Krem z buraków
- Burak (1000 g)
- Ziemniaki późne - 3 sztuki (150 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
Przepis na krem z buraków krok po kroku
Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, krótko zeszklij.
Buraki obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
Całość zalej bulionem lub wodą i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Dopraw zupę do smaku i gotuj do miękkości warzyw.
Zmiksuj zupę na gładki krem i podawaj ze śmietaną.
Więcej informacji na temat kremu z buraków
Domowy krem z buraków to idealny pomysł na ciepły i pożywny obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego dzisiaj chcę przedstawić Ci przepis na krem z buraków. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: buraki, ziemniaki, cebula, czosnek, oliwa z oliwek oraz śmietana.
Buraki możesz kupić surowe, obrać je ze skóry i ugotować w wodzie, ja jednak polecam skorzystanie z gotowych i ugotowanych już buraków.
Zatem, jak zrobić krem z buraków?
W pierwszej kolejności rozgrzej oliwę z oliwek w rondelku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Na samym końcu dodaj pokrojone buraki i gotuj. Warzywa możesz zalać wodą lub bulionem warzywnym, wtedy Twoja zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Jeśli masz możliwość, przygotuj bulion samodzielnie, możesz też skorzystać z gotowego bulionu dostępnego na rynku. Pamiętaj jednak, aby sprawdzać skład. Wiele z nich charakteryzuje się wysoką zawartością soli w swoim składzie.
Gdy warzywa będą już miękkie, zmiksuj całość na gładki krem i podawaj ze śmietaną.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad z czerwonych buraków.
Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.
Skoro już wiesz, jak powstaje nasza szybka i łatwa w przygotowaniu zupa z buraków koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna.
Alergeny w kremie z buraków
Lista alergenów dla kremu z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze kremu z buraków
Krem na podobnej zasadzie możesz przygotować z dowolnych warzyw. Przy obieraniu buraków uważaj, ponieważ bardzo mocno farbują.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.