Krem szpinakowy
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Por (70 g)
- Ziemniaki średnie - 3 średnie sztuki (300 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Szpinak (200 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Masło (20 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na krem szpinakowy krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Białą i jasnozieloną część pora pokrój w półplasterki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej masło oraz olej rzepakowy. Na tłuszczu zeszklij pokrojoną cebulę.
Następnie dodaj pora, szczyptę soli i składniki dokładnie wymieszaj. Całość podsmaż przez około 3 minuty.
Do garnka dodaj ziemniaki i smaż kolejną minutę.
Następnie wlej gorący bulion i składniki gotuj na średniej mocy palnika przez około 15 minut.
Na koniec dodaj posiekany czosnek oraz umyte liście szpinaku. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zupę gotuj przez około minutę.
Ugotowaną zupę zblenduj na jednolity krem. Następnie dodaj mleko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotową zupę podawaj z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.
Więcej informacji na temat kremu szpinakowego
Krem szpinakowy to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Szybki w przygotowaniu krem ze szpinaku warto podać z dodatkiem grzanek, groszku ptysiowego lub prażonych nasion słonecznika. Przepis na krem szpinakowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: szpinak świeży lub mrożony, cebula, por, ziemniaki, bulion warzywny, czosnek, mleko, masło, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
A jak zrobić krem szpinakowy? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Białą i jasnozieloną część pora pokrój w półplasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło oraz olej rzepakowy. Na tłuszczu zeszklij pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pora, szczyptę soli i składniki dokładnie wymieszaj. Całość podsmaż przez około 3 minuty. Do garnka dodaj ziemniaki i smaż kolejną minutę. Następnie wlej gorący bulion i składniki gotuj na średniej mocy palnika przez około 15 minut. Na koniec dodaj posiekany czosnek oraz umyte liście szpinaku. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zupę gotuj przez około minutę. Ugotowaną zupę zblenduj na jednolity krem. Następnie dodaj mleko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
Liście szpinaku to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk. Szpinak jest niskokaloryczny, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Podsumowując zupa krem ze szpinaku to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepszy krem ze szpinaku jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczny krem warto podać z dodatkiem podprażonych nasion słonecznika, z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w kremie szpinakowym
Lista alergenów dla kremu szpinakowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze kremu szpinakowego
Krem szpinakowy to doskonała propozycja na pyszny obiad. Szpinak stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do diety.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.