Kotlety z grzybów

Opublikowano: 24.04.2021 r., 1:16 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety grzybowe na desce.
Kotlety z grzybów
Kotlety z grzybów to pomysł na łatwy i smaczny obiad. Możesz je podawać z różnymi dodatkami, np. frytkami, mizerią. Sprawdź, jak wygląda przepis na kotlety z grzybów!
Przygotowanie 50 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
567 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Bułka tarta - 3/4 szklanki (160 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Świeże leśne grzyby (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, miska, drewniana łyżka

Przepis na kotlety z grzybów krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Grzyby oczyść i pokrój w kosteczkę.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cebulkę. Podsmażają ją do przeszklenia, a potem dodaj grzyby. Całość wymieszaj i dodaj nieco soli oraz pieprzu do smaku. Przykryj i duś do miękkości (ok. 18-20 min).

Grzyby z cebulką przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia.

Do miski z grzybami i cebulką dodaj 5 łyżek bułki tartej, jajko, poszatkowaną natkę pietruszki, czosnek granulowany oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.

Zwilż dłonie i uformuj kotlety, a następnie obtocz je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety do przyrumienienia z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na kotlety z grzybów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat kotletów z grzybów

Kotlety z grzybów to jedna z tańszych potraw. Możesz zdecydować się na przygotowanie kotletów z grzybów leśnych, które dopiero co sam zebrałeś, ale możesz też pokusić się na kotlety z grzybów mrożonych. W przypadku tej drugiej opcji, grzyby należy rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Odpowiednie grzyby do kotletów to m.in. maślaki, borowiki oraz podgrzybki.

Jak zrobić kotlety z grzybów? Przede wszystkim grzyby powinny być smażone. Można je usmażyć same, ale można też najpierw zeszklić cebulkę z czosnkiem, a potem dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę leśne grzyby. Danie należy odpowiednio przyprawić. Niezbędna jest sól i pieprz, ale możesz też dodać swoje ulubione przyprawy. Alternatywą do kotletów z grzybów leśnych są kotlety z pieczarek.

Zamiast bułki tartej dodawanej do grzybów i cebulki możesz dodać namoczoną w mleku lub wodzie czerstwą bułkę. W zależności od bułki musisz ją namaczać od 5 do 20 min, a potem dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu i przełożyć do miski z resztą składników.

Ten przepis możesz modyfikować według własnego uznania. Do tych kotletów możesz dodać poszatkowany koperek lub szczypiorek. Odpowiedni będzie także starty ser żółty (np. parmezan) oraz ugotowana i starta marchewka. Te kotlety możesz też przygotować z mięsem (np. mielonym wieprzowym lub drobiowym).

Podana ilość oleju oraz bułki tartej jest orientacyjna. Jeżeli masa z grzybów nie jest gęsta, należy dodać więcej bułki. Ilość oleju zależy m.in. od rozmiaru patelni. Kotlety mogą być smażone na głębokim tłuszczu (np. do połowy zanurzone w rozgrzanym oleju), ale nie jest to konieczne. Zamiast oleju możesz zdecydować się na masło klarowane.

Przepis na kotlety z grzybów jest prosty. Jeżeli chcesz zrobić kotlety mielone z grzybów leśnych, to grzyby przesmażone z cebulką należy zmiksować (np. za pomocą blendera). Dodatkowo możesz dodać ser żółty, natkę pietruszki lub szczypiorek. Bardzo smaczne wychodzą także kotlety grzybowo-mięsne. Kotlety z grzybów można podawać z ziemniakami, mizerią, surówką lub sałatką.

Alergeny w kotletach z grzybów

Lista alergenów dla kotletów z grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z grzybów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
270.47
567.99
Białko (g)
4.91
10.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
16.63
34.92
Węglowodany przyswajalne (g)
15.12
31.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
3.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
20.73
43.54
Tłuszcze nasycone (g)
2.45
5.15
Tłuszcze nienasycone (g)
18.28
38.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.18
27.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.10
10.71
Cholesterol (mg)
24.95
52.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
10.73
22.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.80
3.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.46
Witamina E (mg)
0.76
1.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.73
22.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.85
5.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.60
70.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.12
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
155.05
325.60
Potas (mg)
201.07
422.25
Wapń (mg)
43.59
91.53
Fosfor (mg)
85.72
180.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.26
29.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.32
2.77
Cynk (mg)
0.61
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z grzybów 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z grzybów

Koszt składników
63.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
160 g
3/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 160 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Świeże leśne grzyby
350 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
17.50
Za 350 g
Koszt składników
63.80