Kruche ciasto z makiem

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek makowego ciasta na talerzyku
Kruche ciasto z makiem
Kruche ciasto z makiem to wspaniała opcja na smaczny deser, który sprawdzi się nie tylko od święta. Warto wypróbować tej prostej tarty, która zachwyca aromatem.
Przygotowanie 120 min
Pieczenie 105 min
241 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - do ciasta (200 g)
  • Masło - do ciasta (120 g)
  • Jajko - do ciasta (1 szt.)
  • Cukier - do ciasta (10 g)
  • Woda gazowana - do ciasta (15 ml)
  • Mak niebieski - zmielony (300 g)
  • Orzechy włoskie (40 g)
  • Rodzynki (40 g)
  • Migdały - płatki (20 g)
  • Białko jajka (50 szt.)
  • Masło - roztopione (30 g)
  • Miód (50 g)
  • Pomarańcza - pół (115 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na kruche ciasto z makiem krok po kroku

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, uformuj w kulkę i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni.

Tartę piecz w piekarniku o temperaturze 175 st. C przez 25-30min. Odstaw do wystudzenia.

Zmielony mak zalej wrzącą wodą. Kiedy nie jest już gorący, odciśnij przez gazę.

Orzechy pokrój na mniejsze kawałki, pomarańczę otrzyj ze skórki i wyciśnij sok z połowy.

Do masy makowej dodaj wszystkie składniki: bakalie, skórkę pomarańczową, roztopione masło, miód, sok z połówki pomarańczy. Wymieszaj do połączenia.

Białka ubij na pianę i dodaj do masy makowej. Wymieszaj delikatnie pianę z białek i mak. Wyłóż na przygotowany wcześniej spód.

Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat kruchego ciasta z makiem

Kruche ciasto z makiem to wspaniała opcja na smaczny deser, który sprawdzi się nie tylko od święta. Warto wypróbować tej prostej tarty, która zachwyca aromatem.

Przepis na kruche ciasto z makiem to świetny pomysł na wykorzystanie maku niebieskiego w deserach. Powstaje z niego pyszne ciasto, które zachwyci każdego miłośnika tradycyjnych wypieków. Ciasto z tego przepisu jest niezwykle słodkie i maślane. Choć jest kruche, nie rozpada się, tylko dobrze trzyma całości, dzięki czemu łatwiej jest kroić placek po upieczeniu. To najlepsze rozwiązanie dla osób, które chcą zaskoczyć rodzinę niebanalnym wypiekiem, który można zrobić w kilka chwil. Popularność zyskuje zwykle na święta Bożego Narodzenia, jednak jest tak ciekawą propozycją, że zdecydowanie może pojawiać się w menu znacznie częściej. Choć jest bardzo proste, to jednak smakuje wybornie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Makowiec to ciasto bardzo popularne, jednak zwykle gości w formie drożdżowej rolady lub na biszkopcie. Warto jednak sięgnąć również po wersję na kruchym cieście. Ta opcja jest nie tylko dużo ciekawsza, ale też znacznie łatwiejsza w przygotowaniu, a to dla wielu osób niezwykle ważny aspekt. Ciasto makowe najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto z makiem, by było smaczne i dobre również dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Masa makowa w tym cieście jest przygotowywana samodzielnie. Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad tym co się w niej znajduje. Całość jest fantastyczna i bardzo elegancka. Przepięknie prezentuje się z polewą z białej czekolady, która fantastycznie kontrastuje z ciemną masą makową. Możesz jednak pominąć polewę lub zrobić taką na bazie gorzkiej czekolady. To ciasto, które wygląda jak z cukierni, choć robione jest w łatwy sposób w domu. Ten makowiec jest tak pyszny, że w mgnieniu oka znika z talerzy. Dlatego warto zrobić jego podwójną porcję. Na pewno przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.

Alergeny w kruchym cieście z makiem

Lista alergenów dla kruchego ciasta z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • Migdały - płatki
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze kruchego ciasta z makiem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera dużo cukru, więc nie powinno gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
185.95
241.74
Białko (g)
10.70
13.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
12.70
16.52
Węglowodany przyswajalne (g)
10.18
13.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.52
3.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
10.73
13.95
Tłuszcze nasycone (g)
4.25
5.53
Tłuszcze nienasycone (g)
6.48
8.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
41.06
53.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.10
2.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
0.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.87
51.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.23
Ryboflawina (mg)
0.35
0.45
Niacyna (mg)
0.73
0.95
Foliany (µg (mcg))
25.72
33.44
Beta karoten (µg (mcg))
11.79
15.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
112.87
146.73
Potas (mg)
227.65
295.94
Wapń (mg)
171.42
222.85
Fosfor (mg)
129.17
167.92
Magnez (mg)
53.07
69.00
Żelazo (mg)
1.68
2.18
Cynk (mg)
1.07
1.39
Miedź (mg)
0.24
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta z makiem 82
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta z makiem

Koszt składników
128.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
do ciasta
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
120 g
do ciasta
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Jajko
1 szt.
do ciasta
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
10 g
do ciasta
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Woda gazowana
15 ml
do ciasta
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.01
Za 15 ml
Mak niebieski
300 g
zmielony
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Orzechy włoskie
40 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 40 g
Rodzynki
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Migdały - płatki
20 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 20 g
Białko jajka
50 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 9
50.00
Za 50 szt.
Masło
30 g
roztopione
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Pomarańcza
115 g
pół
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 115 g
Koszt składników
128.50