Kotleciki rybne

Opublikowano: 07.04.2022 r., 18:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złociste kotleciki rybne serwowane
Kotleciki rybne
Kotleciki rybne to doskonała propozycja na pyszne danie wegetariańskie, które podać można jako obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne kotlety bez dodatku mięsa.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
296 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Szczupak filet - lub cały (1200 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Pietruszka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, maszynka do mielenia

Przepis na kotleciki rybne krok po kroku

Rybę pokrój w dzwonko.

Umieść w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie.

Obierz marchew i pietruszkę, pokrój na mniejsze kawałki.

Dodaj warzywa do garnka.

Gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut.

Rybę i warzywa odcedź z bulionu.

Bulion możesz wykorzystać do przygotowania zupy.

Wystudzoną rybę oddziel od kości.

Zmiel rybę i marchew oraz pietruszkę.

Do masy rybnej dodaj jajko, bułkę tartą oraz posiekany koper.

Dopraw masę solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.

Formuj kotlety lekko zwilżonymi dłońmi.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety po 4-5 minut z obydwu stron.

Kotlety podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego.

Jak oceniasz przepis na kotleciki rybne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat kotleciki rybne

Kotleciki rybne to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kotlety można przygotować z prawie każdej ryby słodkowodnej i ryb morskich. Przepis na kotleciki rybne jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szczupak, cebula, koper, bułka tarta, jajko, marchew, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić kotleciki rybne? Rybę pokrój w dzwonko. Umieść w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Obierz marchew i pietruszkę, pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj warzywa do garnka. Gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut. Rybę i warzywa odcedź z bulionu. Bulion możesz wykorzystać do przygotowania zupy. Wystudzoną rybę oddziel od kości. Zmiel rybę i marchew oraz pietruszkę. Do masy rybnej dodaj jajko, bułkę tartą oraz posiekany koper. Dopraw masę solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie. Formuj kotlety lekko zwilżonymi dłońmi. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety po 4-5 minut z obydwu stron. Kotlety podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego.

Szczupak jest drapieżną rybą żyjącą w słodkich wodach naszych jezior. Jest on rybą zawierającą małą ilość tłuszczu. Jest dobrym źródłem jodu witaminy D, selenu i cynku. Szczupak jest dobrym źródłem białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim.

Podsumowując pyszne kotlety rybne to bardzo dobry posiłek dla całej rodziny. Domowe kotlety zawierają mniej konserwantów i dodatków niż gotowe wyroby sklepowe. Prosty przepis można przygotować także z innego rodzaju ryby. Smaczne kotlety podać można z sosem pieczarkowym lub koperkowym. Kotlety rybne są dobrym pomysłem na przemycenie ryb dla dzieci. Mielone ryby nie powodują zagrożenia wbicia się ości w przełyk.

Alergeny w kotleciki rybne

Lista alergenów dla kotleciki rybne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Szczupak filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotleciki rybne

na 100g gotowej potrawy

Kotleciki rybne to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kotlety zawierają także sporą ilość składników mineralnych i witamin. Kotlety można upiec także w piekarniku, będą miały mniej kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
128.96
296.60
Białko (g)
11.97
27.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
6.76
15.55
Węglowodany przyswajalne (g)
5.67
13.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
2.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
5.80
13.33
Tłuszcze nasycone (g)
0.96
2.22
Tłuszcze nienasycone (g)
4.83
11.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.30
7.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.53
3.53
Cholesterol (mg)
54.74
125.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
101.69
233.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.12
2.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.92
13.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.46
3.37
Witamina E (mg)
0.42
0.97
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.70
59.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.64
3.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.27
65.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
705.23
1622.04
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
72.37
166.45
Potas (mg)
240.72
553.66
Wapń (mg)
53.60
123.28
Fosfor (mg)
151.46
348.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.25
55.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
1.92
Cynk (mg)
0.63
1.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleciki rybne 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotleciki rybne

Koszt składników
135.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szczupak filet
1200 g
lub cały
27.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 4
92.57
Za 1200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
200 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
135.80