Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną

Opublikowano: 07.01.2024 r., 14:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną podane na talerzu.
Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną
Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Krokiety doskonale smakują z dodatkiem barszczu czerwonego. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 90 min
536 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Łopatka wieprzowa (600 g)
  • Kapusta kiszona (450 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (450 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
  • Bułka tarta (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia do naleśników, mikser, duża miska, sitko, praska do czosnku, miska, patelnia, maszynka do mielenia, głęboki talerz

Przepis na krokiety z mięsem i kapustą kiszoną krok po kroku

Do garnka włóż kapustę kiszoną, dodaj do niej 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego i zalej wodą.

Kapustę gotuj do miękkości. Następnie przecedź ją na sicie i drobno poszatkuj.

Mięso pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Następnie dodaj do niego 2 obrane ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.

Mięso zalej wodą i gotuj do miękkości.

Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju.

Ugotowane mięso zmiel w maszynce do mielenia i przełóż je do miski.

Do mięsa dodaj cebulę, pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, kapustę kiszoną, 1 łyżeczkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku.

Farsz dokładnie wymieszaj.

Do miski wbij 3 jajka, dodaj do nich mąkę pszenną, 3 niepełne szklanki letniej wody, łyżkę oleju oraz szczyptę soli.

Składniki zmiksuj do uzyskania ciasta o gęstości śmietany. Ciasto odstaw na chwilę.

Następnie na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej smaż naleśniki z dwóch stron.

Na każdy naleśnik nałóż farsz, boki naleśników złóż do środka i zawiń krokiety.

W głębokim talerzu roztrzep pozostałe jajka. Do osobnego talerza przesyp bułkę tartą.

Na patelni rozgrzej pozostały olej.

Krokiety namocz w jajku i obtocz w bułce tartej.

Tak przygotowane krokiety smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.

Gotowe krokiety podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na krokiety z mięsem i kapustą kiszoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,1% osób

Więcej informacji na temat krokietów z mięsem i kapustą kiszoną

Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Domowe krokiety warto podać z dodatkiem barszczu czerwonego. Przepis na krokiety z mięsem i kapustą kiszoną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrzeby potrzebne będą następujące produkty: łopatka wieprzowa, kapusta kiszona, cebula, czosnek, mąka pszenna, jajko, olej rzepakowy, bułka tarta, sól, pieprz, majeranek, ziela angielskie oraz liść laurowy.

A jak zrobić krokiety z mięsem i kapustą kiszoną? Kapustę z przyprawami gotuj do miękkości. Następnie przecedź ją na sicie i drobno poszatkuj. Mięso pokrojone na kawałki gotuj z przyprawami do miękkości. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Ugotowane mięso zmiel w maszynce do mielenia i przełóż je do miski. Do mięsa dodaj cebulę, pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, kapustę kiszoną, 1 łyżeczkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Z pozostałych produktów przygotuj ciasto na naleśniki. Następnie na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej smaż naleśniki z dwóch stron. Na każdy naleśnik nałóż farsz, boki naleśników złóż do środka i zawiń krokiety. Krokiety namocz w jajku i obtocz w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.

Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm, wzmacniają naszą odporność. Kapusta kiszona ma także silne właściwości antybakteryjne, dlatego powinniśmy ją spożywać w dużych ilościach - szczególnie jesienią i zimą.

Podsumowując wiesz już, jak się robi pyszne krokiety z mięsem mielonym i kapustą kiszoną. Krokiety świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Warto podać je z dodatkiem barszczu czerwonego. Krokiety są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w krokietach z mięsem i kapustą kiszoną

Lista alergenów dla krokietów z mięsem i kapustą kiszoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze krokietów z mięsem i kapustą kiszoną

na 100g gotowej potrawy

Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną to doskonała propozycja na pyszny obiad. Kapusta kiszona to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
214.43
536.08
Białko (g)
10.62
26.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
20.46
51.14
Węglowodany przyswajalne (g)
19.51
48.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
2.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
9.86
24.65
Tłuszcze nasycone (g)
3.50
8.76
Tłuszcze nienasycone (g)
6.36
15.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.67
11.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.69
4.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
25.21
63.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.06
10.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.78
1.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.00
62.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.47
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.79
6.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.08
125.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.78
4.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
212.41
531.02
Potas (mg)
189.77
474.43
Wapń (mg)
34.68
86.69
Fosfor (mg)
121.88
304.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.94
49.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.28
5.69
Cynk (mg)
1.30
3.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z mięsem i kapustą kiszoną 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów z mięsem i kapustą kiszoną

Koszt składników
46.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
600 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.57
Za 600 g
Kapusta kiszona
450 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 450 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
450 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Koszt składników
46.80