Tarta cytrynowa

tarta cytrynowa

Francuska tarta cytrynowa stanowi wykwintny deser na spodzie do tarty. To ekskluzywne danie tworzy piękne biało żółte warstwy z kremu cytrynowego i bezy. Prawdopodobnie przepis powstał we Francji, gdzie po raz pierwszy ukazał się w książce kucharskiej w XVIII wieku. Deser ten jest popularny także na Wyspach Brytyjskich. Bazą tego deseru jest krem cytrynowy, czyli lemon curd, który nie składa się z cytryn, lecz z masy jajecznej z sokiem i skórką z cytryny. Krem układamy na surowym spodzie do tarty. Kolejną warstwę stanowi beza z białek. Tartę krótko pieczemy i podajemy po ostygnięciu. Tartę cytrynową robimy także bez warstwy bezy, za to z kruszonką lub owocami. Łatwiejszy krem cytrynowy zrobimy z serka mascarpone.

Tarta cytrynowa - polecane przepisy

Tarta cytrynowa - pozostałe przepisy

Tarta cytrynowa - pomysły i przepisy na tartę cytrynową

Jeśli chcesz postawić na stole wyjątkowo eleganckie i wykwintne danie, proponujemy tartę cytrynową, która po przekrojeniu prezentuje piękne żółto-białe warstwy. Ta francuska tarta zrobiona jest na bazie lemon curd, czyli kremu cytrynowego, z bezą. Warto poznać ten przepis, aby zaprezentować gościom coś naprawdę oryginalnego i pysznego. Opisujemy jak zrobić lemon curd i przedstawiamy różne warianty tarty cytrynowej z różnymi dodatkami, jak owoce, czy serek mascarpone. Doradzamy też jak upiec tartę cytrynową, tak aby była łatwa i szybka.

Jak wygląda francuska tarta cytrynowa

Co to jest tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa stanowi popularny we Francji deser z bezą i kremem cytrynowym. Wbrew nazwie tarta nie zawiera cytryn, lecz krem o smaku cytrynowym. Wykorzystujemy do niej spód do tarty, na którym układa się krem cytrynowy i piecze. W kolejnym etapie na ostudzoną tartę układa się bezę i szybko zapieka.

Przepis na tartę cytrynową powstał we Francji skąd dotarł na Wyspy Brytyjskie. Pierwszy przepis opublikowano w książce kucharskiej w XVIII wieku. W Polsce danie to jest dość mało znane. Jednak warto znać przepis, gdyż jest to wykwintny deser, który świetnie sprawdzi się na imprezę lub na kolację we dwoje.

Tarta cytrynowa tradycyjnie składa się z warstwy żółtego kremu cytrynowego oraz z warstwy białej bezy tworząc wykwintny, elegancki deser, który świetnie sprawdzi się na szczególną okazję. Deser ten ma także różne wersje i odmiany. Możemy zrobić tartę cytrynową bez warstwy bezy. Wtedy nakładamy grubszą warstwę kremu cytrynowgo i wzbogacamy go bitą śmietaną. Taką tartę podajemy posypaną cukrem pudrem. Dobrym pomysłem jest także kruszonka lub posypanie owocami. Krem i bezę układamy na gotowym lub upieczonym spodzie do tarty. Również krem cytrynowy możemy zrobić w łatwiejszy sposób używając serka mascarpone i bitej śmietany.

Czym jest tarta i jakiego ciasta wymaga

Francuska tarta znalazła szerokie zastosowanie i popularność na świecie z uwagi na swoją uniwersalność. Tarta to po prostu placek z nadzieniem na kruchym spodzie. Przed wiekami Francuzi wymyślili placek z wywiniętymi do góry brzegami, tak aby farsz nie spływał. Wymaga ona sztywnego ciasta, jakim jest ciasto kruche lub francuskie. Dzięki stojącym brzegom możemy użyć różnego rodzaju farszu, także bardziej płynnego, czy też galaretki.

Spód do tarty piecze się głównie z ciasta kruchego. Upieczenie go wymaga zagniatania ciasta na stolnicy, co może się wydawać pracochłonne. Wbrew pozorom jest to jedno z najłatwiejszych ciast. Łatwa tarta powstanie także z gotowego ciasta francuskiego, którym wystarczy wylepić formę. Tarty pieczemy także z ciasta drożdżowego, szczególnie na tartę z nadzieniem warstwowym na słodko z kremem i galaretką. Pieczenie tarty wymaga specjalnych foremek, okrągłych z niskim, pokarbowanym brzegiem.

We Francji powstały dwa rodzaje tarty: tarta klasyczna i placek lotaryński. Tarta klasyczna, jaką jest tarta cytrynowa, może mieć nadzienie słodkie lub wytrawne, pieczone razem z tartą lub nakładane na już upieczony spód do tarty. Placek lotaryński, czyli quiche, zawiera wytrawny farsz na bazie jajek i śmietany z dodatkami, który nakłada się na surowe ciasto i piecze razem z tartą.

Jak zrobić tartę cytrynową

Jak zrobić klasyczny krem do tarty cytrynowej

Klasyczna tarta cytrynowa zawiera krem na bazie żółtek, cukru i soku z cytryny. Tego rodzaju krem czy też twaróg owocowy, tak zwany lemon curd, był popularnym daniem w Anglii, gdzie podawano go na kolację do pieczywa, jako rodzaj dżemu. Krem robiono zwykle z owoców cytrusowych, jak cytryna, limonka, mandarynka, pomarańcza lub grapefruit. Istniały też wersje z jagodami, malinami, jeżynami lub truskawkami.

