Kruche ciasto do tarty

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:39 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto do tarty z jabłkami
Kruche ciasto do tarty
Kruche ciasto do tarty to świetna opcja na bazę do wielu różnych deserów. Ciasto z przepisu jest smaczne, szybkie i niezwykle maślane. Idealne do tart owocowych.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 25 min
208 kcal
Kcal w porcji
49 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Masło (120 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier (10 g)
  • Woda gazowana (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier

Przepis na kruche ciasto do tarty krok po kroku

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, uformuj w kulkę i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia.

Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni.

Tartę piecz w piekarniku o temperaturze 175 st. C przez 25-30min.

Odstaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto do tarty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat kruchego ciasta do tarty

Kruche ciasto do tarty to świetna opcja na bazę do wielu różnych deserów. Ciasto z przepisu jest smaczne, szybkie i niezwykle maślane. Idealne do tart owocowych.

Przepis na kruche ciasto do tarty to najlepsze rozwiązanie dla miłośników prostych, domowych wypieków. Dowiesz się z niego jak przygotować je z kilku prostych produktów. Wszystkie składniki znajdziesz bez problemu w każdym sklepie. Głównym składnikiem tego ciasta jest oczywiście mąka pszenna. To wybór, który gości w polskiej kuchni najczęściej. Możesz sięgnąć zarówno po wersję 450, jak i 500, czy 550. Możesz oczywiście użyć również wersji pełnoziarnistej, jednak zwykle ciasto jest wtedy za mało słodkie. Pamiętaj, by nie sięgać tylko po mąkę krupczatkę. Jej zbyt duża ilość sprawi, że ciasto będzie zbyt kruche i będzie szybko się łamać. Można zastąpić część mąką pełnoziarnistą, która sprawi, że będzie ono miało niższy indeks glikemiczny, a większą zawartość błonnika. To niezwykle ważne, zwłaszcza dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą. Dodatkowo wpłynie to pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Można też z tego przepisu zrobić ciasto całkowicie bezglutenowe. W takim wypadku najlepiej sprawdzi się mąka owsiana bezglutenowa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto do tarty, by było szybkie, tanie i łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Całość jest prosta w przygotowaniu i nie zabiera więcej niż kilkanaście minut. Co najlepsze, nie trzeba go chłodzić, co znacząco skraca czas przygotowania. Warto jednak wsadzić je do lodówki na 30 minut, by miało większą sprężystość. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Ciasto jest niezwykle plastyczne i nie łamie się, dzięki czemu świetnie sprawdzi się do przygotowania zarówno ciasta, jak i ciasteczek. Można z niego zrobić również kruszonkę. Ta receptura jest niezwykle uniwersalna. Można, zamiast cukru dodać do niego odrobinę soli, dzięki temu można użyć go do przygotowania wytrawnych przepisów. Ten prosty przepis, sprawia, że powstaje szybkie, łatwe, ale również pyszne kruche ciasto, będące świetną bazą wielu różnych deserów, ale również dań wytrawnych.

Alergeny w kruchym cieście do tarty

Lista alergenów dla kruchego ciasta do tarty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kruchego ciasta do tarty

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera dużo cukru, więc nie powinno gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(49g)
Energia (kcal)
425.89
208.68
Białko (g)
9.13
4.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(49g)
Węglowodany (g)
39.01
19.11
Węglowodany przyswajalne (g)
39.01
19.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(49g)
Tłuszcz (g)
26.47
12.97
Tłuszcze nasycone (g)
17.78
8.71
Tłuszcze nienasycone (g)
8.69
4.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(49g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.03
Tiamina (mg)
0.48
0.24
Ryboflawina (mg)
0.29
0.14
Niacyna (mg)
3.30
1.62
Foliany (µg (mcg))
79.86
39.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(49g)
Sód (mg)
24.43
11.97
Potas (mg)
89.73
43.97
Wapń (mg)
24.80
12.15
Fosfor (mg)
96.43
47.25
Magnez (mg)
20.27
9.93
Żelazo (mg)
3.02
1.48
Cynk (mg)
0.73
0.36
Miedź (mg)
0.11
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta do tarty 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta do tarty

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Woda gazowana
15 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.01
Za 15 ml
Koszt składników
18.00