Krem z buraków

Opublikowano: 28.05.2022 r., 22:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aksamitna zupa z buraków
Krem z buraków
Buraki to niezwykle cenne warzywo, warto włączać je do naszego codziennego jadłospisu. Jeśli nie wiesz, w jaki sposób to zrobić koniecznie poznaj mój przepis na krem z buraków.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Miksowanie 40 min
119 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Burak (1000 g)
  • Ziemniaki późne - 3 sztuki (150 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser

Przepis na krem z buraków krok po kroku

Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, krótko zeszklij.

Buraki obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.

Całość zalej bulionem lub wodą i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.

Dopraw zupę do smaku i gotuj do miękkości warzyw.

Zmiksuj zupę na gładki krem i podawaj ze śmietaną.

Jak oceniasz przepis na krem z buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat kremu z buraków

Domowy krem z buraków to idealny pomysł na ciepły i pożywny obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego dzisiaj chcę przedstawić Ci przepis na krem z buraków. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: buraki, ziemniaki, cebula, czosnek, oliwa z oliwek oraz śmietana.

Buraki możesz kupić surowe, obrać je ze skóry i ugotować w wodzie, ja jednak polecam skorzystanie z gotowych i ugotowanych już buraków.

Zatem, jak zrobić krem z buraków?

W pierwszej kolejności rozgrzej oliwę z oliwek w rondelku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Na samym końcu dodaj pokrojone buraki i gotuj. Warzywa możesz zalać wodą lub bulionem warzywnym, wtedy Twoja zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Jeśli masz możliwość, przygotuj bulion samodzielnie, możesz też skorzystać z gotowego bulionu dostępnego na rynku. Pamiętaj jednak, aby sprawdzać skład. Wiele z nich charakteryzuje się wysoką zawartością soli w swoim składzie.

Gdy warzywa będą już miękkie, zmiksuj całość na gładki krem i podawaj ze śmietaną.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad z czerwonych buraków.

Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.

Skoro już wiesz, jak powstaje nasza szybka i łatwa w przygotowaniu zupa z buraków koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna.

Alergeny w kremie z buraków

Lista alergenów dla kremu z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze kremu z buraków

na 100g gotowej potrawy

Krem na podobnej zasadzie możesz przygotować z dowolnych warzyw. Przy obieraniu buraków uważaj, ponieważ bardzo mocno farbują.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
47.60
119.01
Białko (g)
1.26
3.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
7.76
19.41
Węglowodany przyswajalne (g)
5.94
14.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.83
4.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.55
3.89
Tłuszcze nasycone (g)
0.48
1.21
Tłuszcze nienasycone (g)
1.07
2.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.90
2.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.17
0.42
Cholesterol (mg)
0.98
2.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
6.48
16.19
Witamina B6 (mg)
0.08
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina C (mg)
5.05
12.62
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.19
0.47
Retinol (µg (mcg))
2.01
5.01
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Niacyna (mg)
0.31
0.78
Foliany (µg (mcg))
62.63
156.57
Beta karoten (µg (mcg))
42.29
105.73

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
126.21
315.52
Potas (mg)
232.39
580.98
Wapń (mg)
14.62
36.55
Fosfor (mg)
31.36
78.40
Magnez (mg)
15.75
39.36
Żelazo (mg)
0.55
1.39
Cynk (mg)
0.25
0.62
Miedź (mg)
0.06
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z buraków 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z buraków

Koszt składników
47.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Ziemniaki późne
150 g
3 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Koszt składników
47.20