Przepis na łazanki z mięsem krok po kroku

Składniki
  • Makaron bezjajeczny 140 g łazanki
  • Kapusta kiszona 400 g
  • Kiełbasa podwawelska 80 g
  • Cebula 210 g
  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Bulion drobiowy 150 g
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Kapustę lekko pokrój, aby była w mniejszych kawałkach. Kiełbasę i cebulę pokrój w półplasterki.

W garnku na oleju podsmaż cebulę i kiełbasę.

Kapustę wypłucz i dodaj do garnka z cebulą. Dodaj 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego i bulion. Gotuj około 40 minut.

W międzyczasie ugotuj łazanki.

Łazanki odcedź i dodaj do kapusty.

Niebieski garneczek z łazankami z mięsem, w które włożony jest z tyłu widelec.
łazanki z mięsem
Koszt przygotowania dania
8.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
519 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
41

Łazanki z mięsem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o łazankach z mięsem

Łazanki to makaron, który jest w kształcie kwadratów. Prawdopodobnie jak każdy makaron pochodzi z Włoch i jest to taka mniejsza wersja makaronu lasagne. Dla wielu osób ten kształt jest tak ważny, że z innym danie już nie smakuje tak samo. Moja mama często przygotowywała go samodzielnie tak jak i makaron do rosołu. Takie domowej roboty kluseczki są znacznie lepsze od tych sklepowych. U mnie w domu domowe łazanki były podawane na obiad w zupie grochowej lub fasolowej. Mój brat nie je tych zup z żadnym innym makaronem, nawet jeżeli jest to również domowej roboty makaron, ale w innym kształcie, bo jego zdaniem tylko z łazankami taka zupa jest smaczna. Dosyć rzadko pojawiały się u mnie w wersji z mięsem mielonym. Częściej łazanki pojawiały się w moim domu w zwykłe dni z takim a’la bigosem z kiełbasą i pieczarkami. Łazanki z mięsem i kapustą możesz przygotować bardzo łatwo. To jak zrobić łazanki z kapustą i mięsem przeczytasz powyżej. Natomiast sos mięsny również jest tutaj bardzo fajnym dodatkiem, który można podawać nie tylko z łazankami, ale też z dowolnym makaronem lub kaszą, więc można przygotować większą porcję i na drugi dzień tylko dogotować na przykład kaszę i mieć nowy obiad.

Ze względu na to, że to zawsze moja mama lub babcia robią makaron, to ja pokażę ci jak zrobić łazanki z mięsem z użyciem gotowego makaronu, dzięki temu przygotujesz to danie znacznie szybciej i prościej. Ponieważ zrobienie makaronu wymaga trochę pracy. Możesz przygotować także taka wyjątkową wersję jaka opiszę ci poniżej. Przygotowanie tego dania wymaga przygotowania sosu z mięsa mielonego i warzyw. Najlepiej używać sezonowych warzyw. U mnie jest to papryka, cebula, cukinia i przecier pomidorowy. Robimy z tego coś podobnego do leczo z mięsem mielonym i podajemy z ugotowanymi łazankami. Z takim sosem są pyszne. W ten szybki i prosty sposób można uzyskać zdrowy, pełnowartościowy i bardzo pożywny obiad dla całej rodziny. W sosie znajdziesz także różne warzywa, które są ważne dla utrzymania i/lub poprawy zdrowia. Dokładny przepis na łazanki z mięsem znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze łazanek z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (495g)
Energia (kalorie)
104.89 kcal
519.20 kcal
Białko
3.41 g
16.88 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w łazankach z mięsem

Na 100g
Na porcję (495g)
Węglowodany
14.64 g
72.47 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
12.66 g
62.65 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (495g)
Tłuszcz
3.73 g
18.44 g
Tłuszcze nasycone
1.23 g
6.06 g
Tłuszcze nienasycone
2.50 g
12.38 g
Tłuszcze jednonasycone
1.69 g
8.34 g
Tłuszcze wielonasycone
0.81 g
4.03 g

Witaminy w przepisie na łazanki z mięsem

Na 100g
Na porcję (495g)
Tiamina
0.05 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.61 mg
3.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na łazanki z mięsem

Na 100g
Na porcję (495g)
Sód
399.97 mg
1979.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
151.45 mg
749.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
22.52 mg
111.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
55.14 mg
272.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.15 mg
79.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.89 mg
4.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.43 mg
2.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łazanek z mięsem 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łazankach z mięsem

Lista alergenów dla łazanek z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania łazanek z mięsem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
140 g
łazanki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 140 g
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Kiełbasa podwawelska
80 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 80 g
Cebula
210 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Bulion drobiowy
150 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 g
Liczba porcji:
Razem
41.00
Łączny koszt
8.03
Jak oceniasz przepis na łazanki z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób