Kotleciki z bobu
- Bób (500 g)
- Ziemniaki średnie (300 g)
- Cebula (105 g)
- Bułka tarta (45 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Szpinak mrożony (100 g)
Przepis na kotleciki z bobu krok po kroku
Opłucz bób i wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj do miękkości (ok. 10 min).
Ziemniaki obierz i ugotuj.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i smaż do momentu, aż się zeszkli i dodaj szpinak. Podsmaż chwilę razem.
Ostudzony bób i ziemniaki rozgnieć widelcem lub ugnieć tłuczkiem do ziemniaków.
Dodaj jajko, bułkę tartą, szpinak i przyprawy. Formuj małe kotlety.
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Więcej informacji na temat kotlecików z bobu
Bób to roślina strączkowa dostępna tylko przez kilka tygodni w roku, ale znana od tysiącleci. Według odkryć archeologicznych najstarsze znaleziska pochodzą z okresu około 10 tys. lat p.n.e. Znany był w starożytnym Rzymie, Egipcie i Grecji. W średniowieczu był bardzo znany, lecz kojarzony z prostym jedzeniem niższych sfer społecznych. Dziś zdobywa coraz większą popularność i daje możliwość urozmaicenia i wzbogacenia wielu potraw. Posiada dużą zawartość kwasu foliowego, co jest ważne dla kobiet w ciąży. Obecność żelaza i witaminy B12 powoduje, że bób jest pomocny w leczeniu anemii. Można go włączyć bez obaw do diety odchudzającej przez niską zawartość kalorii. Oprócz tego bób jest świetnym zamiennikiem białka zwierzęcego, nic dziwnego, że tak chętnie wykorzystywany jest w przepisach wege. Jednak nie każdy powinien go spożywać. Bób nie jest polecany osobą cierpiącym na dnę moczanową, sporadycznie powoduję reakcję alergiczną, jednak najczęściej dochodzi do tego u osób chorujących na fawizm (tzw. chorobę fasolową). Najczęściej spożywany jest od razu po ugotowaniu, ale można przyrządzić go na wiele innych sposobów. Możemy dodać go do omletów, sałatek czy zrobić pasty kanapkowe lub kotlety mielone z bobu. Na dodatek przepis na kotlety z bobu nie jest skomplikowany i daje dowolność w sposobie ich podania. Można je podać z sosem, jogurtem naturalnym jednak równie dobrze smakują solo. Taka dowolność pozwoli uzyskać różne warianty jednego dania. Są również dobrym pomysłem dla osób, które chcą wzbogacić swój jadłospis oraz kotleciki z bobu mogą być świetnym sposobem na „przemycenie" większej ilości warzyw do swojej diety. Co więcej, składniki na klopsiki z bobu możemy urozmaicać według własnego uznania, np. dodać czosnek zamiast cebuli, dodać koperek, szpinak, natkę pietruszki, ser żółty czy mozzarellę. A jak zrobić kotlety z bobu? O tym w treści przepisu.
Alergeny w kotlecikach z bobu
Lista alergenów dla kotlecików z bobu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotlecików z bobu
Kotlety z bobu są wegetariańskimi kotlecikami.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.