Kluski ze śliwkami

Opublikowano: 25.09.2021 r., 10:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne polskie kluski ze śliwkami
Kluski ze śliwkami
Kluski ze śliwkami, zwane inaczej knedlami, to pyszne ziemniaczane pyzy z owocami. Tradycyjne danie kuchni polskiej może służyć jako obiad lub słodki deser.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 10 min
232 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki ugotowane - 5 średnich sztuk (700 g)
  • Mąka ziemniaczana (70 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Śliwki (400 g)
  • Cukier (70 g)
  • Śmietana 18% (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, stolnica

Przepis na kluski ze śliwkami krok po kroku

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę ziemniaczaną i jajko, zagnieć gładkie ciasto.

Wydryluj śliwki. Posyp łyżką mąki ziemniaczanej.

Ciasto podziel na 20 równych części. Każdą z nich rozpłaszcz w rękach i na środek połóż śliwkę, jeśli śliwki są duże wystarczy połówka. Uformuj okrągłą kulkę.

W garnku zagotuj 5 litrów wody, gotuj knedle we wrzącej wodzie ok 7-10 minut.

Gotowe knedle podawaj ze śmietaną i cukrem oraz szczyptą cynamonu.

Jak oceniasz przepis na kluski ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat klusek ze śliwkami

Kluski ze śliwkami to doskonała propozycja na słodki obiad. Kluski inaczej zwane knedlami są tradycyjnym polskim daniem z ziemniaków i owoców takich jak śliwki lub truskawki. Przepis na kluski ze śliwkami jest prosty do wykonania jednak zajmuje trochę czasu, dlatego weź się za ich przygotowanie kiedy możesz im go poświęcić. Do zrobienia knedli potrzebujesz następujących produktów spożywczych: ugotowane ziemniaki, jajka, mąka ziemniaczana, śliwki, śmietana kwaśna 18% oraz cukier.

Jak zrobić dobre knedle ze śliwkami? Na początek przygotuj ciasto. Ugotowane wcześniej ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj do nich jajka, mąkę ziemniaczaną i zagnieć jednolite ciasto. Wydryluj śliwki posyp je łyżką mąki ziemniaczanej. Podziel ciasto na 20 równych kawałków i każdy z nich uformuj w rękach na płasko, na środku każdego kawałka umieść śliwkę, jeśli jest duża wystarczy pół, uformuj kulistego kształtu kluskę. W garnku zagotuj 5 litrów wody, wrzucaj kluski na wrzątek i gotuj na dużym gazie przez 7-10 minut. Śmietaną wymieszaj z cukrem. Na każdą kluskę połóż kleks śmietany i posyp cynamonem.

Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Owiane złą sławą, obarczone winą za dodatkowe kilogramy. Czas je odczarować. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.

Podsumowując pyszne kluski ze śliwkami to doskonałe danie na słodko na obiad dla dzieci. Już wiesz jak zrobić kluski ze śliwkami więc do dzieła, przygotuj je gdy masz bardziej wolny dzień. Smaczne knedle sprawdzą się także na deser.

Alergeny w kluskach ze śliwkami

Lista alergenów dla klusek ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze klusek ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Kluski ze śliwkami są źródłem błonnika oraz pektyn pochodzących ze śliwek. Idealnie nadają się na słodki obiad lub deser. Kluski są dobrym pomysłem na wprowadzenie bezmięsnego dania chociaż raz w tygodniu. Słodkie śliwki nie potrzebują już dużego dodatku cukru do ciasta.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
129.24
232.63
Białko (g)
2.53
4.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
19.06
34.30
Węglowodany przyswajalne (g)
17.70
31.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
2.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
5.15
9.27
Tłuszcze nasycone (g)
3.51
6.31
Tłuszcze nienasycone (g)
1.64
2.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.31
2.36
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
0.60
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.87
66.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
42.29
76.11
Witamina B6 (mg)
0.18
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.19
Witamina C (mg)
7.73
13.91
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.23
Witamina E (mg)
0.16
0.29
Retinol (µg (mcg))
37.71
67.89
Tiamina (mg)
0.07
0.12
Ryboflawina (mg)
0.09
0.15
Niacyna (mg)
0.84
1.51
Foliany (µg (mcg))
10.47
18.84
Beta karoten (µg (mcg))
49.94
89.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
114.25
205.65
Potas (mg)
264.81
476.66
Wapń (mg)
32.62
58.71
Fosfor (mg)
57.79
104.03
Magnez (mg)
16.04
28.87
Żelazo (mg)
0.35
0.62
Cynk (mg)
0.32
0.58
Miedź (mg)
0.11
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek ze śliwkami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek ze śliwkami

Koszt składników
25.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
700 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.80
Za 700 g
Mąka ziemniaczana
70 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śliwki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cukier
70 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Śmietana 18%
400 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.40
Za 400 g
Koszt składników
25.90