Lampredotto
- Flaki - wołowe (500 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Seler naciowy (150 g)
- Pomidor - 1 średnia sztuka (200 g)
- Pietruszka (100 g)
- Bułka pszenna (400 g)
- Natka pietruszki (50 g)
- Anchois (50 g)
- Kapary (100 g)
- Oliwa z oliwek - niepełna szklanka (200 ml)
Przepis na lampredotto krok po kroku
Flaczki umieść w garnku.
Obierz pietruszkę ze skórki i umieść w garnku.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój na ćwiartki.
Seler naciowy podziel na mniejsze kawałki.
Pomidory przekrój na pół.
Umieść warzywa w garnku.
Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 70 minut.
Flaki przecedź.
Pokrój w drobną kostkę.
Dopraw solą i pieprzem.
W malakserze umieść natkę pietruszki, czosnek, anchois oraz kapary, ocet i oliwę z oliwek.
Rozdrobnij do powstania gładkiego sosu.
Bułkę przekrój na pół.
Podpiecz ją na rozgrzanej patelni.
Bułkę nafaszeruj flakami, polej mięso sosem salsa verde.
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Zasmażka do flaków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki wieprzowe
-
Flaki po warszawsku
-
Flaczki
Więcej informacji na temat lampredotto
Lampredotto to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie typu street food przyrządzane z żołądka krowy jest warte do spróbowania. Smaczne danie jest idealne na spotkanie ze znajomymi. Przepis na lampredotto jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: flaczki wołowe, cebula, seler naciowy, pomidor, pietruszka, bułka pszenna, natka pietruszki, czosnek, anchois, kapary, oliwa z oliwek, ocet, sól, pieprz.
Jak zrobić lampredotto? Flaczki umieść w garnku. Obierz pietruszkę ze skórki i umieść w garnku. Obierz cebulę z łupiny i pokrój na ćwiartki. Seler naciowy podziel na mniejsze kawałki. Pomidory przekrój na pół. Umieść warzywa w garnku. Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 70 minut. Flaki przecedź. Pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem. W malakserze umieść natkę pietruszki, czosnek, anchois, ocet oraz kapary i oliwę z oliwek. Rozdrobnij do powstania gładkiego sosu. Bułkę przekrój na pół. Podpiecz ją na rozgrzanej patelni. Bułkę nafaszeruj flakami, polej mięso sosem salsa verde.
Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.
Podsumowując smaczne danie sprawdzi się idealnie na obiad. Kanapka jest bardzo prosta do zrobienia i nie przysporzy Ci wielu problemów. Włoskie tradycyjne danie podać można z dodatkiem świeżych warzyw. Zamiast sosu salsa verde, dodać można pesto bazyliowe lub z pomidorów. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce. Jeśli nie lubisz podrobów, możesz zamienić je na gotowane mięso z nogi kurczaka.
Alergeny w lampredotto
Lista alergenów dla lampredotto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- anchois
Wartości odżywcze lampredotto
Lampredotto to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera sporą ilość węglowodanów prostych. Bułkę pszenną zamienić można na pieczywo graham. Pozwoli to obniżyć indeks glikemiczny.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.