Tarta ze śliwkami

tarta ze śliwkami

Tarta śliwkowa jest jednym z pysznych i fajnych pomysłów na połączenie przepisu na tartę i klasycznego, polskiego placka ze śliwkami. Tarta stanowi tradycyjny placek francuski z wywiniętymi do góry brzegami, tak aby można było nałożyć dużo farszu. Krucha tarta na słodko najczęściej zawiera nadzienie z owoców i galaretkę lub różnego rodzaju kremy. Do popularnych wypieków należą tarty z jabłkami i cynamonem, tarty śliwkowe lub truskawkowe. Tarta ze śliwkami nawiązuje do tradycyjnego polskiego placka ze śliwkami na kruchym cieście. Szczególnie łatwą do wykonania jest tarta śliwkowa z kruszonką. Ciekawym pomysłem jest także tarta śliwkowa z bezą czy z kremem budyniowym.

Tarta ze śliwkami - polecane przepisy

Tarta ze śliwkami - pozostałe przepisy

Tarta ze śliwkami - proste przepisy na tartę z dodatkiem śliwek

Każdy zna tradycyjny, polski kruchy placek ze śliwkami. Podobny przepis można wykorzystać, aby upiec pyszną tartę ze śliwkami i cynamonem. Tarta śliwkowa z kruszonką, z bezą, lub z kremem budyniowym stanowi nie tylko pyszny deser na kolację, lecz także wspaniały poczęstunek na imprezę. Jest to jedno z najłatwiejszych ciast do zrobienia i warto poznać na nie przepis, gdyż nawet osoby z mniejszym doświadczeniem kulinarnym mogą szybko stworzyć smaczny deser. Podsuwamy najciekawsze pomysły na pyszną tartę ze śliwkami.

Tarta ze śliwkami - skąd pochodzi przepis

Dlaczego przepis na tartę jest tak popularny

Tartę wymyślili Francuzi, którzy chcieli stworzyć przepis na placek z dowolnym nadzieniem, które nie będzie się z niego wylewało. Dlatego też we Francji wynaleziono ciasto z wywiniętymi do góry brzegami. Ciasto na tartę musi być sztywne, tak aby utrzymało nadzienie. Dlatego też tarty piecze się na cieście kruchym, francuskim lub drożdżowym. Do tarty potrzebna jest specjalna forma ceramiczna, metalowa lub silikonowa. Ma ona charakterystyczny pofałdowany brzeg. Mamy do wyboru różne formy o różnej wysokości brzegu. Wyższe brzegi wybieramy wtedy, gdy chcemy użyć więcej farszu.

Tarta jest daniem bardzo uniwersalnym, stąd jej popularność. Możemy ją jeść na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje zarówno z farszem na słodko jak i na słono. W zależności od rodzaju nadzienia, farsz pieczemy razem z ciastem na tartę lub nakładamy na gotowe ciasto. Tartę robimy w sposób klasyczny, czyli farsz jest nałożony na ciasto. Mamy też przepisy na tartę odwróconą, kiedy to farsz przykrywa się warstwą ciasta. Przykładem takiej tarty jest słynna, francuska tarta Tatin z jabłkami.

We Francji, prócz klasycznej tarty, powstał także przepis na placek lotaryński, który jest wytrawną formą tarty z nadzieniem na bazie jajek ze śmietaną i dodatkami. Tarta upowszechniła się niemal na całym świecie. Z tarty wywodzą się słynne, anglosaskie placki z jabłkami udekorowane na wierzchu kratką z ciasta kruchego.

Tarta doskonale sprawdza się jako pyszny placek z owocami. Możemy wykorzystać śliwki, porzeczki, truskawki, jabłka, borówki amerykańskie, brzoskwinie, ananasy i wiele innych. W zależności od owoców stosujemy różne dodatki na wierzchu. Niektóre owoce, szczególnie miękkie, zalewamy galaretką. Owoce mrożone oraz śliwki i jabłka pokrywamy kruszonką lub paskami z ciasta kruchego. Do owoców dodajemy także różnego rodzaju kremy i masy.

Klasyczny, polski placek ze śliwkami

W Polsce nie ma tradycji pieczenia tarty, lecz placek ten stał się niezwykle popularny, z uwagi na łatwość i szybkość robienia. Tarta jest jednym z najłatwiejszych ciast do zrobienia, szczególnie, że możemy posłużyć się gotowymi spodami. Natomiast w polskiej tradycji kulinarnej znajduje się prosty, kruchy placek ze śliwkami, który niegdyś często pieczono latem, czyli w sezonie na śliwki.

Tradycyjne ciasto ze śliwkami jest jednym z najprostszych i najłatwiejszych wypieków. Pieczemy je na spodzie z ciasta kruchego, na którym układamy połówki wydrylowanych śliwek. W Polsce zazwyczaj placek ze śliwkami pieczono na dużej, prostokątnej blasze. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby według tego samego przepisu, powstała krucha tarta śliwkowa. Wystarczy tylko użyć odpowiedniej formy do tarty. Tartę śliwkową możemy znacznie urozmaicić układając dodatkowe warstwy i dekoracje na wierzchu.

Rodzaj tarty śliwkowej:

  • tarta z kruszonką,
  • tarta z budyniem,
  • tarta ze śliwkami i jabłkami,
  • tarta z bezą,
  • tarta z serkiem mascarpone.

Śliwki w kuchni polskiej

Śliwa rośnie w klimacie umiarkowanym i należy do rodziny różowatych. Obejmuje drzewa i krzewy owocowe oraz ozdobne. Co ciekawe, największym producentem śliwek, po Chinach, jest Rumunia. Polska znajduje się na 19 miejscu producentów śliwek. Sezon na śliwki ma miejsce w drugiej połowie lata, zaś przetwory ze śliwek robimy w sierpniu, wrześniu, a nawet w październiku.

