Kruche ciasto z borówkami

Opublikowano: 24.02.2022 r., 19:38 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kruche ciasto z borówkami
Kruche ciasto z borówkami
Kruche ciasto z musem owocowym na bazie borówek to idealny pomysł na domowy deser wśród Twoich bliskich. Poznaj mój prosty i szybki przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Czas duszenia 50 min
320 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (400 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Borówka amerykańska (500 g)
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia, lodówka

Przepis na kruche ciasto z borówkami krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z połową szklanki cukru.

Dodaj kawałki masła, wbij żółtka i wlej kieliszek zimnej wody.

Wyrób ciasto i podziel na dwie części, włóż ciasto do lodówki na 30 minut.

Borówki przełóż do rondelka, dodaj odrobinę wody i delikatnie podgrzewaj.

Wsyp cukier, gdy owoce zaczną się rozpadać, przestań ogrzewać.

Jedną część ciasta wyłóż na blachę, dodaj owoce, a całość posyp pozostałą częścią ciasta.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat kruchego ciasta z borówkami

Kruche ciasto z borówkami to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest smaczne w smaku, dodatkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam, jakie jest dobre.

Do przygotowania ciasta będą potrzebne Ci podstawowe składniki, czyli: mąka pszenna, cukier, jajka i borówki. Z tych kilku ogólnodostępnych składników przygotujesz pyszne w smaku ciasto.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić kruche ciasto z borówkami?

Zaczniemy od tradycyjnego kruchego spodu. W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko i wsyp do miski, następnie dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki, wbij żółtka jaj. Zacznij wyrabiać ciasto w rękach, opcjonalnie możesz dodać kieliszek zimnej wody. Wtedy ciasto będzie miało lepszą konsystencję i będzie się je łatwiej wyrabiało, ponieważ nabierze elastyczności.

Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części i odłóż do lodówki na około 30 minut.

Ciasto przed dalszą obróbką powinno być delikatnie schłodzone.

Owoce przełóż do rondelka, dodaj odrobinę wody, wsyp cukier i podgrzewaj delikatnie.

Gdy owoce zaczną się rozpadać, przestań ogrzewać.

Wyłóż ciasto na blachę, wlej masę owocową i posyp pozostałą częścią ciasta. Upiecz je w piekarniku, po 45 minutach pyszne ciasto dobre. Skoro już znacz przepis na kruche ciasto z borówkami, koniecznie go wykorzystaj.

Alergeny w kruchym cieście z borówkami

Lista alergenów dla kruchego ciasta z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kruchego ciasta z borówkami

na 100g gotowej potrawy

Tarta na kuchym spodzie może powstać z dowolnym owocami, świetnie sprawdzą się wiśnie lub jabłka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
320.61
320.61
Białko (g)
3.12
3.12
Fenyloalanina (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
44.11
44.11
Węglowodany przyswajalne (g)
42.80
42.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
1.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
15.23
15.23
Tłuszcze nasycone (g)
10.00
10.00
Tłuszcze nienasycone (g)
5.22
5.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.43
4.43
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
0.80
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.47
67.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
130.38
130.38
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.08
Witamina C (mg)
3.37
3.37
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.15
Witamina E (mg)
0.68
0.68
Retinol (µg (mcg))
126.80
126.80
Tiamina (mg)
0.27
0.27
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Niacyna (mg)
2.04
2.04
Foliany (µg (mcg))
58.33
58.33
Beta karoten (µg (mcg))
40.99
40.99

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
4.32
4.32
Potas (mg)
63.44
63.44
Wapń (mg)
13.90
13.90
Fosfor (mg)
42.78
42.78
Magnez (mg)
7.01
7.01
Żelazo (mg)
2.22
2.22
Cynk (mg)
0.31
0.31
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta z borówkami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta z borówkami

Koszt składników
44.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Borówka amerykańska
500 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 500 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
44.80