Przepis na kotleciki z ciecierzycy z puszki krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Ciecierzycę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.

Przełóż do miski, dodaj posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj mąkę, przyprawy i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej masy.

Uformuj kotleciki i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor.

kotleciki z ciecierzycy z puszki
Kotleciki z ciecierzycy z puszki
Koszt przygotowania dania
4.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
80 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Kotleciki z ciecierzycy z puszki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotlecikach z ciecierzycy z puszki

Falafel to nic innego jak kotleciki z ciecierzycy z puszki. Będzie to świetny pomysł na obiad bez mięsa. Pamiętaj, że taki powinniśmy serwować minimum raz w tygodniu. Jeśli zawsze brakuje Ci pomysłu, świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kotleciki z ciecierzycy z puszki. Cała potrawa powstanie w niecałe 20 minut.

Moje wegetariańskie danie powstanie z ciecierzycy konserwowej, dzięki czemu będzie szybkie i proste w przygotowaniu. Nasiona roślin strączkowych przed obróbką termiczną koniecznie trzeba dokładnie wypłukać nawet kilkakrotnie pod bieżącą wodą, a nawet namoczyć przez całą noc. Zapobiegnie to nieprzyjemnym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego, do których należą bóle brzucha, wzdęcia.

W ostatnich czasach ciecierzyca zyskała na popularności w naszych regionach. Jak się okazało nasiona roślin strączkowych, do których należy ciecierzyca to cenne źródło roślinnego białka, witamin, składników mineralnych. W prosty sposób przygotujesz z niego wiele produktów, oprócz humusu, może to być falafel lub wegetariański krem.

Do przygotowania mojej propozycji bez mięsa koniecznie zaopatrz się w: ciecierzycę z puszki, cebulę, czosnek, odrobinę mąki i ulubione przyprawy. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Zatem, jak zrobić kotleciki z ciecierzycy z puszki?

W pierwszej kolejności wypłucz ciecierzycę i wrzuć ją do miski, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Nie zapominaj o odrobinie mąki i przyprawach. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji i uformuj kotleciki. Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż falafele. Po około 7-10 minut będą dobre do spożycia i pyszne w smaku. Śmiało możesz podawać je z domowymi frytkami z ziemniaków lub z batatów. Nie zapominaj o pysznym domowym dipie. Wystarczy, że drobno posiekany koperek wymieszasz z jogurtem i podasz do obiadu.

Wartości odżywcze kotlecików z ciecierzycy z puszki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
161.40 kcal
80.70 kcal
Białko
6.15 g
3.07 g

Węglowodany w kotlecikach z ciecierzycy z puszki

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
22.72 g
11.36 g
Węglowodany przyswajalne
20.48 g
10.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.24 g
1.12 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
5.50 g
2.75 g
Tłuszcze nasycone
1.27 g
0.64 g
Tłuszcze nienasycone
4.22 g
2.11 g
Tłuszcze jednonasycone
2.62 g
1.31 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.61 g
0.80 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kotleciki z ciecierzycy z puszki

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.13 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.58 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
46.43 µg (mcg)
23.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotleciki z ciecierzycy z puszki

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
271.41 mg
135.71 mg
Potas
127.74 mg
63.87 mg
Wapń
39.43 mg
19.72 mg
Fosfor
74.81 mg
37.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.56 mg
11.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.19 mg
0.59 mg
Cynk
0.17 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików z ciecierzycy z puszki 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotlecikach z ciecierzycy z puszki

Lista alergenów dla kotlecików z ciecierzycy z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania kotlecików z ciecierzycy z puszki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Soda oczyszczona
10 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na kotleciki z ciecierzycy z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób