Knedle z serem
- Ziemniaki późne (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Ser twarogowy chudy (500 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
Przepis na knedle z serem krok po kroku
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Rozgnieć ziemniaki, dodaj mąkę i jajka. Wyrób ciasto.
Twaróg rozetrzyj, dodaj rozpuszczone masło, żółtko i cukier.
Odrywaj kawałki ciasta i rozwałkuj na płasko, dodaj farsz i uformuj kule.
Knedle ugotuj w wodzie do momentu wypłynięcia.
Podawaj z masłem i bułką tartą.
Więcej informacji na temat knedli z serem
Knedle z serem to pyszne w smaku mączne wyroby bardzo podobne w smaku do naszych klusek na parze lub pyz, charakterystycznych dla stolicy Wielkopolski.
Knedliczki to tradycyjna czeska potrawa, którą nasi sąsiedzi podają do dań wytrawnych z mięsem i sosem, idealnych na obiad, a także w wersji na słodko z owocami czy serem.
Przepisy na wytrawne knedle znajdziesz w innych moich propozycjach.
Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na knedle z serem.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować: mąkę, jajka, twaróg, żółtko, cukier, ziemniaki, skrobię ziemniaczaną.
Są to podstawowe składniki, które bez problemu dostaniesz, w każdym większym sklepie.
Zatem, jak zrobić knedle z serem na obiad?
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie rozgnieć ziemniaki, dodaj mąkę i jajka. Wyrób ciasto. Twaróg rozetrzyj, dodaj rozpuszczone masło, żółtko i cukier. Odrywaj kawałki ciasta i rozwałkuj na płasko, dodaj farsz i uformuj kule. Knedle ugotuj w wodzie do momentu wypłynięcia. Knedle na słodko podawaj z masłem i bułką tartą.
To jest mój prosty i sprawdzony przepis na najlepsze czeskie pyszności z twarogiem na słodko.
Tradycyjne knedle to dobry pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny, nie jest to trudny przepis. Potrzebujesz jedynie odrobinę cierpliwości, ponieważ powstają one na drożdżach, co wiąże się z wyrastaniem ciasta. W przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, do których należy celiakia, alergia na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwość na pszenicę to nie będzie potrawa dla Ciebie, chyba że zamienisz mąkę na naturalnie bezglutenową. Jeśli jesteś osobą zdrową, nie ma potrzeby zamieniania mąki i wykluczania ze swojej diety glutenu. Może to doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Skoro już znasz mój przepis, przygotuj knedle w domu i sam przekonaj się, jakie są pyszne w smaku.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w knedlami z serem
Lista alergenów dla knedli z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser twarogowy chudy
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze knedli z serem
Knedle możesz przygotować z dowolnym nadzieniem
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.