Kruche ciasteczka świąteczne
Opublikowano: 31.03.2023 r.
Kruche ciasteczka świąteczne to pyszne rozwiązanie na popołudniowy deser do kawy. Takie smaczne ciasteczka to również świetny pomysł na słodki podarunek dla bliskiej Ci osoby.
Składniki dla 30 porcji:
- Masło - 125 g
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Cukier - 60 g
- Cukier wanilinowy - 5 g
- Jajko - 1 szt.
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 150 g
- Cukier puder - 30 g
- Przyprawy - cukier puder, cukier wanilinowy, cukier
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, wałek, folia spożywcza, miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- W misce umieść pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko i szczyptę soli. Całość zagnieć na jednolitą masę. Owiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut.
- Następnie ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie, tak by miało około 3 mm grubości.
- Z ciasta wyciąć dowolne kształty (np. gwiazdki, serduszka, kółka). W połowie przygotowanych kształtów wytnij dodatkowo kółko na środku.
- Upiecz ciastka przez ok. 13 minut w 180 st. C. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Dżem przetrzyj przez sitko prosto do rondelka. Następnie podgrzej go lekko, by miał bardziej lejącą konsystencje.
- Ciastka bez dziurek posmaruj dżemem i ułóż na nich ciastka z dziurkami.
- Dodatkowo możesz oprószyć cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Odpowiednio zbilansowana dieta ma również miejsce na słodkie, domowe wypieki.