Przepis na krem kataloński krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, rózga

Żółtka umieść w misce.

Dodaj do nich cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.

Do garnka wlej śmietankę kremówkę, mleko i dodaj laskę wanilii.

Zagotuj i zdejmij z ognia.

Do mleka wlej masę z żółtek i zmiksuj.

Postaw na palniku i cały czas miksując, gotuj przez 6-7 minut.

Dodaj do kremu skórkę z cytryny.

Krem wlej do miseczek i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Przed podaniem posyp wierzch kremu cukrem i przypal go palnikiem.

Krem kataloński podany w białych kokilkach.
Krem kataloński
Koszt przygotowania dania
13.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
496 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Krem kataloński - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie katalońskim

Krem kataloński to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Tradycyjny krem pochodzący z kuchni hiszpańskiej idealnie sprawdza się podany z dodatkiem świeżych owoców lub domowej konfitury. Najlepszy deser przygotujesz z jajek od wiejskich kur. Przepis na krem kataloński jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żółtka jaj, cukier, śmietana kremówka, laska wanilii, skórka cytryny, mleko 3,2%.

Jak zrobić krem kataloński? Żółtka umieść w misce. Dodaj do nich cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Do garnka wlej śmietankę kremówkę, mleko i dodaj laskę wanilii. Zagotuj i zdejmij z ognia. Do mleka wlej masę z żółtek i zmiksuj. Postaw na palniku i cały czas miksując, gotuj przez 6-7 minut. Krem wlej do miseczek i schłodź w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem posyp wierzch kremu cukrem i przypal go palnikiem.

Żółtka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko krowie jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Mleko krowie zawiera w zależności od rasy krowy inną zawartość tłuszczu. Najbardziej tłuste mleka krowie zawierają nawet do 11% tłuszczu. Mleko jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz witaminy D, oraz karotenu u krów karmionych świeżą trawą. Mleko krowie jest najczęściej spożywanym przez nas rodzajem mleka.

Podsumowując klasyczny krem na bazie jajek można dowolnie modyfikować dodając do niego czekoladę lub owoce. Domowy krem jest najlepszym i bardzo prostym deserem. Krem jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Krem możesz przygotować także z dodatkiem słodzika zamiast cukru.

Wartości odżywcze kremu katalońskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kalorie)
230.74 kcal
496.08 kcal
Białko
4.70 g
10.10 g

Węglowodany w kremie katalońskim

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany
20.58 g
44.24 g
Węglowodany przyswajalne
20.45 g
43.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.12 g
0.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz
14.66 g
31.53 g
Tłuszcze nasycone
11.46 g
24.63 g
Tłuszcze nienasycone
3.21 g
6.90 g
Cholesterol
203.68 mg
437.91 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krem kataloński

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A
81.14 µg (mcg)
174.45 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.54 µg (mcg)
1.17 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
1.48 mg
3.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
1.37 µg (mcg)
2.95 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.49 mg
1.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
78.92 µg (mcg)
169.68 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
27.00 µg (mcg)
58.05 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
18.68 µg (mcg)
40.16 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem kataloński

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód
22.18 mg
47.69 mg
Potas
73.95 mg
159.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
67.85 mg
145.88 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
106.69 mg
229.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
5.23 mg
11.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.52 mg
1.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.57 mg
1.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu katalońskiego 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie katalońskim

Lista alergenów dla kremu katalońskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania kremu katalońskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier
150 g
1 niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Skórka z cytryny
10 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na krem kataloński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób