Koktajl z dyni
- Dynia (200 g)
- Cytryna - 1 duża sztuka (100 g)
- Miód (40 g)
- Ananas (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Przepis na koktajl z dyni krok po kroku
Dynie umieść w garnku.
Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
Odcedź i wystudź dynię.
Obierz ananasa i pokrój w plastry.
Do pojemnika dodaj dynie, ananasa, sok z cytryny, miód oraz natkę pietruszki.
Wlej wodę i zblenduj na gładki koktajl.
Podawaj w szklankach z dodatkiem kostek lodu.
Więcej informacji na temat koktajlu z dyni
Koktajl z dyni to bardzo dobry pomysł na pyszny napój dietetyczny dla całej rodziny. Koktajl można przygotować w wersji warzywnej lub owocowej. Fit koktajl świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska po pracy. Smaczny shake podawać można z dodatkiem kostek lodu. Przepis na koktajl z dyni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia koktajlu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia mrożona, cytryna, natka pietruszki, miód, ananas.
Jak zrobić koktajl z dyni? Dynie umieść w garnku. Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Odcedź i wystudź dynię. Obierz ananasa i pokrój w plastry. Do pojemnika dodaj dynie, ananasa, sok z cytryny, miód oraz natkę pietruszki. Wlej wodę i zblenduj na gładki koktajl. Podawaj w szklankach z dodatkiem kostek lodu.
Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także składniki mineralne takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim.
Podsumowując prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Szybki i łatwy do zrobienia napój będzie idealny jako posiłek po pracy. Zdrowy koktajl zawiera dużą ilość błonnika. Koktajl jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Koktajl odchudzający można przygotować z dodatkiem szpinaku lub jarmużu.
Alergeny w koktajlu z dyni
Lista alergenów dla koktajlu z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na koktajl z dyni
Wartości odżywcze koktajlu z dyni
Koktajl z dyni to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Koktajl jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się na dietach odchudzających. Koktajl jest idealny także dla diabetyków.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
-
dynia,
cytryna,
miód,
ananas,
pietruszka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.