Krem robi się przez ubijanie żółtek z cukrem oraz z sokiem i skórką z cytryny. Krem gotujemy na wolnym ogniu mieszając dopóki nie zrobi się gęsty. Po ostudzeniu powstaje gęsty, aromatyczny krem, który doskonale nadaje się do smarowania pieczywa. Niekiedy przepis na krem cytrynowy zawiera skrobię, całe jajka lub masło.

Wykonanie kremu cytrynowego, czyli lemon curd, nie jest łatwe i wymaga trochę wprawy. Przede wszystkim warto go zrobić w kąpieli wodnej, czyli na garnku z wodą umieszczamy miskę, tak aby nie dotykała wody. Do miski wlewamy wodę, cukier, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Osobno należy rozbełtać żółtka i przelać je do miski z sokiem z cytryny. Miskę umieszczamy na garnku z wodą i gotujemy cały czas mieszając. Ważne jest, aby cały czas mieszać i nie dopuścić do zagotowania się zawartości, gdyż jajka mogą się ściąć. Krem powinien zgęstnieć do konsystencji budyniu. Na koniec dodajemy masło i całość mieszamy. Krem odstawiamy do ostygnięcia.

Zazwyczaj krem do tarty cytrynowej powinien być nieco gęściejszy dlatego też dodaje się mąkę ziemniaczaną. Najpierw gotujemy wodę z cukrem i mąką ziemniaczaną oraz sokiem i utartą skórką z cytryny. Możemy użyć również inne cytrusy lub ich mieszankę. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy żółtka lub całe jajka i gotujemy mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy krem do ostygnięcia. Warto pamiętać o przykryciu go, co zapobiegnie wysuszeniu i utworzeniu się kożucha na wierzchu.

Tarta cytrynowa z bezą

Tradycyjną tartę cytrynową robimy z bezą, dzięki czemu po przekrojeniu możemy zobaczyć piękne żółto białe warstwy. Wierzchnią warstwę tarty stanowi beza wykonana z białek. Ciasto jest ekonomiczne, gdyż żółtka wykorzystujemy do kremu cytrynowego, zaś z białek robimy bezę.

Białka ubijamy z cukrem, aż powstanie sztywna masa. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na upieczonym kruchym spodzie do tarty gorącym lub ostudzonym układamy najpierw warstwę kremu cytrynowego, a następnie warstwę bezy. Pieczemy około 20 minut.

Łatwa tarta cytrynowa z kremem z mascarpone

Tarta cytrynowa doczekała się różnych wariantów. Łatwa tarta powstanie na bazie serka mascarpone. Dla osób z mniejszym doświadczeniem w kuchni wykonanie klasycznego kremu cytrynowego i bezy może się okazać trudne. Znacznie łatwiejszy do zrobienia jest krem cytrynowy z serka mascarpone. Wystarczy dodać sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Krem robimy z bitej śmietany. Najpierw należy ubić śmietaną i połączyć ją z sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Następnie delikatnie dodajemy serek mascarpone. Tarta cytrynowa z mascarpone jest ciastem bez pieczenia. Krem nakładamy na gotowy spód do tarty, a następnie wkładamy do lodówki, aby krem stężał. Przed podaniem wierzch tarty dekorujemy owocami. Świetnie nadają się truskawki, brzoskwinie, maliny czy też borówka amerykańska.

Krem z serka mascarpone wspaniale smakuje także w połączeniu z kremem cytrynowym. W tym przypadku pieczemy tartę z lemon curd, czyli kremem cytrynowym, a następnie zamiast bezy dekorujemy wierzch kremem z mascarpone. Wykonanie kremu jest bardzo proste. Wystarczy ubić śmietanę i dodać do niej serek mascarpone i cukier.

Innym pomysłem na biały krem do tarty cytrynowej jest polewa śmietankowa zrobiona z białej czekolady i serka mascarpone. Wystarczy białą czekoladę rozpuścić i dodać do zmiksowanego serka mascarpone. Całość miksujemy dopóki składniki się nie połączą.

Pomysłów na tartę cytrynową jest mnóstwo. Jeśli dysponujemy formą do tarty w wysokich brzegach, możemy pokusić się o warstwowy sernik z kremem cytrynowym. Świetnie sprawdzi się do tego celu forma ceramiczna. Najpierw pieczemy spód z ciasta kruchego. Następnie przygotowujemy masę sernikową na bazie twarogu sernikowego połączonego z cukrem i jajkami. Na cytrynowy sernik, do masy serowej dodajemy także sok z cytryny. Masę układamy na ostudzonym spodzie i pieczemy około 45 minut. Po wystudzeniu wierzch sernika smarujemy kremem cytrynowym lemon curd. Wierzch sernika możemy udekorować w różny sposób. Warto jednak wybrać dodatki słodkie, aby przełamały kwaskowy smak sernika i lemon curd. Najprostsze jest posypanie sernika cukrem pudrem. Możemy także pokruszyć na wierzchu bezy. Innym pomysłem jest dekoracja owocami.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto