Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną
- Łopatka wieprzowa (600 g)
- Kapusta kiszona (450 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (450 g)
- Jajko (6 szt.)
- Olej rzepakowy (60 ml)
- Bułka tarta (100 g)
Przepis na krokiety z mięsem i kapustą kiszoną krok po kroku
Do garnka włóż kapustę kiszoną, dodaj do niej 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego i zalej wodą.
Kapustę gotuj do miękkości. Następnie przecedź ją na sicie i drobno poszatkuj.
Mięso pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Następnie dodaj do niego 2 obrane ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.
Mięso zalej wodą i gotuj do miękkości.
Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju.
Ugotowane mięso zmiel w maszynce do mielenia i przełóż je do miski.
Do mięsa dodaj cebulę, pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, kapustę kiszoną, 1 łyżeczkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku.
Farsz dokładnie wymieszaj.
Do miski wbij 3 jajka, dodaj do nich mąkę pszenną, 3 niepełne szklanki letniej wody, łyżkę oleju oraz szczyptę soli.
Składniki zmiksuj do uzyskania ciasta o gęstości śmietany. Ciasto odstaw na chwilę.
Następnie na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej smaż naleśniki z dwóch stron.
Na każdy naleśnik nałóż farsz, boki naleśników złóż do środka i zawiń krokiety.
W głębokim talerzu roztrzep pozostałe jajka. Do osobnego talerza przesyp bułkę tartą.
Na patelni rozgrzej pozostały olej.
Krokiety namocz w jajku i obtocz w bułce tartej.
Tak przygotowane krokiety smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Gotowe krokiety podawaj na ciepło.
- Krokiety
- Krokiety z pieczarkami
- Krokiety z mięsem
- Krokiety z kapustą i grzybami
- Krokiety z pieczarkami i serem
- Ciasto na krokiety
- Krokiety ze szpinakiem
- Krokiety ziemniaczane
- Farsz do krokietów
- Naleśniki na krokiety
- Krokiety z kapustą
- Krokiety na wigilię
- Krokiety z mięsem i kapustą
- Krokiety z grzybami
- Krokiety z mięsem z rosołu
- Krokiety z kurczakiem
- Krokiety z mięsem i pieczarkami
- Farsz do krokietów z mięsa
- Krokiety
Więcej informacji na temat krokietów z mięsem i kapustą kiszoną
Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Domowe krokiety warto podać z dodatkiem barszczu czerwonego. Przepis na krokiety z mięsem i kapustą kiszoną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrzeby potrzebne będą następujące produkty: łopatka wieprzowa, kapusta kiszona, cebula, czosnek, mąka pszenna, jajko, olej rzepakowy, bułka tarta, sól, pieprz, majeranek, ziela angielskie oraz liść laurowy.
A jak zrobić krokiety z mięsem i kapustą kiszoną? Kapustę z przyprawami gotuj do miękkości. Następnie przecedź ją na sicie i drobno poszatkuj. Mięso pokrojone na kawałki gotuj z przyprawami do miękkości. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Ugotowane mięso zmiel w maszynce do mielenia i przełóż je do miski. Do mięsa dodaj cebulę, pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, kapustę kiszoną, 1 łyżeczkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Z pozostałych produktów przygotuj ciasto na naleśniki. Następnie na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej smaż naleśniki z dwóch stron. Na każdy naleśnik nałóż farsz, boki naleśników złóż do środka i zawiń krokiety. Krokiety namocz w jajku i obtocz w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm, wzmacniają naszą odporność. Kapusta kiszona ma także silne właściwości antybakteryjne, dlatego powinniśmy ją spożywać w dużych ilościach - szczególnie jesienią i zimą.
Podsumowując wiesz już, jak się robi pyszne krokiety z mięsem mielonym i kapustą kiszoną. Krokiety świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Warto podać je z dodatkiem barszczu czerwonego. Krokiety są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w krokietach z mięsem i kapustą kiszoną
Lista alergenów dla krokietów z mięsem i kapustą kiszoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze krokietów z mięsem i kapustą kiszoną
Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną to doskonała propozycja na pyszny obiad. Kapusta kiszona to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.