Kruche ciasto z makiem
- Mąka pszenna typ 500 - do ciasta (200 g)
- Masło - do ciasta (120 g)
- Jajko - do ciasta (1 szt.)
- Cukier - do ciasta (10 g)
- Woda gazowana - do ciasta (15 ml)
- Mak niebieski - zmielony (300 g)
- Orzechy włoskie (40 g)
- Rodzynki (40 g)
- Migdały - płatki (20 g)
- Białko jajka (50 szt.)
- Masło - roztopione (30 g)
- Miód (50 g)
- Pomarańcza - pół (115 g)
Przepis na kruche ciasto z makiem krok po kroku
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, uformuj w kulkę i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni.
Tartę piecz w piekarniku o temperaturze 175 st. C przez 25-30min. Odstaw do wystudzenia.
Zmielony mak zalej wrzącą wodą. Kiedy nie jest już gorący, odciśnij przez gazę.
Orzechy pokrój na mniejsze kawałki, pomarańczę otrzyj ze skórki i wyciśnij sok z połowy.
Do masy makowej dodaj wszystkie składniki: bakalie, skórkę pomarańczową, roztopione masło, miód, sok z połówki pomarańczy. Wymieszaj do połączenia.
Białka ubij na pianę i dodaj do masy makowej. Wymieszaj delikatnie pianę z białek i mak. Wyłóż na przygotowany wcześniej spód.
Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 st. C.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat kruchego ciasta z makiem
Kruche ciasto z makiem to wspaniała opcja na smaczny deser, który sprawdzi się nie tylko od święta. Warto wypróbować tej prostej tarty, która zachwyca aromatem.
Przepis na kruche ciasto z makiem to świetny pomysł na wykorzystanie maku niebieskiego w deserach. Powstaje z niego pyszne ciasto, które zachwyci każdego miłośnika tradycyjnych wypieków. Ciasto z tego przepisu jest niezwykle słodkie i maślane. Choć jest kruche, nie rozpada się, tylko dobrze trzyma całości, dzięki czemu łatwiej jest kroić placek po upieczeniu. To najlepsze rozwiązanie dla osób, które chcą zaskoczyć rodzinę niebanalnym wypiekiem, który można zrobić w kilka chwil. Popularność zyskuje zwykle na święta Bożego Narodzenia, jednak jest tak ciekawą propozycją, że zdecydowanie może pojawiać się w menu znacznie częściej. Choć jest bardzo proste, to jednak smakuje wybornie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Makowiec to ciasto bardzo popularne, jednak zwykle gości w formie drożdżowej rolady lub na biszkopcie. Warto jednak sięgnąć również po wersję na kruchym cieście. Ta opcja jest nie tylko dużo ciekawsza, ale też znacznie łatwiejsza w przygotowaniu, a to dla wielu osób niezwykle ważny aspekt. Ciasto makowe najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto z makiem, by było smaczne i dobre również dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Masa makowa w tym cieście jest przygotowywana samodzielnie. Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad tym co się w niej znajduje. Całość jest fantastyczna i bardzo elegancka. Przepięknie prezentuje się z polewą z białej czekolady, która fantastycznie kontrastuje z ciemną masą makową. Możesz jednak pominąć polewę lub zrobić taką na bazie gorzkiej czekolady. To ciasto, które wygląda jak z cukierni, choć robione jest w łatwy sposób w domu. Ten makowiec jest tak pyszny, że w mgnieniu oka znika z talerzy. Dlatego warto zrobić jego podwójną porcję. Na pewno przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.
Alergeny w kruchym cieście z makiem
Lista alergenów dla kruchego ciasta z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
- Migdały - płatki
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze kruchego ciasta z makiem
To ciasto zawiera dużo cukru, więc nie powinno gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
-
mąka pszenna,
masło,
jajka,
cukier,
orzechy włoskie,
orzechy,
rodzynki,
migdały,
jajka,
masło,
miód,
pomarańcze,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.