Kruche ciasto z malinami i bezą
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
- Masło (120 g)
- Cukier (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Mascarpone (250 g)
- Maliny (600 g)
- Galaretka - truskawkowa (40 g)
- Białko jajka (2 szt.)
- Cukier puder (150 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (10 g)
- Migdały - płatki (30 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na kruche ciasto z malinami i bezą krok po kroku
Wszystkie składniki ciasta: mąka, masło, cukier, jajko oraz łyżkę wody wymieszaj, uformuj w kulkę. Schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
Ciasto rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Piecz ciasto w piekarniku o temperaturze 175 st. C przez 25-30min. Odstaw do wystudzenia.
Maliny umyj i osusz. Dobrze schodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder ubij na gęstą masę.
Galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
Na ostudzony kruchy spód ułóż maliny i zalej tężejącą galaretką. Schłodź w lodówce. Przygotowany wcześniej krem mascarpone wyłóż na schłodzoną galaretkę.
Przygotuj bezę: Białka umieść w misie miksera. Ubij na sztywno. Dodawaj cukier, stopniowo, cały czas ubijając, aż otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.
Masę bezową rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz płatkami migdałów. Piecz w temperaturze 140 st. C przez około 1 godzinę.
Na wierzch ciasta wyłóż wystudzoną bezę.
Schłódź przez 2 godziny w lodówce.
-
Charlotte
-
Sernik z rosą
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort pavlova
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto bezowe
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat kruchego ciasta z malinami i bezą
Kruche ciasto z malinami i bezą to fantastyczny wybór na lekki letni wypiek. Całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji bardzo ciekawa i prosta w przygotowaniu.
Przepis na kruche ciasto z malinami i bezą to doskonały pomysł na pyszne ciasto, które idealnie sprawdza się na każdą okazję. Jest delikatne, słodkie, ale również eleganckie. Pięknie prezentuje się na stole. To ze względu na kruchą bezę oraz malinowe nadzienie. To ciasto może wydawać się skomplikowane, jednak dzięki instrukcji krok po kroku na pewno sobie poradzisz. To ciasto, które pełne jest malin. Maliny to owoce bardzo często niedoceniane. Maliny są owocami wysoce odżywczymi i zdrowymi. Zawierają dużo błonnika, witamin (takich jak witamina C, A, B1, B2, B9), tokoferole, karotenoidy i liczne kwasy organiczne. Maliny mają wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Są też niskokaloryczne. Warto włączyć je do swojego menu, by w pełni czerpać z ich właściwości. To ciasto pozwala to zrobić w naprawdę prosty, a co najważniejsze niezwykle smaczny sposób.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto z malinami i bezą, by było pyszne i dobre również dla początkujących, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Ciasto możesz przygotować zarówno ze świeżymi malinami, jak i tymi mrożonymi. Dzięki temu sprawdzi się również poza sezonem. To ciasto jest tak smaczne, że w kilka chwil znika z blaszki. Dlatego najlepiej przygotować go w nieco większej opcji. Głównym składnikiem tego ciasta jest oczywiście mąka pszenna. To wybór, który gości w polskiej kuchni najczęściej. Możesz sięgnąć zarówno po wersję 450, jak i 500, czy 550. Możesz oczywiście użyć również wersji pełnoziarnistej, jednak zwykle ciasto jest wtedy za mało słodkie. Pamiętaj, by nie sięgać tylko po mąkę krupczatkę. Jej zbyt duża ilość sprawi, że ciasto będzie zbyt kruche i będzie szybko się łamać. Można zastąpić część mąką pełnoziarnistą, która sprawi, że będzie ono miało niższy indeks glikemiczny, a większą zawartość błonnika. To niezwykle ważne, zwłaszcza dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą.
Alergeny w kruchym cieście z malinami i bezą
Lista alergenów dla kruchego ciasta z malinami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kruchego ciasta z malinami i bezą
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(177g)
Węglowodany
(177g)
Tłuszcze
(177g)
Witaminy
(177g)
Składniki mineralne
(177g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.