się jako składnik zup. Możesz je również wykorzystać do przygotowania warzyw faszerowanych różnymi farszami, jako dodatek do lecza lub mięs.

Patisony to doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy następujące witaminy: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych występujących w dyni możemy zaliczyć: żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan. Patison jest produktem niskokalorycznym. Dynia jest również bogata w beta-karoten, który jest zaliczany do przeciwutleniaczy zmniejszających produkcję wolnych rodników oraz zmniejszających ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C jest niezwykle ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, ponieważ witamina ta wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo witaminy A, E oraz C zaliczane są do przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się skóry. Patisony bogate są również w błonnik pokarmowy, który wspomaga perystaltykę jelit.

Podsumowując: wiesz już co przygotować z patisonów. Warto wiedzieć, że patisony mają właściwości odżywcze i warto włączyć ją do diety. Wykorzystanie dyni w kuchni to doskonały pomysł na przygotowanie dań na słono. Z patisonów przygotujesz pyszne przetwory do słoików, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do przystawek lub obiadów. Jako ciekawostka warto wiedzieć, że patisony wykorzystywane są również do dekoracji – szczególnie w okresie halloween przygotowuje się z nich lampiony. Dodatkowo na rynku znajdziemy piękne dynie, które uprawiane są wyłącznie do celów ozdobnych. Warto wiedzieć, że na rynku istnieje wiele odmian patisonów, które różnią się kolorem - w sklepie znajdziesz patison biały, żółto-zielony, a nawet ciemnozielony (często wpadający w kolor czarny). W domowej uprawie patisonów warto zadbać o dobre nawodnienie, ponieważ patisony posiadają duże zapotrzebowanie na wodę.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto