Kotleciki z ziemniaków
- Ziemniaki późne - 10 średnich sztuk (1000 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Bułka tarta bezglutenowa (100 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ser twarogowy tłusty (400 g)
- Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na kotleciki z ziemniaków krok po kroku
Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w mniejsze kawałki, umieść je w garnku i wlej wodę, dodaj łyżkę soli i gotuj ziemniaki do miękkości.
Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze, dodaj do nich jajka, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, rozdrobnij do połączenia składników.
Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym.
Dodaj cebulę i twaróg do masy ziemniaczanej i wymieszaj.
Z masy formuj kotlety, obtocz je w bezglutenowej bułce ziemniaczanej i smaż, aż będą rumiane na rozgrzanym oleju.
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kotlety ziemniaczane
-
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
-
Kotlety z ziemniaków
-
Farszynki
-
Kotleciki ziemniaczane z serem
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Placki ziemniaczane bez jajka
-
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
-
Placki ziemniaczane na grubych oczkach
-
Farszynki mazurskie
-
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
-
Placki ziemniaczane z marchewką
-
Placki ziemniaczane bez mąki
-
Kotlety ziemniaczane z farszem
-
Kotlety ziemniaczane z twarogiem
-
Knedle ziemniaczane
-
Krokiety ziemniaczane z serem
-
Kotlety ziemniaczane
Więcej informacji na temat kotlecików z ziemniaków
Kotleciki z ziemniaków to doskonałe danie warzywne. Wegetariańskie i bezglutenowe kotleciki możesz przygotować na imprezę ze znajomymi, jeśli w ich gronie jest ktoś nie spożywający mięsa. Przepis na kotleciki z ziemniaków jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je usmażyć. Do zrobienia pysznych ziemniaczanych kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, mąka ziemniaczana, twaróg, jajka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz oraz bezglutenowa bułka tarta.
Jak zrobić kotleciki z ziemniaków? Najpierw obierz ziemniaki, umyj i pokrój w mniejsze kawałki, umieść je w garnku i wlej wodę, dodaj łyżkę soli i gotuj ziemniaki do miękkości. Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze, dodaj do nich jajka, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, rozdrobnij do połączenia składników. Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj cebulę i twaróg do masy ziemniaczanej i wymieszaj. Formuj kotlety, obtocz je w bezglutenowej bułce ziemniaczanej i smaż aż będą rumiane na rozgrzanym oleju.
Ziemniaki są źródłem wielu cennych składników pokarmowych. Zawierają dużo witaminy C i potasu. Potas obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości. Ziemniaki są niskokalorycznym warzywem, które warto wprowadzić do swojej diety. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka.
Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo-nerwowego.
Podsumowując pomysł na wege kotlety to świetna propozycja na obiad. Pyszne kotlety bez mięsa doskonale sprawdzą się podane z sosem pieczarkowym jako lunch do pracy. Dobre kotlety powinny być chrupiące z wierzchu i kremowe w środku.
Alergeny w kotlecikach z ziemniaków
Lista alergenów dla kotlecików z ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
Wartości odżywcze kotlecików z ziemniaków
Kotlety ziemniaczane to dobre źródło witamin i minerałów. Zawierają także dużo błonnika, który jest niezbędny w naszej diecie. Twaróg dodany do kotletów jest źródłem białka i wapnia.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.