Krem szpinakowy

Opublikowano: 20.08.2023 r., 13:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem szpinakowy podany z grzankami w miseczce.
Krem szpinakowy
Krem szpinakowy to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na zupę ze szpinaku.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Blendowanie 20 min
200 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Por (70 g)
  • Ziemniaki średnie - 3 średnie sztuki (300 g)
  • Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
  • Szpinak (200 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Masło (20 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na krem szpinakowy krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Białą i jasnozieloną część pora pokrój w półplasterki.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej masło oraz olej rzepakowy. Na tłuszczu zeszklij pokrojoną cebulę.

Następnie dodaj pora, szczyptę soli i składniki dokładnie wymieszaj. Całość podsmaż przez około 3 minuty.

Do garnka dodaj ziemniaki i smaż kolejną minutę.

Następnie wlej gorący bulion i składniki gotuj na średniej mocy palnika przez około 15 minut.

Na koniec dodaj posiekany czosnek oraz umyte liście szpinaku. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zupę gotuj przez około minutę.

Ugotowaną zupę zblenduj na jednolity krem. Następnie dodaj mleko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotową zupę podawaj z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.

Jak oceniasz przepis na krem szpinakowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat kremu szpinakowego

Krem szpinakowy to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Szybki w przygotowaniu krem ze szpinaku warto podać z dodatkiem grzanek, groszku ptysiowego lub prażonych nasion słonecznika. Przepis na krem szpinakowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: szpinak świeży lub mrożony, cebula, por, ziemniaki, bulion warzywny, czosnek, mleko, masło, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić krem szpinakowy? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Białą i jasnozieloną część pora pokrój w półplasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło oraz olej rzepakowy. Na tłuszczu zeszklij pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pora, szczyptę soli i składniki dokładnie wymieszaj. Całość podsmaż przez około 3 minuty. Do garnka dodaj ziemniaki i smaż kolejną minutę. Następnie wlej gorący bulion i składniki gotuj na średniej mocy palnika przez około 15 minut. Na koniec dodaj posiekany czosnek oraz umyte liście szpinaku. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zupę gotuj przez około minutę. Ugotowaną zupę zblenduj na jednolity krem. Następnie dodaj mleko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

Liście szpinaku to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk. Szpinak jest niskokaloryczny, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Podsumowując zupa krem ze szpinaku to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepszy krem ze szpinaku jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczny krem warto podać z dodatkiem podprażonych nasion słonecznika, z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w kremie szpinakowym

Lista alergenów dla kremu szpinakowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze kremu szpinakowego

na 100g gotowej potrawy

Krem szpinakowy to doskonała propozycja na pyszny obiad. Szpinak stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
50.21
200.83
Białko (g)
1.46
5.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
5.84
23.38
Węglowodany przyswajalne (g)
5.05
20.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
3.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
2.54
10.15
Tłuszcze nasycone (g)
1.01
4.05
Tłuszcze nienasycone (g)
1.52
6.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.12
4.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.40
1.60
Cholesterol (mg)
3.73
14.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
84.64
338.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.02
32.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.65
Witamina E (mg)
0.07
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.22
80.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
1.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.41
117.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
759.51
3038.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
148.77
595.08
Potas (mg)
189.59
758.37
Wapń (mg)
38.57
154.27
Fosfor (mg)
36.33
145.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.40
69.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
2.39
Cynk (mg)
0.21
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu szpinakowego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu szpinakowego

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Ziemniaki średnie
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
66.50