Śliwka ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej. Śliwki występują w bardzo wielu odmianach, z których większość po prostu jemy na surowo jako pyszne owoce. Na przetwory i do wyrobów kulinarnych najczęściej stosuje się śliwkę węgierkę i mirabelki. Szczególnie szerokie zastosowanie w kuchni ma śliwka węgierka, o niedużych owocach, w których miąższ łatwo odchodzi od pestki. Śliwkę używamy w postaci świeżej jak i suszonej.

Zastosowanie śliwki węgierki w sztuce kulinarnej:

  • placek ze śliwkami,
  • powidła i dżemy śliwkowe,
  • kompoty ze śliwek,
  • desery ze śliwkami,
  • śliwki w occie,
  • sałatka ze śliwkami w occie,
  • sos śliwkowy do mięsa.

Szerokie zastosowanie mają również śliwki suszone. Na święta Bożego Narodzenia gotuje się kompot z suszonych śliwek z suszonymi owocami i przyprawami korzennymi. Suszone śliwki dodaje się do bigosu i dań mięsnych. Szczególnie popularny jest schab nadziewany śliwkami. Śliwki suszone stanowią składnik farszu do wytrawnych roladek mięsnych, na przykład z kurczaka lub z wieprzowiny. Śliwki suszone bierzemy także do szaszłyków oraz do mięsa duszonego.

Nieco niedocenianym produktem spożywczym są żółte śliwki mirabelki, które uważane są niestety za chwast. Są one niezbyt smaczne do spożycia na surowo i nie odchodzą od pestki. Za to świetnie nadają się na przetwory, a co ważne nie tracą witamin i wartości odżywczych nawet pod wpływem długiego gotowanie. Są jednak kwaśne i wymagają dużo cukru. Natomiast śliwki węgierki są tak słodkie, że do przetworów można cukru nie dodawać.

Jak zrobić tartę ze śliwkami

Przepis na ciasto do tarty

W kuchni polskiej śliwki dodaje się do różnych rodzajów ciasta, jak ciasto drożdżowe, ciasto ucierane, czy ciasto biszkoptowe. Najbardziej klasycznym i łatwym do wykonania wypiekiem są ciasta ucierane ze śliwkami i z kruszonką oraz placki kruche ze śliwkami. Do tarty stosuje się zwykle ciasto kruche lub francuskie.

Tarta ze śliwkami najczęściej opiera się na cieście kruchym. Aby zrobić ciasto kruche zagniatamy na stolnicy mąkę z jajkami i schłodzonym masłem. Po zagnieceniu ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia, a następnie wylepiamy nim formę do tarty. Część ciasta zostawiamy na dekorację wierzchu ciasta. Mimo konieczności wyrabiania ciasta kruchego na stolnicy, jest to jedno z najłatwiejszych ciast, które zawsze wychodzą. Dlatego też z powodzeniem mogą się za nie zabrać osoby z mniejszym doświadczeniem kulinarnym.

Tarta śliwkowa - składniki i pomysły

Do tarty używamy świeże owoce, z których usunięto pestki. Najczęściej rozłamuje się śliwki na połówki. Świetnie smakują z cynamonem. W zależności od rodzaju kremu czy kruszonki możemy nałożyć cienką lub grubą warstwę śliwek. Świetnie wyglądają śliwki pocięte wzdłuż na ćwiartki i gęsto ułożone na cieście pod kątem, tak aby jedna zachodziła na drugą. Śliwki stworzą grubą warstwę, która nie wymaga żadnego wykończenia wierchu.

Ze śliwek możemy również zrobić mus z cynamonem. Wydrylowane i przepołowione śliwki podduszamy w garnku z cukrem i cynamonem. Aby mus był bardziej zwarty i gęsty dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mus śliwkowy sprawdzi się szczególnie do tarty z bezą lub z kruszonką.

Tarta ze śliwkami - dodatki

Krucha tarta ze śliwkami jest ciastem raczej cienkim, dlatego też wymaga ciekawego wykończenia na wierzchu. Najprostszym sposobem dekoracji wierzchu ciasta jest kruszonka, na którą wykorzystujemy resztkę ciasta kruchego. Jeśli zabraknie nam ciasta kruchego, kruszonkę można zrobić z mąki, cukru i masła. Składniki wystarczy wymieszać dokładnie i rozetrzeć w dłoniach, a następnie podrobić i wysypać na wierzch ciasta. Pozostałe kruche ciasto po wylepieniu formy możemy również wykorzystać do zrobienia pasków, tak jak w klasycznym, amerykańskim apple pie. Ciasto wałkujemy na stolnicy, kroimy na paski i wykładamy je na tartę tworząc kratkę.

Śliwki na tarcie mogą posłużyć nie tylko jak główny składnik, lecz także jako dekoracja. Przykładem może być tarta z serkiem mascarpone i śliwkami. Robimy krem z serka mascarpone zmiksowanego z jajkami, śmietaną lub mlekiem skondensowanym. Krem wykładamy na kruche ciasto, zaś na wierzchu układamy śliwki i pieczemy. Podobnie możemy zrobić tartę z kremem budyniowym.

Wspaniale smakuje tarta ze śliwkami i z bezą. W tym celu robimy mus ze śliwek i bezę. Na upieczonym cieście do tarty układamy mus śliwkowy, a na wierzchu bezę i pieczemy około 70 minut. Zamiast musu możemy użyć także świeże śliwki posypane cynamonem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto