Krupnik z kaszy jęczmiennej
- Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Pietruszka - 1 duża sztuka (150 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Kasza jęczmienna perłowa (200 g)
Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej krok po kroku
W garnku umieść bulion drobiowy i zagotuj.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Obierz marchew, ziemniaki i pietruszkę, pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka.
Gotuj na wolnym ogniu 30 minut.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.
Dodaj do garnka.
Następnie wsyp kaszę i gotuj do miękkości.
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Podawaj w głębokim talerzu z łyżką śmietany kwaśniej.
-
Krupnik
-
Krupnik na żeberkach
-
Krupnik na rosole
-
Krupnik na żołądkach
-
Krupnik z kaszy jaglanej
-
Krupnik wegetariański
-
Krupnik tradycyjny
-
Krupnik na skrzydełkach
-
Krupnik z ryżem
-
Krupnik dla dzieci
-
Krupnik polski
-
Krupnik jaglany
-
Krupnik z grzybami
-
Krupnik z ziemniakami
-
Krupnik na kościach
-
Krupnik z pęczakiem
-
Krupnik z kaszy gryczanej
-
Krupnik
Więcej informacji na temat krupniku z kaszy jęczmiennej
Krupnik z kaszy jęczmiennej to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Krupnik to tradycyjna Polska zupa z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Można ją ugotować na rosole drobiowym lub wieprzowo-wołowym. Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego oświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, ziemniaki, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy, olej rzepakowy, kwaśna śmietana.
Jak zrobić krupnik z kaszy jęczmiennej? W garnku umieść bulion drobiowy i zagotuj. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Obierz marchew, ziemniaki i pietruszkę, pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Dodaj do garnka. Następnie wsyp kaszę i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj w głębokim talerzu z łyżką śmietany kwaśniej.
Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Błonnika ma bardzo korzystny wpływ na pracę naszych jelit. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu
Podsumowując pyszny krupnik to doskonała zupa na obiad dla całej rodziny. Krupnik można wzbogacić także dodatkiem gotowanego mięsa z rosołu lub kawałkami piersi z kurczaka. Krupnik jest łatwy do zrobienia i będzie smakował nawet najbardziej wymagającym domownikom. Krupnik jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Szybki krupnik w wersji wegetariańskiej przygotuj na wywarze warzywnym.
Alergeny w krupniku z kaszy jęczmiennej
Lista alergenów dla krupniku z kaszy jęczmiennej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna perłowa
Wartości odżywcze krupniku z kaszy jęczmiennej
Krupnik z kaszy jęczmiennej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa jest syta i zawiera niedużą ilość kalorii, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Zupa zawiera także dużą ilość składników mineralnych.
Energia i białka
(355g)
Węglowodany
(355g)
Tłuszcze
(355g)
Witaminy
(355g)
Składniki mineralne
(355g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.