Kruche ciasto z mascarpone i owocami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
- Masło (120 g)
- Cukier (20 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Mascarpone - do kremu (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - do kremu (250 g)
- Cukier puder - do kremu (30 g)
- Maliny (70 g)
- Borówka amerykańska (70 g)
Przepis na kruche ciasto z mascarpone i owocami krok po kroku
Wszystkie składniki ciasta wraz z łyżką wody, wymieszaj, uformuj w kulkę i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Tartę piecz w piekarniku o temperaturze 175 st. C przez 25-30min. Odstaw do wystudzenia.
Mocno schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodaj mascarpone i wymieszaj łyżką.
Wyłóż krem na ostudzony spód. Udekoruj wierzch ciasta ulubionymi owocami np. maliny, borówki.
Schłodź w lodówce.
-
Beza pavlova
-
Tort bezowy
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto z mascarpone
Więcej informacji na temat kruchego ciasta z mascarpone i owocami
Kruche ciasto z mascarpone i owocami to doskonała opcja na smaczny i naprawdę szybki deser. Idealnie smakuje schłodzona ze świeżymi owocami jagodowymi.
Przepis na kruche ciasto z mascarpone i owocami to pomysł na naprawdę ciekawy wypiek, który doskonale sprawdza się zwłaszcza latem, gdy świeże owoce są dostępne w dużych ilościach. Ta tarta inspirowana jest kuchnią włoską. Mascarpone to delikatny i niezwykle smaczny serek, dlatego doskonale sprawdza się w deserach. Nie potrzebuję wielu dodatków. Wystarczy połączyć go z cukrem pudrem i śmietanką. Wybierz słodką śmietankę o wysokiej ilości tłuszczu. Taka opcja doskonale się ubija. Pamiętaj o tym by odpowiednio schłodzić śmietankę przed ubijaniem. Bez tego nie uda się ubić ciasta.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto z mascarpone i owocami, by było smaczne i proste, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Kruche ciasto idealnie komponuje się z serkiem mascarpone i świeżymi owocami. Ten deser z owocami to doskonała opcja na letni wypiek. Jest lekki i bardzo odżywczy. Idealnie do tego deseru sprawdzają się owoce jagodowe. Możesz wykorzystać maliny, borówki, czy truskawki. Poza sezonem doskonale sprawdzą się owoce puszkowane np. brzoskwinie lub ananas. Bazą tego pysznego ciasta jest kruchy spód tarty. Jest niezwykle smaczny i delikatny. To dlatego, że do jego przygotowania używa się sporo masła. Jego maślany smak doskonale komponuje się z kwaskowymi owocami. To ciasto sprawdzi się idealnie latem. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Pozwala przenieść smak lata na talerz. Jeśli chcesz przyspieszyć wykonanie tego ciasta, zamiast kruchego ciasta wykorzystaj ciasteczkowy spód. Ulubione ciasteczka wystarczy zblendować z dodatkiem masła. To jeden z najszybszych wypieków. To dlatego, że krem jest prosty, a spod piecze się tylko kilka chwil. Najlepiej podawać tartę dobrze schłodzoną, z dekoracyjnie ułożonych owoców. Ta tarta to coś idealnie dla miłośników prostoty w kuchni. Przygotujesz ją w kilka chwil z prostych składników.
Alergeny w kruchym cieście z mascarpone i owocami
Lista alergenów dla kruchego ciasta z mascarpone i owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze kruchego ciasta z mascarpone i owocami
Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(106g)
Węglowodany
(106g)
Tłuszcze
(106g)
Witaminy
(106g)
Składniki mineralne
(106g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.