Przepis na kotlety z grzybów krok po kroku
- Jajko 1 szt. 1 jajko rozmiar M
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Bułka tarta 160 g 3/4 szklanki
- Olej rzepakowy 125 ml 1/2 szklanki
- Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
- Świeże leśne grzyby 350 g
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Grzyby oczyść i pokrój w kosteczkę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cebulkę. Podsmażają ją do przeszklenia, a potem dodaj grzyby. Całość wymieszaj i dodaj nieco soli oraz pieprzu do smaku. Przykryj i duś do miękkości (ok. 18-20 min).
Grzyby z cebulką przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia.
Do miski z grzybami i cebulką dodaj 5 łyżek bułki tartej, jajko, poszatkowaną natkę pietruszki, czosnek granulowany oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
Zwilż dłonie i uformuj kotlety, a następnie obtocz je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety do przyrumienienia z każdej strony.
-
Pasztet z cukinią
-
Rolada szpinakowa
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Kotlety warzywne
-
Tartaletki z warzywami
-
Tartaletki z gruszkami
-
Chipsy z tortilli
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Wegetariańskie przekąski

(liczba kalorii)
Kotlety z grzybów - cechy przepisu
Więcej o kotletach z grzybów
Kotlety z grzybów to jedna z tańszych potraw. Możesz zdecydować się na przygotowanie kotletów z grzybów leśnych, które dopiero co sam zebrałeś, ale możesz też pokusić się na kotlety z grzybów mrożonych. W przypadku tej drugiej opcji, grzyby należy rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Odpowiednie grzyby do kotletów to m.in. maślaki, borowiki oraz podgrzybki.
Jak zrobić kotlety z grzybów? Przede wszystkim grzyby powinny być smażone. Można je usmażyć same, ale można też najpierw zeszklić cebulkę z czosnkiem, a potem dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę leśne grzyby. Danie należy odpowiednio przyprawić. Niezbędna jest sól i pieprz, ale możesz też dodać swoje ulubione przyprawy. Alternatywą do kotletów z grzybów leśnych są kotlety z pieczarek.
Zamiast bułki tartej dodawanej do grzybów i cebulki możesz dodać namoczoną w mleku lub wodzie czerstwą bułkę. W zależności od bułki musisz ją namaczać od 5 do 20 min, a potem dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu i przełożyć do miski z resztą składników.
Ten przepis możesz modyfikować według własnego uznania. Do tych kotletów możesz dodać poszatkowany koperek lub szczypiorek. Odpowiedni będzie także starty ser żółty (np. parmezan) oraz ugotowana i starta marchewka. Te kotlety możesz też przygotować z mięsem (np. mielonym wieprzowym lub drobiowym).
Podana ilość oleju oraz bułki tartej jest orientacyjna. Jeżeli masa z grzybów nie jest gęsta, należy dodać więcej bułki. Ilość oleju zależy m.in. od rozmiaru patelni. Kotlety mogą być smażone na głębokim tłuszczu (np. do połowy zanurzone w rozgrzanym oleju), ale nie jest to konieczne. Zamiast oleju możesz zdecydować się na masło klarowane.
Przepis na kotlety z grzybów jest prosty. Jeżeli chcesz zrobić kotlety mielone z grzybów leśnych, to grzyby przesmażone z cebulką należy zmiksować (np. za pomocą blendera). Dodatkowo możesz dodać ser żółty, natkę pietruszki lub szczypiorek. Bardzo smaczne wychodzą także kotlety grzybowo-mięsne. Kotlety z grzybów można podawać z ziemniakami, mizerią, surówką lub sałatką.
Wartości odżywcze kotletów z grzybów
Energia i białka
(210g)
Węglowodany w kotletach z grzybów
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy w przepisie na kotlety z grzybów
(210g)
Składniki mineralne w przepisie na kotlety z grzybów
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotletach z grzybów
Lista alergenów dla kotletów z grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta