Hiszpańskie desery

hiszpańskie desery

Hiszpania znana jest nie tylko z bogatej historii, ale też wspaniałej kultury i tradycji kulinarnej. Hiszpańskie desery od lat zachwycają ludzi na całym świecie. Ich różnorodność sprawia, że każdy znajdzie wśród hiszpańskich słodkości coś dla siebie. Jednymi z najpopularniejszych deserów są oczywiście churrosy oraz dulce de leche. Słodycze te najlepiej smakują w Hiszpanii, jednak samemu również można spróbować odtworzyć przepisy na te desery.

Hiszpańskie desery – proste przepisy na tradycyjne hiszpańskie słodycze

Hiszpańskie desery znane są ludziom na całym świecie. Słynne churrosy czy krem kataloński od lat podbijają kubki smakowe fanów słodkości. Tradycyjne słodycze z Hiszpanii są pyszne i łatwe do przygotowania. Proste przepisy na ciasta i desery odtworzyć można w domu. Okazuje się, że kuchnia hiszpańska to sztuka, której można nauczyć się samodzielnie. Jakie są najlepsze przepisy na hiszpańskie desery? Sprawdź, jak zrobić dobre słodycze z Hiszpanii.

Najlepsze i proste przepisy na hiszpańskie desery – sprawdź, jak zrobić

Hiszpańskie churrosy w domowym wykonaniu

Tradycyjne słodycze z Hiszpanii cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Jednym z najbardziej rozchwytywanych są oczywiście churrosy. Deser z parzonego ciasta spotkać można dziś nie tylko na ulicach Hiszpanii, ale też w wielu innych krajach. Churrosy są dobre, sycące i charakterystyczne. Można zrobić je w rozmaitym kształcie – gniazdek, serduszek, pałeczek i innych formach. Mimo że każdy może odtworzyć przepis na churrosy, jest to jednak dość wymagające zadanie – zwłaszcza że zaparzona mąka musi przestygnąć. Aby przygotować churrosy, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mąka pszenna typ 450 (tortowa), cukier, jajko, olej rzepakowy, masło i cukier puder. Przyda się również sól i cynamon.

Zagotuj w garnku wodę w ilości 250 ml. Rozpuść masło i cukier. Dodaj mąkę, po czym porządnie wymieszaj całość. Zostaw w ten sposób przygotowane ciasto do wystudzenia. Wbijaj do ciasta po jednym jajku – zmiksuj wszystko. Czynność należy powtarzać za każdym razem, gdy wbijesz kolejne jajko. Po połączeniu się jajek z ciastem przełóż do rękawa cukierniczego. W osobnym garnku rozgrzej olej, następnie wyciśnij ciasto z rękawa, odcinając kolejne porcje za pomocą nożyczek. Cedzakową łyżką wyławiaj złociste churrosy – możesz też zrobić to przy użyciu szczypców z oleju. Przełóż churrosy na kratkę piekarnika. Posyp cukrem pudrem z cynamonem, gdy churrosy będą jeszcze ciepłe.

Krem kataloński – kuchnia hiszpańska we własnym domu

To znakomita propozycja na hiszpański deser. Wiele osób uważa, że krem na bazie mleczno-jajecznej mocno przypomina budyń. Deser świetnie smakuje również ze świeżymi owocami, dżemem lub konfiturą. Warto przygotować go np. na niedzielę dla całej rodziny. Najlepiej zrobić krem z jajek od kurek wiejskich – będzie zdrowy i naprawdę smaczny. Danie jest dość łatwe do odtworzenia, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przyrządzić. Klasyczny krem możesz zmodyfikować niemal dowolnie, dodając do niego m.in. czekoladę. Krem kataloński cudownie smakuje po schłodzeniu. Możesz przechowywać go w lodówce nawet przez 3-4 dni. Zamiast cukru, warto skorzystać też ze słodzika.

Aby przyrządzić krem kataloński, najpierw zaopatrz się we wszystkie potrzebne składniki: cukier, żółtka jaj, mleko 3,2%, śmietankę kremową 30%, skórkę z cytryny i laskę wanilii. Umieść żółtka w misce. Wsyp do nich cukier i ubijaj do momentu, aż powstanie biała puszysta masa. Wlej do garnka śmietankę kremówkę. Dolej mleko i wrzuć laskę wanilii. Zagotuj całość i zdejmij z ognia. Wlej masę z żółtek do mleka, po czym zmiksuj. Ustaw na palniku, wciąż miksując. Gotuj składniki przez ok. 5-7 minut. Dorzuć jeszcze skórkę z cytryny. Wlej krem do miseczek i odstaw do lodówki na ok. 3-4 godziny. Zanim podasz rodzinie lub gościom, wierzch kremu posyp cukrem i delikatnie przypal go palnikiem.

