Przepis na kotlety z grzybów krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska, miska, drewniana łyżka

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Grzyby oczyść i pokrój w kosteczkę.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cebulkę. Podsmażają ją do przeszklenia, a potem dodaj grzyby. Całość wymieszaj i dodaj nieco soli oraz pieprzu do smaku. Przykryj i duś do miękkości (ok. 18-20 min).

Grzyby z cebulką przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia.

Do miski z grzybami i cebulką dodaj 5 łyżek bułki tartej, jajko, poszatkowaną natkę pietruszki, czosnek granulowany oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.

Zwilż dłonie i uformuj kotlety, a następnie obtocz je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety do przyrumienienia z każdej strony.

Kotlety z grzybów znajdują się na drewnianej desce do krojenia.
Kotlety z grzybów
Koszt przygotowania dania
21.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
567 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Kotlety z grzybów - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach z grzybów

Kotlety z grzybów to jedna z tańszych potraw. Możesz zdecydować się na przygotowanie kotletów z grzybów leśnych, które dopiero co sam zebrałeś, ale możesz też pokusić się na kotlety z grzybów mrożonych. W przypadku tej drugiej opcji, grzyby należy rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Odpowiednie grzyby do kotletów to m.in. maślaki, borowiki oraz podgrzybki.

Jak zrobić kotlety z grzybów? Przede wszystkim grzyby powinny być smażone. Można je usmażyć same, ale można też najpierw zeszklić cebulkę z czosnkiem, a potem dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę leśne grzyby. Danie należy odpowiednio przyprawić. Niezbędna jest sól i pieprz, ale możesz też dodać swoje ulubione przyprawy. Alternatywą do kotletów z grzybów leśnych są kotlety z pieczarek.

Zamiast bułki tartej dodawanej do grzybów i cebulki możesz dodać namoczoną w mleku lub wodzie czerstwą bułkę. W zależności od bułki musisz ją namaczać od 5 do 20 min, a potem dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu i przełożyć do miski z resztą składników.

Ten przepis możesz modyfikować według własnego uznania. Do tych kotletów możesz dodać poszatkowany koperek lub szczypiorek. Odpowiedni będzie także starty ser żółty (np. parmezan) oraz ugotowana i starta marchewka. Te kotlety możesz też przygotować z mięsem (np. mielonym wieprzowym lub drobiowym).

Podana ilość oleju oraz bułki tartej jest orientacyjna. Jeżeli masa z grzybów nie jest gęsta, należy dodać więcej bułki. Ilość oleju zależy m.in. od rozmiaru patelni. Kotlety mogą być smażone na głębokim tłuszczu (np. do połowy zanurzone w rozgrzanym oleju), ale nie jest to konieczne. Zamiast oleju możesz zdecydować się na masło klarowane.

Przepis na kotlety z grzybów jest prosty. Jeżeli chcesz zrobić kotlety mielone z grzybów leśnych, to grzyby przesmażone z cebulką należy zmiksować (np. za pomocą blendera). Dodatkowo możesz dodać ser żółty, natkę pietruszki lub szczypiorek. Bardzo smaczne wychodzą także kotlety grzybowo-mięsne. Kotlety z grzybów można podawać z ziemniakami, mizerią, surówką lub sałatką.

Wartości odżywcze kotletów z grzybów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
270.47 kcal
567.99 kcal
Białko
4.91 g
10.31 g

Węglowodany w kotletach z grzybów

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
16.63 g
34.92 g
Węglowodany przyswajalne
15.12 g
31.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.51 g
3.18 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
20.73 g
43.54 g
Tłuszcze nasycone
2.45 g
5.15 g
Tłuszcze nienasycone
18.28 g
38.38 g
Tłuszcze jednonasycone
13.18 g
27.67 g
Tłuszcze wielonasycone
5.10 g
10.71 g
Cholesterol
24.95 mg
52.40 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z grzybów

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
10.73 µg (mcg)
22.54 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.80 mg
3.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.22 µg (mcg)
0.46 µg (mcg)
Witamina E
0.76 mg
1.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
10.73 µg (mcg)
22.54 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.85 mg
5.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
33.60 µg (mcg)
70.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.12 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z grzybów

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
155.05 mg
325.60 mg
Potas
201.07 mg
422.25 mg
Wapń
43.59 mg
91.53 mg
Fosfor
85.72 mg
180.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.26 mg
29.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.32 mg
2.77 mg
Cynk
0.61 mg
1.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z grzybów 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z grzybów

Lista alergenów dla kotletów z grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotletów z grzybów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
160 g
3/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 160 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Świeże leśne grzyby
350 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
17.50
Za 350 g
Koszt składników
63.80
Jak oceniasz przepis na kotlety z grzybów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób