Kluski ze szpinakiem
- Ziemniaki późne - 8 średnich sztuk (800 g)
- Szpinak (300 g)
- Masło klarowane (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Koperek ogrodowy świeży - 2 małe pęczki (40 g)
- Ser Feta (100 g)
Przepis na kluski ze szpinakiem krok po kroku
Obierz ziemniaki i umieść w garnku.
Wlej wodę, wsyp łyżkę soli i gotuj przez 20 minut.
Odcedź i wystudź ziemniaki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj na patelnię szpinak i smaż ok. 4-5 minut, dopraw solą i pieprzem.
W malakserze umieść ziemniaki, szpinak, jajko i rozdrobnij.
Połącz masę ziemniaczaną z mąką i zagnieć gładkie ciasto.
Podziel ciasto na równe porcje i uformuj okrągłe kluski, spłaszcz je dłonią z wierzchu.
W garnku zagotuj wodę z solą.
Partiami we wrzącej wodzie umieszczaj kluski i gotuj przez około 5 minut.
Kluski podawaj w głębokim talerzu z odrobiną masła, pokruszonej fety i kopru.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat klusek ze szpinakiem
Kluski ze szpinakiem to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe dla całej rodziny. Kluski na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków to potrawa pochodząca ze śląska. Kluski mają lekko klejącą konsystencję i można je podawać w wersji wytrawnej oraz na słodko. Przepis na kluski ze szpinakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka pszenna, jajko, szpinak, ser feta, czosnek, sól, pieprz, masło klarowane, koper.
Jak zrobić kluski ze szpinakiem? Obierz ziemniaki i umieść w garnku. Wlej wodę, wsyp łyżkę soli i gotuj przez 20 minut. Odcedź i wystudź ziemniaki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj na patelnię szpinak i smaż ok. 4-5 minut, dopraw solą i pieprzem. W malakserze umieść ziemniaki, szpinak, jajko i rozdrobnij. Połącz masę ziemniaczaną z mąką pszenną i zagnieć gładkie ciasto. Podziel ciasto na równe porcje i uformuj okrągłe kluski, spłaszcz je dłonią z wierzchu. W garnku zagotuj wodę z solą. Partiami we wrzącej wodzie umieszczaj kluski i gotuj przez około 5 minut. Kluski podawaj w głębokim talerzu z odrobiną masła, pokruszonej fety i kopru.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest serem solankowym, który jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i dużej ilości sodu. Feta produkowana jest z mleka owczego lub mieszanki mleka krowiego i owczego.
Podsumowując kluski ziemniaczane z jajkiem i czosnkiem to prosty przepis na obiad lub na kolację. Kluski można potraktować jako danie lub podać jako dodatek do dania głównego. Kluski można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, wystarczy podsmażyć je na maśle przed podaniem. Kluski można przygotowywać także z ziołami takimi jak bazylia czy pietruszka.
Alergeny w kluskach ze szpinakiem
Lista alergenów dla klusek ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Ser Feta
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze klusek ze szpinakiem
Kluski ze szpinakiem to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Kluski ze szpinakiem są bardzo dobrym źródłem wielu cennych składników mineralnych. Kluski nie zawierają dużej ilości kalorii, mogą więc być dobrym posiłkiem na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.