Kruche ciasto z mascarpone i owocami

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche ciasto z mascarpone i owocami podane w całości na papierze do pieczenia, ozdobione owocami.
Kruche ciasto z mascarpone i owocami
Kruche ciasto z mascarpone i owocami to doskonała opcja na smaczny i naprawdę szybki deser. Idealnie smakuje schłodzona ze świeżymi owocami jagodowymi.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
374 kcal
Kcal w porcji
106 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
  • Masło (120 g)
  • Cukier (20 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Mascarpone - do kremu (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - do kremu (250 g)
  • Cukier puder - do kremu (30 g)
  • Maliny (70 g)
  • Borówka amerykańska (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, forma do tarty 25 cm

Przepis na kruche ciasto z mascarpone i owocami krok po kroku

Wszystkie składniki ciasta wraz z łyżką wody, wymieszaj, uformuj w kulkę i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.

Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Tartę piecz w piekarniku o temperaturze 175 st. C przez 25-30min. Odstaw do wystudzenia.

Mocno schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodaj mascarpone i wymieszaj łyżką.

Wyłóż krem na ostudzony spód. Udekoruj wierzch ciasta ulubionymi owocami np. maliny, borówki.

Schłodź w lodówce.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto z mascarpone i owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 71,3% osób

Więcej informacji na temat kruchego ciasta z mascarpone i owocami

Kruche ciasto z mascarpone i owocami to doskonała opcja na smaczny i naprawdę szybki deser. Idealnie smakuje schłodzona ze świeżymi owocami jagodowymi.

Przepis na kruche ciasto z mascarpone i owocami to pomysł na naprawdę ciekawy wypiek, który doskonale sprawdza się zwłaszcza latem, gdy świeże owoce są dostępne w dużych ilościach. Ta tarta inspirowana jest kuchnią włoską. Mascarpone to delikatny i niezwykle smaczny serek, dlatego doskonale sprawdza się w deserach. Nie potrzebuję wielu dodatków. Wystarczy połączyć go z cukrem pudrem i śmietanką. Wybierz słodką śmietankę o wysokiej ilości tłuszczu. Taka opcja doskonale się ubija. Pamiętaj o tym by odpowiednio schłodzić śmietankę przed ubijaniem. Bez tego nie uda się ubić ciasta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto z mascarpone i owocami, by było smaczne i proste, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Kruche ciasto idealnie komponuje się z serkiem mascarpone i świeżymi owocami. Ten deser z owocami to doskonała opcja na letni wypiek. Jest lekki i bardzo odżywczy. Idealnie do tego deseru sprawdzają się owoce jagodowe. Możesz wykorzystać maliny, borówki, czy truskawki. Poza sezonem doskonale sprawdzą się owoce puszkowane np. brzoskwinie lub ananas. Bazą tego pysznego ciasta jest kruchy spód tarty. Jest niezwykle smaczny i delikatny. To dlatego, że do jego przygotowania używa się sporo masła. Jego maślany smak doskonale komponuje się z kwaskowymi owocami. To ciasto sprawdzi się idealnie latem. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Pozwala przenieść smak lata na talerz. Jeśli chcesz przyspieszyć wykonanie tego ciasta, zamiast kruchego ciasta wykorzystaj ciasteczkowy spód. Ulubione ciasteczka wystarczy zblendować z dodatkiem masła. To jeden z najszybszych wypieków. To dlatego, że krem jest prosty, a spod piecze się tylko kilka chwil. Najlepiej podawać tartę dobrze schłodzoną, z dekoracyjnie ułożonych owoców. Ta tarta to coś idealnie dla miłośników prostoty w kuchni. Przygotujesz ją w kilka chwil z prostych składników.

Alergeny w kruchym cieście z mascarpone i owocami

Lista alergenów dla kruchego ciasta z mascarpone i owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kruchego ciasta z mascarpone i owocami

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(106g)
Energia (kcal)
353.64
374.86
Białko (g)
3.71
3.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(106g)
Węglowodany (g)
23.09
24.48
Węglowodany przyswajalne (g)
22.17
23.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
0.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(106g)
Tłuszcz (g)
27.18
28.81
Tłuszcze nasycone (g)
23.43
24.83
Tłuszcze nienasycone (g)
3.75
3.98
Cholesterol (mg)
93.76
99.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(106g)
Witamina C (mg)
2.39
2.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(106g)
Sód (mg)
11.54
12.23
Wapń (mg)
44.10
46.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.57
1.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta z mascarpone i owocami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta z mascarpone i owocami

Koszt składników
44.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mascarpone
250 g
do kremu
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
do kremu
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Cukier puder
30 g
do kremu
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Maliny
70 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.48
Za 70 g
Borówka amerykańska
70 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.36
Za 70 g
Koszt składników
44.30