Kotleciki z bobu

Opublikowano: 30.06.2021 r., 22:01 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z bobu na talerzu.
Kotlety z bobu
Pyszne kotleciki z bobu są ciekawą opcją na urozmaicenie codziennej diety i wprowadzenie większej ilości warzyw. Trzeba korzystać, póki trwa sezon na bób, a jest dość krótki.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
94 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Bób (500 g)
  • Ziemniaki średnie (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (45 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Szpinak mrożony (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, miska, tłuczek do ziemniaków

Przepis na kotleciki z bobu krok po kroku

Opłucz bób i wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj do miękkości (ok. 10 min).

Ziemniaki obierz i ugotuj.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i smaż do momentu, aż się zeszkli i dodaj szpinak. Podsmaż chwilę razem.

Ostudzony bób i ziemniaki rozgnieć widelcem lub ugnieć tłuczkiem do ziemniaków.

Dodaj jajko, bułkę tartą, szpinak i przyprawy. Formuj małe kotlety.

Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na kotleciki z bobu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat kotlecików z bobu

Bób to roślina strączkowa dostępna tylko przez kilka tygodni w roku, ale znana od tysiącleci. Według odkryć archeologicznych najstarsze znaleziska pochodzą z okresu około 10 tys. lat p.n.e. Znany był w starożytnym Rzymie, Egipcie i Grecji. W średniowieczu był bardzo znany, lecz kojarzony z prostym jedzeniem niższych sfer społecznych. Dziś zdobywa coraz większą popularność i daje możliwość urozmaicenia i wzbogacenia wielu potraw. Posiada dużą zawartość kwasu foliowego, co jest ważne dla kobiet w ciąży. Obecność żelaza i witaminy B12 powoduje, że bób jest pomocny w leczeniu anemii. Można go włączyć bez obaw do diety odchudzającej przez niską zawartość kalorii. Oprócz tego bób jest świetnym zamiennikiem białka zwierzęcego, nic dziwnego, że tak chętnie wykorzystywany jest w przepisach wege. Jednak nie każdy powinien go spożywać. Bób nie jest polecany osobą cierpiącym na dnę moczanową, sporadycznie powoduję reakcję alergiczną, jednak najczęściej dochodzi do tego u osób chorujących na fawizm (tzw. chorobę fasolową). Najczęściej spożywany jest od razu po ugotowaniu, ale można przyrządzić go na wiele innych sposobów. Możemy dodać go do omletów, sałatek czy zrobić pasty kanapkowe lub kotlety mielone z bobu. Na dodatek przepis na kotlety z bobu nie jest skomplikowany i daje dowolność w sposobie ich podania. Można je podać z sosem, jogurtem naturalnym jednak równie dobrze smakują solo. Taka dowolność pozwoli uzyskać różne warianty jednego dania. Są również dobrym pomysłem dla osób, które chcą wzbogacić swój jadłospis oraz kotleciki z bobu mogą być świetnym sposobem na „przemycenie" większej ilości warzyw do swojej diety. Co więcej, składniki na klopsiki z bobu możemy urozmaicać według własnego uznania, np. dodać czosnek zamiast cebuli, dodać koperek, szpinak, natkę pietruszki, ser żółty czy mozzarellę. A jak zrobić kotlety z bobu? O tym w treści przepisu.

Alergeny w kotlecikach z bobu

Lista alergenów dla kotlecików z bobu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotlecików z bobu

na 100g gotowej potrawy

Kotlety z bobu są wegetariańskimi kotlecikami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
99.04
94.09
Białko (g)
5.31
5.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
17.55
16.67
Węglowodany przyswajalne (g)
12.81
12.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.74
4.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
2.06
1.96
Tłuszcze nasycone (g)
0.40
0.38
Tłuszcze nienasycone (g)
1.67
1.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.02
0.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
0.62
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: szpinak mrożony.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A (µg (mcg))
63.00
59.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.53
8.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.58
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.69
1.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
93.72
89.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
753.43
715.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
51.70
49.11
Potas (mg)
330.75
314.21
Wapń (mg)
42.86
40.72
Fosfor (mg)
91.05
86.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.82
30.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.36
1.29
Cynk (mg)
0.68
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.25
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików z bobu 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotlecików z bobu

Koszt składników
33.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bób
500 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 500 g
Ziemniaki średnie
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cebula
105 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Bułka tarta
45 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 45 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Szpinak mrożony
100 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 100 g
Koszt składników
33.80