Przepis na kotleciki z ciecierzycy z puszki krok po kroku
- Ciecierzyca konserwowa 400 g 1 puszka
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Mąka pszenna typ 500 40 g 4 łyżki
- Soda oczyszczona 10 g 1 łyżeczka
Ciecierzycę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.
Przełóż do miski, dodaj posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodaj mąkę, przyprawy i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej masy.
Uformuj kotleciki i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor.
-
Fasola po bretońsku
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Pierogi ze szpinakiem i serem
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Seleryba
-
Kalafior romanesco
-
Placki z kalafiora
-
Szybki obiad wegański

(liczba kalorii)
Kotleciki z ciecierzycy z puszki - cechy przepisu
Więcej o kotlecikach z ciecierzycy z puszki
Falafel to nic innego jak kotleciki z ciecierzycy z puszki. Będzie to świetny pomysł na obiad bez mięsa. Pamiętaj, że taki powinniśmy serwować minimum raz w tygodniu. Jeśli zawsze brakuje Ci pomysłu, świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kotleciki z ciecierzycy z puszki. Cała potrawa powstanie w niecałe 20 minut.
Moje wegetariańskie danie powstanie z ciecierzycy konserwowej, dzięki czemu będzie szybkie i proste w przygotowaniu. Nasiona roślin strączkowych przed obróbką termiczną koniecznie trzeba dokładnie wypłukać nawet kilkakrotnie pod bieżącą wodą, a nawet namoczyć przez całą noc. Zapobiegnie to nieprzyjemnym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego, do których należą bóle brzucha, wzdęcia.
W ostatnich czasach ciecierzyca zyskała na popularności w naszych regionach. Jak się okazało nasiona roślin strączkowych, do których należy ciecierzyca to cenne źródło roślinnego białka, witamin, składników mineralnych. W prosty sposób przygotujesz z niego wiele produktów, oprócz humusu, może to być falafel lub wegetariański krem.
Do przygotowania mojej propozycji bez mięsa koniecznie zaopatrz się w: ciecierzycę z puszki, cebulę, czosnek, odrobinę mąki i ulubione przyprawy. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Zatem, jak zrobić kotleciki z ciecierzycy z puszki?
W pierwszej kolejności wypłucz ciecierzycę i wrzuć ją do miski, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Nie zapominaj o odrobinie mąki i przyprawach. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji i uformuj kotleciki. Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż falafele. Po około 7-10 minut będą dobre do spożycia i pyszne w smaku. Śmiało możesz podawać je z domowymi frytkami z ziemniaków lub z batatów. Nie zapominaj o pysznym domowym dipie. Wystarczy, że drobno posiekany koperek wymieszasz z jogurtem i podasz do obiadu.
Wartości odżywcze kotlecików z ciecierzycy z puszki
Energia i białka
(50g)
Węglowodany w kotlecikach z ciecierzycy z puszki
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy w przepisie na kotleciki z ciecierzycy z puszki
(50g)
Składniki mineralne w przepisie na kotleciki z ciecierzycy z puszki
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotlecikach z ciecierzycy z puszki
Lista alergenów dla kotlecików z ciecierzycy z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500