Kruche ciasto z wiśniami i galaretką
- Mąka pszenna typ 500 - do ciasta (200 g)
- Masło - do ciasta (120 g)
- Jajko - do ciasta (1 szt.)
- Cukier - do ciasta (10 g)
- Woda gazowana - do ciasta (15 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Mascarpone (250 g)
- Cukier puder (8 g)
- Galaretka - wiśniowa (40 g)
- Wiśnie (600 g)
Przepis na kruche ciasto z wiśniami i galaretką krok po kroku
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, uformuj w kulkę i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni.
Tartę piecz w piekarniku o temperaturze 175 stopni przez 25-30min. Odstaw do wystudzenia.
Dobrze schodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder ubij na gęstą masę. Wyłóż na wystudzoną tartę.
Owoce umyj i osusz. Galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
Następnie na wyłożoną kremem tartę poukładaj wiśnie. Zalej tężejącą galaretką.
Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki, najlepiej na całą noc.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat kruchego ciasta z wiśniami i galaretką
Kruche ciasto z wiśniami i galaretką to doskonała opcja, która doskonale sprawdzi się na co dzień, ale i od święta. Ciasto jest smaczne, aromatyczne i proste.
Przepis na kruche ciasto z wiśniami i galaretką to doskonały pomysł na wypiek, który pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. To smaczne ciasto w dodatku zrobisz w kilka chwil. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników, dzięki czemu całość jest smaczna, prosta i naprawdę fantastyczna. To najlepszy wybór dla osób, które kochają słodkie, ale łatwe potrawy, które można przygotować we własnej kuchni w kilka minut. Głównym składnikiem są oczywiście wiśnie. To owoce, które zawierają naprawdę niewiele kalorii, a także mają niski indeks glikemiczny. Jednak ze względu na to, że sezon na nie jest dość krótki, to poza sezonem możesz również wykorzystać owoce mrożone. Choć może się wydawać, że mrożone owoce mają niższą jakość i mniejszą wartość odżywczą, to jednak nie jest to prawda. Mrożone wiśnie nie tracą swoich właściwości, a mają ich naprawdę sporo, dlatego warto zadbać o to, by pojawiały się w menu dość często. To fantastyczne źródło wielu polifenoli, które wspaniale chronią organizm przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Dodatkowo wspierają one funkcjonowanie układu krwionośnego. Zawierają dość sporo witaminy C, który wspiera układ immunologiczny. To także naprawdę fantastyczne źródło błonnika pokarmowego, który wspiera funkcjonowanie całego układu trawiennego. Są dostępne w sklepach przez cały rok, dodatkowo mają też niską cenę, dlatego możesz sięgać po nie częściej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto z wiśniami i galaretką, by było pyszne i przy okazji dobre dla początkujących, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Powstaje wypiek z galaretką owocową, który jest bardzo apetyczny. Nieco kwaskowe wiśnie wspaniale komponują się z bardzo słodkim plackiem. Najlepiej sprawdzą się w tym przepisie wiśnie drylowane, które nie zawierają pestek, są więc bardzo bezpieczne. To doskonały pomysł na pyszne ciasto. To również dobre rozwiązanie dla wszystkich osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
Alergeny w kruchym cieście z wiśniami i galaretką
Lista alergenów dla kruchego ciasta z wiśniami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kruchego ciasta z wiśniami i galaretką
To ciasto zawiera dużo cukru, więc nie powinno gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(193g)
Węglowodany
(193g)
Tłuszcze
(193g)
Składniki mineralne
(193g)
-
mąka pszenna,
masło,
jajka,
cukier,
śmietana,
mascarpone,
cukier,
galaretka,
wiśnie,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.