Najciekawsze przepisy na hiszpańskie desery – smaczne ciasta i desery

Jak zrobić ciasto Tarta de Santiago? Łatwy przepis krok po kroku

Tarta de Santiago to ciasto pochodzące z Hiszpanii, a dokładnie z regionu Galicji. To deser znany we wszystkich miejscowościach znajdujących się na szlaku pielgrzymki do Santiago de Compostela. Właśnie dlatego znakiem charakterystycznym wypieku jest krzyż św. Jakuba znajdujący się na wierzchu. Deser jest niesamowicie słodki – doskonały do popołudniowej kawy albo poczęstunku dla gości. Aby upiec ciasto, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mielone migdały, skórkę z cytryny, cukier, jajka, proszek do pieczenia, mąkę pszenną, ekstrakt z wanilii, cukier puder i krzyż św. Jakuba (opcjonalnie, jeśli chcesz zachować tradycję deseru – możesz zrobić krzyż z papieru).

Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Następnie spód formy na tartę wyłóż papierem do pieczenia – możesz również natłuścić go i posypać mąką. Wymieszaj w jednej misce cukier, proszek do pieczenia, mielone migdały, ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Do masy dodaj jajka i wymieszaj wszystko – składniki muszą się ze sobą połączyć. Stopniowo wsypuj mąkę do masy. Wymieszaj całość, aż ciasto zrobi się gładkie i jednolitej masy. Przelej ciasto do przygotowanej formy i starannie wyrównaj wierzch. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut – wierzch powinien się nieco przyrumienić. Po wyjęciu z piekarnika zostaw w formie do wystudzenia. Następnie obficie posyp ciasto cukrem pudrem i udekoruj krzyżem, jeśli tylko masz ochotę. Deser możesz podawać samodzielnie, z lodami lub bitą śmietaną. Hiszpańskie desery są zaskakujące, ale to ciasto sprawi, że bliscy oniemieją z zachwytu nad jego niebanalną formą i smakiem.

Ensaimada – sprawdź, jak upiec deser z Majorki

Ensaimada to tradycyjny wypiek prosto ze słonecznej Majorki. Drożdżowe ciasto ma niesamowity, maślany smak i zwinięte jest w spiralkę, która przypomina ślimaka – koniecznie posypanego cukrem pudrem. Kiedyś gospodynie domowe przygotowywały je na szczególne okazje. Dziś można je spotkać niemal w każdym miejscu na Majorce. Deser na drożdżach można jednak spróbować odtworzyć również we własnym mieszkaniu. Ensaimada najlepiej smakuje w ten sam dzień – najlepiej zjeść ją zaraz po upieczeniu. Oczywiście trzeba dać deserowi ostygnąć, żeby się nie poparzyć. Do przygotowania wypieku będziesz potrzebować mąki pszennej, cukru, soli, masła, jajek, ciepłego mleka, oleju roślinnego, skórki z cytryny, cukru pudru, mielonych migdałów, skórki z pomarańczy i świeżych drożdży.

Najpierw rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Następnie dodaj do nich łyżeczkę cukru i odstaw na kwadrans – niech drożdże zaczną się pienić. Wymieszaj w dużej misce mąkę, sól i resztę cukru. Dodaj masło, jajka i otartą skórkę z cytryny. Wlej drożdże z mlekiem, następnie zagniataj ciasto przez kwadrans – powinno zrobić się elastyczne i gładkie. Jest zbyt suche? Wówczas warto dolać nieco mleka. Do zbyt mokrego dodaj trochę mąki. Misę przykryj wilgotną ściereczką i zostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny – niech podwoi objętość. Przygotuj też nadzienie – uzyskasz je, mieszając cukier puder z mielonymi migdałami i skórką z pomarańczy. Jeśli lubisz, dodaj cynamon.

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je bardzo delikatnie na duży prostokąt – powinien mieć ok. 1 cm grubości. Z wierzchu przesmaruj je nadzieniem, nie dojeżdżając do brzegów. Zwijaj od dłuższego boku, robiąc roladę. Następnie pokrój ją na kawałki (ok. 6 cm). Każdy z nich uformuj w spirale – ślimaki charakterystyczne dla wypieku, jakim jest ensaimada. Ułóż je na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. Następnie wstaw na tej samej blaszce do piekarnika i piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut. Wypieki powinny być złociste i puszyste. Na koniec obficie posyp całość cukrem pudrem. Wystudź i podawaj domownikom lub gościom.

Hiszpańskie desery - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto