Kluski ze szpinakiem

Opublikowano: 10.02.2022 r., 20:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski ze szpinakiem na talerzu.
Kluski ze szpinakiem
Kluski ze szpinakiem to wspaniały pomysł na alternatywę tradycyjnego dania mięsnego. Pyzy to danie pochodzące z kuchni polskiej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to danie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
758 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne - 8 średnich sztuk (800 g)
  • Szpinak (300 g)
  • Masło klarowane (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Koperek ogrodowy świeży - 2 małe pęczki (40 g)
  • Ser Feta (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser

Przepis na kluski ze szpinakiem krok po kroku

Obierz ziemniaki i umieść w garnku.

Wlej wodę, wsyp łyżkę soli i gotuj przez 20 minut.

Odcedź i wystudź ziemniaki.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj na patelnię szpinak i smaż ok. 4-5 minut, dopraw solą i pieprzem.

W malakserze umieść ziemniaki, szpinak, jajko i rozdrobnij.

Połącz masę ziemniaczaną z mąką i zagnieć gładkie ciasto.

Podziel ciasto na równe porcje i uformuj okrągłe kluski, spłaszcz je dłonią z wierzchu.

W garnku zagotuj wodę z solą.

Partiami we wrzącej wodzie umieszczaj kluski i gotuj przez około 5 minut.

Kluski podawaj w głębokim talerzu z odrobiną masła, pokruszonej fety i kopru.

Jak oceniasz przepis na kluski ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat klusek ze szpinakiem

Kluski ze szpinakiem to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe dla całej rodziny. Kluski na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków to potrawa pochodząca ze śląska. Kluski mają lekko klejącą konsystencję i można je podawać w wersji wytrawnej oraz na słodko. Przepis na kluski ze szpinakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka pszenna, jajko, szpinak, ser feta, czosnek, sól, pieprz, masło klarowane, koper.

Jak zrobić kluski ze szpinakiem? Obierz ziemniaki i umieść w garnku. Wlej wodę, wsyp łyżkę soli i gotuj przez 20 minut. Odcedź i wystudź ziemniaki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj na patelnię szpinak i smaż ok. 4-5 minut, dopraw solą i pieprzem. W malakserze umieść ziemniaki, szpinak, jajko i rozdrobnij. Połącz masę ziemniaczaną z mąką pszenną i zagnieć gładkie ciasto. Podziel ciasto na równe porcje i uformuj okrągłe kluski, spłaszcz je dłonią z wierzchu. W garnku zagotuj wodę z solą. Partiami we wrzącej wodzie umieszczaj kluski i gotuj przez około 5 minut. Kluski podawaj w głębokim talerzu z odrobiną masła, pokruszonej fety i kopru.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest serem solankowym, który jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i dużej ilości sodu. Feta produkowana jest z mleka owczego lub mieszanki mleka krowiego i owczego.

Podsumowując kluski ziemniaczane z jajkiem i czosnkiem to prosty przepis na obiad lub na kolację. Kluski można potraktować jako danie lub podać jako dodatek do dania głównego. Kluski można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, wystarczy podsmażyć je na maśle przed podaniem. Kluski można przygotowywać także z ziołami takimi jak bazylia czy pietruszka.

Alergeny w kluskach ze szpinakiem

Lista alergenów dla klusek ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser Feta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Kluski ze szpinakiem to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Kluski ze szpinakiem są bardzo dobrym źródłem wielu cennych składników mineralnych. Kluski nie zawierają dużej ilości kalorii, mogą więc być dobrym posiłkiem na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
210.82
758.94
Białko (g)
5.23
18.83
Fenyloalanina (mg)
0.09
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
18.37
66.13
Węglowodany przyswajalne (g)
17.06
61.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
4.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
13.14
47.29
Tłuszcze nasycone (g)
8.73
31.45
Tłuszcze nienasycone (g)
4.40
15.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.72
13.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
2.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.23
252.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
195.71
704.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.77
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.87
53.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
1.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
109.81
395.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.68
Ryboflawina (mg)
0.20
0.71
Niacyna (mg)
1.55
5.59
Foliany (µg (mcg))
66.53
239.49
Beta karoten (µg (mcg))
931.91
3354.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
91.39
328.99
Potas (mg)
322.72
1161.78
Wapń (mg)
60.22
216.80
Fosfor (mg)
86.74
312.28
Magnez (mg)
30.81
110.92
Żelazo (mg)
1.87
6.73
Cynk (mg)
0.65
2.34
Miedź (mg)
0.11
0.38
Mangan (mg)
0.34
1.22
Brak danych dla: masło klarowane, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek ze szpinakiem 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek ze szpinakiem

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
800 g
8 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.20
Za 800 g
Szpinak
300 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 300 g
Masło klarowane
200 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Koszt składników
51.00