Krupnik z kaszy jęczmiennej

Opublikowano: 11.03.2022 r., 9:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa krupnik w białej miseczce
Krupnik z kaszy jęczmiennej
Krupnik z kaszy jęczmiennej to tradycyjna polska zupa. Krupnik jest bardzo pożywną zupą i można go podać na obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną zupę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
273 kcal
Kcal w porcji
355 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Pietruszka - 1 duża sztuka (150 g)
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Kasza jęczmienna perłowa (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej krok po kroku

W garnku umieść bulion drobiowy i zagotuj.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Obierz marchew, ziemniaki i pietruszkę, pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka.

Gotuj na wolnym ogniu 30 minut.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.

Dodaj do garnka.

Następnie wsyp kaszę i gotuj do miękkości.

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Podawaj w głębokim talerzu z łyżką śmietany kwaśniej.

Jak oceniasz przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat krupniku z kaszy jęczmiennej

Krupnik z kaszy jęczmiennej to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Krupnik to tradycyjna Polska zupa z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Można ją ugotować na rosole drobiowym lub wieprzowo-wołowym. Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego oświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, ziemniaki, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy, olej rzepakowy, kwaśna śmietana.

Jak zrobić krupnik z kaszy jęczmiennej? W garnku umieść bulion drobiowy i zagotuj. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Obierz marchew, ziemniaki i pietruszkę, pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Dodaj do garnka. Następnie wsyp kaszę i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj w głębokim talerzu z łyżką śmietany kwaśniej.

Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Błonnika ma bardzo korzystny wpływ na pracę naszych jelit. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu

Podsumowując pyszny krupnik to doskonała zupa na obiad dla całej rodziny. Krupnik można wzbogacić także dodatkiem gotowanego mięsa z rosołu lub kawałkami piersi z kurczaka. Krupnik jest łatwy do zrobienia i będzie smakował nawet najbardziej wymagającym domownikom. Krupnik jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Szybki krupnik w wersji wegetariańskiej przygotuj na wywarze warzywnym.

Alergeny w krupniku z kaszy jęczmiennej

Lista alergenów dla krupniku z kaszy jęczmiennej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa

Wartości odżywcze krupniku z kaszy jęczmiennej

na 100g gotowej potrawy

Krupnik z kaszy jęczmiennej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa jest syta i zawiera niedużą ilość kalorii, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Zupa zawiera także dużą ilość składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kcal)
76.94
273.12
Białko (g)
1.49
5.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany (g)
8.93
31.71
Węglowodany przyswajalne (g)
7.26
25.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
5.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz (g)
4.11
14.60
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
4.01
Tłuszcze nienasycone (g)
2.98
10.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.13
7.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.85
3.03
Cholesterol (mg)
4.41
15.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(355g)
Witamina A (µg (mcg))
80.48
285.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.99
17.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.16
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.76
24.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
2.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.03
35.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
739.44
2625.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód (mg)
217.06
770.57
Potas (mg)
135.49
481.01
Wapń (mg)
28.73
101.98
Fosfor (mg)
33.21
117.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.30
40.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.39
1.37
Cynk (mg)
0.27
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krupniku z kaszy jęczmiennej 43
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krupniku z kaszy jęczmiennej

Koszt składników
67.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
150 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Kasza jęczmienna perłowa
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
67.20