Kompot z suszu
- Śliwki suszone - 2 garście (135 g)
- Daktyle suszone - 5 daktyli (25 g)
- Jabłka suszone - 15 plastrów (150 g)
- Gruszki suszone - 4 gruszki (160 g)
Przepis na kompot z suszu krok po kroku
Suszone owoce (jabłka, gruszki, daktyle oraz śliwki) zalej zimą wodą (ok. 2 litry) i pozostaw na noc do namoczenia.
Garnek z owocami w wodzie umieść na kuchence.
Dodaj 2 kawałki kory cynamonu oraz 5 całych goździków.
Kompot gotuj na małym ogniu do miękkości owoców (ok. 45 min).
Więcej informacji na temat kompotu z suszu
Jak zrobić domowy kompot? Tradycyjny kompot z suszu jest bardzo prosty do zrobienia. W dużym garnku należy umieścić wybrane składniki, a potem zalać je wodą, aby były w całości przykryte. Ile suszu na kompot trzeba wykorzystać, aby ten wyszedł dobry? Tak naprawdę warto eksperymentować z proporcjami. W zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać, możesz dodać ich więcej lub mniej.
Jak ugotować kompot z suszu? Suszone owoce należy gotować na małym ogniu pod przykryciem. Ile gotować ten wigilijny kompot? Zasada jest jedna: kompot trzeba gotować do miękkości owoców. To, jak szybko się to stanie, zależy od tego, czy suszone owoce były wcześniej namoczone w wodzie. Ważne jest także to, jak długo były namaczane. Kompot może być gotowy zarówno już po 20 min, jak i dopiero po 2 h. Pamiętaj, aby suszone owoce zalać zimną wodą, a nie gorącą.
Ten kompot możesz przygotować z mieszanki różnych suszonych owoców. Odpowiednim dodatkiem do tego kompotu będą rodzynki. Możesz też pokusić się na suszoną żurawinę lub figi. Jeżeli do kompotu dodasz daktyle, to nie musisz już dodawać cukru ani miodu. Warto zadbać o to, aby ten domowy kompot był pozbawiony cukru białego. Ewentualnie możesz go zamienić na ksylitol (cukier brzozowy).
Jeżeli nie masz kawałka kory cynamonu, możesz dodać cynamon w proszku. Wystarczy ok. 1 łyżeczka (możesz dodać więcej lub mniej – w zależności od własnych preferencji smakowych). Do kompotu możesz dać również gwiazdki anyżu i otartą skórkę lub sok z pomarańczy. Kompot możesz przelać przez sitko, ale można go podawać z owocami.
Przepis na kompot z suszu jest niezwykle prosty, a taki kompot jest zdecydowanie zdrowszy niż słodzone napoje. Możesz go przygotować nie tylko na wigilijny wieczór. Podczas gotowania suszonych owoców po całym domu unosić się będzie przyjemny zapach. Skróć czas gotowania, jeżeli zajdzie taka potrzeba. Może się okazać, że już po 35 min owoce zaczną się rozpadać. Gotowane owoce można zjeść bez żadnych dodatków, ale można też pokroić je na mniejsze kawałki i dodać do owsianki lub jogurtu.
Alergeny w kompocie z suszu
Lista alergenów dla kompotu z suszu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z suszu
Wartości odżywcze kompotu z suszu
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.