Kurczak z pieczarkami
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Pieczarki (200 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Bulion drobiowy - 1 niepełna szklanka (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na kurczaka z pieczarkami krok po kroku
Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, oczyść z błonek i pokrój w cienkie paski.
Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem do mięs i dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz papryką ostrą.
Kurczaka wymieszaj w połowie oleju i obtocz w mące.
Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w cienkie plastry.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej pozostały olej, podsmaż filety z kurczaka i smaż z dwóch stron po około 2 minuty. Po tym czasie mięso wyciągnij na talerz.
Następnie na patelni podsmaż cebulę oraz pokrojone pieczarki, tak aby woda z pieczarek odparowała.
Na patelnię z pieczarkami włóż przesmażone mięso i całość zalej bulionem.
Koper umyj i posiekaj.
Do gotującego się wywaru na patelni dodaj posiekany koper oraz śmietankę.
Całość dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia, aż sos zredukuje.
Kurczaka z pieczarkami podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat kurczaka z pieczarkami
Kurczak z pieczarkami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Kurczak z pieczarkami doskonale smakuje z ugotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Jako dodatek do dania mięsnego warto również podać surówkę ze świeżych, sezonowych warzyw. Prosty przepis na kurczaka z pieczarkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, pieczarki, cebula, bulion drobiowy, koper, śmietanka kremowa, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz, papryka słodka oraz papryka ostra.
Jak zrobić kurczaka z pieczarkami? Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, oczyść z błonek i pokrój w cienkie paski. Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem do mięs i dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz papryką ostrą. Kurczaka wymieszaj w połowie oleju i obtocz w mące. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w cienkie plastry. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej pozostały olej, podsmaż filety z kurczaka i smaż z dwóch stron po około 2 minuty. Po tym czasie mięso wyciągnij na talerz. Następnie na patelni podsmaż cebulę oraz pokrojone pieczarki, tak aby woda z pieczarek odparowała. Na patelnię z pieczarkami włóż przesmażone mięso i całość zalej bulionem. Koper umyj i posiekaj. Do gotującego się wywaru na patelni dodaj posiekany koper oraz śmietankę. Całość dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia, aż sos zredukuje. Kurczaka z pieczarkami podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem — dlatego chętnie wybierane są na diecie redukcyjnej.
Podsumowując pyszny kurczak z pieczarkami to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Smaczny kurczak w sosie pieczarkowym jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w kurczaku z pieczarkami
Lista alergenów dla kurczaka z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kurczaka z pieczarkami
Kurczak z pieczarkami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso z kurczaka jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.