Przepis na kotlety z gotowanych jajek krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, miska, patelnia

6 jajek ugotuj na twardo. Jedno zostaw, aby wykorzystać je do połączenia składników.

Ugotowane jajka obierz ze skorupek i posiekaj je na drobno lub rozdrobnij widelcem.

Rozdrobnione jajka połącz z surowym jajkiem, bułką tartą, koprem, szczypiorem i przyprawami.

Składniki wymieszaj i uformuj z nich kotleciki.

Kotlety piecz na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Kotlety z gotowanych jajek na talerzu
Kotlety z gotowanych jajek
Koszt przygotowania dania
9.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
289 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
74

Kotlety z gotowanych jajek - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach z gotowanych jajek

Pyszne kotlety z jajek gotowanych to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub na kolację. Kotlety są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić kotlety z jajek gotowanych? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy ugotować 6 jajek na twardo. Jedno należy zostawić do połączenia składników. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i rozdrabiamy widelcem lub drobno je siekamy. Następnie dodajemy do nich posiekany koper i szczypior, surowe jajko, bułkę tartą i przyprawy. Składniki wymieszaj i uformuj z nich kotlety. Piecz je na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Przepis na kotlety z jajek gotowanych nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z jajek, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych oraz ciekawą historię. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to również źródło kwasów omega-3 i 6. To także źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej wersji.

Wegetariańskie kotlety bez mięsa posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Idealnie sprawdzą się również jako lunch lub podwieczorek. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na dobre i szybkie kotlety na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Wartości odżywcze kotletów z gotowanych jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
206.86 kcal
289.60 kcal
Białko
11.42 g
15.98 g

Węglowodany w kotletach z gotowanych jajek

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
6.89 g
9.64 g
Węglowodany przyswajalne
6.40 g
8.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.48 g
0.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
14.45 g
20.23 g
Tłuszcze nasycone
3.82 g
5.35 g
Tłuszcze nienasycone
10.63 g
14.89 g
Tłuszcze jednonasycone
7.21 g
10.10 g
Tłuszcze wielonasycone
3.42 g
4.79 g
Cholesterol
300.25 mg
420.35 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z gotowanych jajek

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
143.42 µg (mcg)
200.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.75 µg (mcg)
1.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.36 mg
4.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.61 µg (mcg)
2.26 µg (mcg)
Retinol
129.14 µg (mcg)
180.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.41 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.67 mg
0.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
52.88 µg (mcg)
74.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z gotowanych jajek

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
177.59 mg
248.63 mg
Potas
152.59 mg
213.63 mg
Wapń
67.71 mg
94.79 mg
Fosfor
176.52 mg
247.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.56 mg
21.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.02 mg
2.82 mg
Cynk
1.20 mg
1.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z gotowanych jajek 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z gotowanych jajek

Lista alergenów dla kotletów z gotowanych jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotletów z gotowanych jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6 ugotowanych i 1 surowe
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Koperek ogrodowy świeży
12 g
3 łyżeczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 12 g
Szczypiorek
10 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Koszt składników
26.30
Jak oceniasz przepis na kotlety z gotowanych jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób