Przepis na kruche ciasteczka świąteczne krok po kroku
- Masło 125 g
- Mąka pszenna typ 500 250 g
- Cukier 60 g
- Cukier wanilinowy 5 g
- Jajko 1 szt.
- Dżem truskawkowy niskosłodzony 150 g
- Cukier puder 30 g
W misce umieść pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko i szczyptę soli. Całość zagnieć na jednolitą masę. Owiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie, tak by miało około 3 mm grubości.
Z ciasta wyciąć dowolne kształty (np. gwiazdki, serduszka, kółka). W połowie przygotowanych kształtów wytnij dodatkowo kółko na środku.
Upiecz ciastka przez ok. 13 minut w 180 st. C. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Dżem przetrzyj przez sitko prosto do rondelka. Następnie podgrzej go lekko, by miał bardziej lejącą konsystencje.
Ciastka bez dziurek posmaruj dżemem i ułóż na nich ciastka z dziurkami.
Dodatkowo możesz oprószyć cukrem pudrem.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Magdalenki
-
Tarta z malinami
-
Pieguski
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Kruche ciasto

(liczba kalorii)
Kruche ciasteczka świąteczne - cechy przepisu
Więcej o kruchych ciasteczkach świątecznych
Kruche ciasteczka świąteczne to pyszne rozwiązanie na popołudniowy deser do kawy. Takie smaczne ciasteczka to również świetny pomysł na słodki podarunek dla bliskiej Ci osoby.
Przepis na kruche ciasteczka świąteczne wykonasz w kilka chwil. Potrzebne składniki to masło, mąka, cukier, cukier waniliowy, jajko i dżem. Najpierw w misce umieść pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko i szczyptę soli. Całość zagnieć na jednolitą masę. Owiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie, tak by miało około 3 mm grubości. Z ciasta wyciąć dowolne kształty (np. gwiazdki, serduszka, kółka). W połowie przygotowanych kształtów wytnij dodatkowo kółko na środku. Upiecz ciastka przez ok. 13 minut w 180 st. C. Następnie odstaw do ostygnięcia. Dżem przetrzyj przez sitko prosto do rondelka. Następnie podgrzej go lekko, by miał bardziej lejącą konsystencje. Ciastka bez dziurek posmaruj dżemem i ułóż na nich ciastka z dziurkami. Dodatkowo możesz oprószyć cukrem pudrem.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić kruche ciasteczka świąteczne. Te najlepsze ciasteczka możesz owinąć w celafon i podarować komuś bliskiemu.
Już starożytni Rzymianie, kilka tysięcy lat temu opracowali przepis na kruche ciasteczka. W ten sposób osładzali sobie dzień pracy. Choć nie wiadomo jak wtedy wyglądały takie kruche ciasteczka, to na przestrzeni lat ich przepis znacznie się nie zmienił. Wiadomo, był ulepszany i poprawiany, ale kruche ciasteczka miały zawsze jedno zadanie- zachwycać smakiem. Ciasteczka kruche są rodzajem słodkiego wypieku o kruchej, delikatnej strukturze. Wykonuje się je z mąki, tłuszczu i jaj. Ze względu na zawartość tłuszczu zyskuje ono swoją kruchą teksturę. W przypadku żółtek można spotkać przepisy z użyciem surowego lub ugotowanego.
Mam nadzieję, że wiesz już, jak się robi te dobre ciasteczka.
Wartości odżywcze kruchych ciasteczek świątecznych
Energia i białka
(20g)
Węglowodany w kruchych ciasteczkach świątecznych
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy w przepisie na kruche ciasteczka świąteczne
(20g)
Składniki mineralne w przepisie na kruche ciasteczka świąteczne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kruchych ciasteczkach świątecznych
Lista alergenów dla kruchych ciasteczek świątecznych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko